Byggraset – då kommer varselvågen!

Varsel, konkurser och en nedgång som påminner om förra finanskrisen. Läget i byggbranschen beskrivs som en giftig cocktail som snart kan slå stenhårt mot jobben. ”Det känns lite som all världens olycka drabbar oss samtidigt nu”, säger ekonomen Robert Boije till TN.

Robert Boije, chefsekonom på SBAB, som redan i våras varnade för en kommande byggkris, är oroad. SBAB:s statistik visar att nya bostäder som redan ligger ute till försäljning nu är betydligt svårare att sälja än tidigare och att antalet byggstarter sjunker kraftigt.

– Jag känner mig bekymrad på nedsidan. Vi ser en rejäl djupdykning framför oss, säger han.

Farhågorna var även stora i början av pandemin, men sedan tog marknaden snabbt fart. Nu ser det mörkare ut på grund av en kombination av den kraftiga prisuppgången på material och transporter i byggandet och fallande bostadspriser i det befintliga beståndet.

Byggföretagen larmar för att investeringarna i bostäder, lokaler och anläggningar väntas krympa med nästan tio procent 2023.

– Det är nästan i paritet med nedgången under finanskrisen, säger Johan Deremar, nationalekonom på byggföretagen, till TT.

Carin Stoeckmann är vd för Byggmästar’n i Skåne som har huvuddelen av sin verksamhet Skåne. Hon vittnar om en allt större oro bland företagen. För ögonblicket har hon gott om uppdrag, men efter nyåret ökar osäkerheten. Kanske redan efter nyår vet hon om det är blir ett fall i ordrar, helt säkert i mars-april.

– Därför vågar vi inte göra några större anställningar nu, vi får se varthän det barkar, säger hon.

Enligt Boolis statistik sjunker antalet avpublicerade annonser för nyproducerade bostäder kraftigt, framför allt i Malmö och Göteborg, men även i Stockholm. Det är en viktig indikator på att försäljningen inom nyproduktionen går ned.

I Malmö har antalet avpublicerade annonser per månad för nyproducerade lägenheter fallit skarpt från över 200 i början av 2021 till cirka 50.

Robert Boije menar att prisfallet på det befintliga bostadsbeståndet, en slags ”andra hands-marknad” (ska inte blandas ihop med andrahandsuthyrning), gör att det är omöjligt för bostadsbyggarna att kompensera kostnadsuppgången på material och transporter genom att höja priserna på nyproduktionen.

Sammantaget blir det här en ekvation som helt enkelt inte går ihop för bostadsbyggarna.

– Jag tror till och med att vi kommer att få se mer frekventa prissänkningar på nyproduktion och det är inte gynnsamt om man vill bygga nya bostäder, säger Robert Boije.

Klicka här om du vill läsa hela artikeln i Tidningen Näringslivet. 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!