Byter eternit mot romber i plåt

Eternittaket på villan hade gjort sitt och när familjen nu behövde byta taket ville de ha ett liknande utseende. De hade sett att Prefa erbjuder ett taksystem i aluminium, där romber i plåt skapar samma mönster som eterniten. Helléns Plåtslageri fick i uppdrag att byta taket och eftersom de är helkunder till Bevego beställde de även Prefas taksystem via Bevego. Grannhuset blev så inspirerade, att Helléns Plåtslageri även fick sätta romber på deras tak.

Helléns Plåtslageri AB är i grunden ett renodlat plåtslageri som firar 100 år nu 2022. Trots 100 år på nacken är Patrik, Robert och Tobias endast den femte konstellationen som driver företaget vidare. Helléns Plåtslageri startades av Leo med det finska efternamnet Hellén, vars son och sonson senare kom att driva företaget fram till 1988. Då köptes Helléns Plåtslageri av två av företagets anställda som drev det vidare i 30 år. Under 1990-talet utvecklades affärsidén till att omfatta stora delar av det arbete som utförs på tak, och flera olika material.

– Jag har arbetat som plåtslagare på Helléns Plåt i över 20 år och sedan 2018 driver jag företaget tillsammans med Robert Engdahl och Tobias Persson, som också varit anställda länge. Vi har lite olika roller och kompletterar varandra väldigt bra. Vi utgår från Malmö och arbetar i västra Skåne. Det är stor efterfrågan på plåtslagare så vi har haft turen att kunna välja vart vi vill arbeta, och då är det skönt att hålla sig på hemmaplan, säger Patrik Persson.

Ett varierat arbete

Helléns Plåtslageri är 16 anställda och har bred kompetens inom både plåtslageri och takomläggningar med till exempel takpannor, papp, shingel och skiffer. Patrik berättar att det är värdefullt för företaget att kunna ta sig an kompletta takomläggningar och ha all kompetens som behövs inom företaget. Det är också uppskattat av medarbetarna som får ett mer varierat arbete och får arbeta med många olika typer av tak och material.

– Under 1900-talet låg det en stor eternitfabrik i Lomma så det finns många eternittak här i Skåne. Vi på Helléns Plåt är utbildade i att riva och hantera eternit, och vi har bytt många eternittak genom åren. I våras rev vi ett tak i eternit där kunden ville byta till Prefas taksystem. Prefa har koll på oss på Helléns Plåt och vet att vi arbetar med deras produkter, så ibland tipsar de om oss när en slutkund vill använda deras taksystem, säger Patrik.

Vad är Prefas taksystem?

Prefa tillverkar en mängd olika produkter i plåt, där ett av deras affärsområden är tak- och fasadsystem i aluminium. Prefas historia började i Österrike då många byggnader i Europa var präglade av krigsskador. Tennsmeden Alois Gödl tog då fram en takprodukt som var otroligt stark och snabbt kunde täcka tak. Det var en produkt i aluminium som genomgick pressning (pressen) och vikning (falzen), och därigenom fick namnet Prefa. Idag finns Prefas tak- och fasadsystem i flera olika former och storlekar. Det fungerar på både nybyggnation och renovering, och kan anpassas efter i princip alla takformer.

– Detta system är smidigt att arbeta med, här använde vi oss av romber men det finns även andra former. Man börjar med att fästa en startskena nere vid rännan, sedan fäster man romberna mot skenan och jobbar sig uppåt. En romb åt gången hakas i, och för varje romb används en klammer som skruvas fast i taket med en skruv. Det blir riktigt snyggt faktiskt, plåten lyser upp taket mer än vad eterniten gjorde, säger Patrik.

Helléns Plåtslageri och Bevego

– Helléns Plåt är helkunder till oss på Bevego och vi är tacksamma över att ha dem som kunder. De har varit med länge! Helléns Plåt är ett av Malmös äldsta plåtslagerier och det har alltid varit väldigt bra och trevliga killar som drivit företaget, i alla generationer. Jag har haft kontakt med dem sedan jag började arbeta i branschen på 80-talet, det är bara första generationen Hellén som jag inte har koll på, det var innan jag var född, säger Ulf Rohrstock, säljare på Bevego inom byggplåt.

– Jag har känt Ulf Rohrstock sedan jag var lärling, och på Helléns Plåt har vi handlat av Bevego så länge Bevego funnits, det trivs vi jättebra med! Det är så viktigt att man har kontakt med rätt personer, vi har alltid fått så bra hjälp av Rickard på filialen i Malmö och nu när han blivit platschef vägrar vi släppa honom. Sedan har vi ju nära kontakt med Ulf också, när man ringer upp honom får man ju världens bästa hjälp, säger Patrik.

Arbetet rullar vidare

– Nu när dessa två tak är klara kanske det är någon mer i området som blir inspirerade och vill ha hjälp att byta till Prefas taksystem. Under hösten ska vi genomföra ett annat projekt där två tak ska täckas med Prefas system, men den här gången är det rektangulära plåtar. Vi gör gärna takbyten istället för nyproduktion för då kan vi vara mer flexibla. Vid nyproduktion är vi beroende av många andra yrkesgrupper men vid en renovering har vi oftast all kunskap som behövs inom företaget. Det gör att vi kan få arbetet att flyta på väldigt smidigt, avslutar Patrik.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!