Byggsandra inspirerar unga

Hon kallar sig Sveriges bygginspiratör och jobbar hårt för att lyfta intresset för byggbranschen hos unga personer, speciellt kvinnor. Möt Sandra Mobaraki som med sitt Instagramkonto vill inspirera, utbilda och underlätta nätverkande.

Hej Sandra, vem är du?
Jag är en 26-årig tjej som sedan 2018 driver kontot Byggsandra på Instagram och som brinner för byggbranschen.

Varför just byggbranschen?
För mig är det den bästa branschen som finns. Tänk att jobba i en bransch där fokus är något så grundläggande som att ge människor tak över huvudet. Här omvandlar man ett hus till ett hem och en byggnad till ett kontor. Sett ur ett vidare perspektiv är ju så gott som allting runtom oss relaterat till byggbranschen.

Hur hamnade du själv i byggbranschen?
Det började efter gymnasiet då jag fick sommarjobb på en stor bygghandel. Trots att jag inte hade någon erfarenhet av byggbranschen så trivdes jag väldigt bra och blev kvar. Jag avancerade och för två år sedan axlade jag rollen som tjänstechef på byggvaruhuset, det vill säga ansvarig för varuhusets hantverkstjänster. Efter ett tag kände jag att jag ville jobba ännu mer för att få andra unga personer som jag själv att söka sig till branschen eftersom det är så roligt och intressant. Då startade jag Byggsandra.

Vem är Byggsandra?
Det är namnet på mitt Instagramkonto, där jag arbetar för att inspirera unga personer, framför allt kvinnor, till att jobba i byggbranschen. Målet är att sprida kunskap om branschen och de yrken som finns men också att ge energi och göra folk glada. Jag vill inspirera med citat, personer och historier.

Vad vill du förändra i branschen?
Först och främst vill jag ompositionera branschen och göra den mer attraktiv för unga personer så att de förstår att det är en cool bransch att söka sig till. Det gör man på många sätt men bland annat genom att höja statusen på branschen. Sen vill jag även förändra strukturerna, för de hämmar utvecklingen. Idag är byggbranschen ojämnställd med alldeles för få kvinnor. Det är ingen större mångfald där besluten tas och där man kan påverka. Det vill jag ändra på!

Vad gör du rent konkret för att uppnå dina mål?
Förutom mitt konto anordnar jag även nätverksträffar med inspirerande personer, främst kvinnor från branschen som delar med sig av sina erfarenheter. Sen föreläser jag om självutveckling och ledarskap och intervjuar branschfolk. Just nu, i och med corona, sker allt digitalt, men innan dess, och när allt är på banan igen, är det fysiska möten som gäller.

Hur tror du att man ska locka unga kvinnor till plåt- och ventbranschen?
På samma sätt som till övriga byggbranschen, genom att berätta om karriärmöjligheterna och att yrket finns men också genom att höja statusen på yrket och få det mer synligt. Det kan man göra genom att berätta om det i skolor, i media och framför allt i sociala medier, där de flesta ungdomar befinner sig.

Text: Karin Cedronius
Foto: Johanna Javén
Publicerad: 2020-06-03
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #5.2020)

 

FAKTA
Namn: Sandra Mobaraki
Ålder: 26 år
Yrke: bygginspiratör och influenser
Följ Byggsandra på Instagram: @byggsandra

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!