CopenHill utsedd till ”Årets Världsbyggnad 2021”

World Architecture Festival har nyligen utsett Årets Världsbyggnad 2021. I år blev det grannlandet Danmark som kammade hem vinsten med avfalls-, energi- och rekreationsanläggningen CopenHill av arkitektbyrån Bjarke Ingels Group (BIG).

CopenHill, även känd som Amager Bakke, är en avfalls- och energianläggning som fått ett högre syfte. Här finns nämligen en 400 meter lång skidbacke för året-runt-åkning, en vandringsled och en 85 meter hög klättervägg. Anläggningen har därmed blivit en ny friluftsdestination med hållbara ambitioner och samtidigt är CopenHill världens mest energieffektiva och miljöanpassade anläggning som utvinner energi genom förbränning av avfall. Här omvandlas avfall från fem kommuner i Köpenhamnsområdet, upp till 35 ton i timmen. Vid normal drift produceras 2,7 MWh fjärrvärme och 0,8 MWh elektricitet per ton avfall som behandlas. Detta är helt i linje med Köpenhamns mål – att bli världens första koldioxidneutrala stad 2025.

Denna nytto- och upplevelsebyggnad är dessutom väl förpackad. Aluminiumfasaden ger byggnaden en tydlig karaktär med sin storskaliga tegelgeometri och föränderliga ljusreflektioner.

”Detta har aldrig gjorts förut”

Paul Finch, programdirektör för World Architecture Festival har hyllat byggnaden med följande ord:
– Att skapa ett kombinerat kraftvärmeverk och rekreationspark av denna storlek har aldrig gjorts förut, någonstans i världen. När du går i det gröna landskapet på taket ser du förmodligen inte alla underliggande skräddarsydda lösningar som gör projektet möjligt. Det är som att ta del av en klassisk konsert, där alla timmar som orkestern övar för perfektion inte ses av publiken, säger Patrik Gustavsson, direktör, Fonden Amager Bakke, i ett pressmeddelande.

Han berättar att visionen med klätterväggen var att skapa en enastående klätterupplevelse, som designmässigt återspeglade byggnadens fasad med dess enorma aluminiumblock. Klätterytan är därför konstruerad med en kombination av GRP (glasfiberarmerad polyester) och en transparent polykarbonatplast, IMPEX.

Enastående klätterupplevelse

Klätterväggen består av fyra komponenter. Först har 20 kolonner av massivt stål svetsats på fasadens bärande konstruktion, de fungerar som förankringspunkter för alla laster. På dessa förankringspunkter är 10 tunga stålbjälkar monterade över den 10 meter breda fasadmodulen. Ovanpå detta sitter ett intrikat skelett av stål fast. Och slutligen, över stålskelettet, är de specialtillverkade GRP- och polykarbonatpanelerna fästa.

– Hela klätterväggen är designad i CAD, och de slutliga mätningarna på plats gjordes av en drönare utrustad med en laserskanner. Totalt är toleransen mindre än två centimeter, vilket är bra med hänsyn till väggens storlek, säger Patrik som själv har blivit inspirerad och börjat klättra själv.

– Våra lokala klättrare har sagt att de vill släpa upp mig på den stora väggen. Vi får väl se hur det blir med det… I övrigt måste jag säga att skidbacken är läcker. Bara det att vi nu kan åka skidor mitt i Köpenhamn är rätt otroligt. //

FASADFAKTA x 5
Material:
 Aluminiumlegering EN-AW 5083 med hårdhet H22 och H111.
Utförande av fasad: Den har en grov finish och fin textur som bidrar till fasadens tegelgeometri. Fasadens ändrar färg genom att spegla dygnet och årstiderna.
Inspiration till fasaden: Arkitekterna ville ha något monokromt och lugnt som inte skulle konkurrera med den 5:e fasaden – det grönskande taket, och samtidigt stärka geometrin.
Behandling av fasadmaterialet: Det mesta är råaluminium utan behandling.
Förväntad förändring av fasaden: Fasaden kommer att få en mer gråaktig patina och reflektionen minskar.
Källa: Svensk Byggplåt

Arkitekten Bjarke Ingels, BIG.





MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!