Dags att låta sommarlugnet infinna sig

Äntligen är det dags att byta arbetsskor mot flip-flops och njuta av lata dagar: slappa i hängmattan, läsa böcker, få kvalitetstid med familjen, hälsa på släkt och vänner, komma i gång med träningen, måla om huset, fixa trädgården – eller bara att koppla av och njuta av livet. Hur som helst behöver nog de flesta av oss bara checka ut och få lite perspektiv på vad vi har varit med om det senaste året i form av pandemin och det hemska kriget mellan Ryssland och Ukraina.

I SME-kommitténs skattegrupp fick jag förmånen att under några år jobba med och lära känna näringslivsprofilen Rune Andersson, grundare av Mellby Gård. Han har lång erfarenhet av affärslivet och att bygga lönsamma företag. Efter att personligen ha lyssnat på många av Runes goda råd kan jag varmt rekommendera hans bok ”Sätt rätt pris och bygg lönsamma företag”.

Under sommarens lata dagar i exempelvis hängmattan kan man också passa på att fundera över vad som är skillnaden mellan vinst och lönsamhet.

Tänk på att vinst inte är lönsamhet. För att kunna styra bra mot dessa mål (vinst och lönsamhet) behöver vi något enkelt att styra efter.

Låt oss reda ut begreppen

Låt oss först reda ut de absolut vanligaste begreppsförväxlingarna. Nästan dagligen blandas vinst och lönsamhet ihop i alla möjliga sammanhang. Många säger att de gärna vill ha högre vinst, när de egentligen menar att de vill ha bättre lönsamhet och tvärtom. Vinst är ett resultatmått och lönsamhet en kvot mellan resultat och någon form av tillgång, och kallas då förräntning. Det är inte samma sak, utan det ena är förutsättningen för det andra.

Lönsamheten är det man ska styra efter för att nå sina mål. Det som då driver ett sunt företag på bästa sätt är förräntning på totalt kapital och brukar förkortas Rt (räntabilitet). Det är enkelt, kraftfullt och egentligen helt självklart.

Vän av ordning säger att man naturligtvis ska styra efter lönsamhet, så varför ta upp denna fråga igen? Jo, faktum är att det gör vi faktiskt inte, eftersom vi i de flesta fall låter vinsten styra. För att kunna styra efter lönsamhet behöver vi också börja arbeta med det som nyckeltal. Vikten av nyckeltal var också något som Patrik Calén tryckte på och berättade om på kongressen i Malmö. Läs mer om det på sidan X.

Miljötillståndsprocesser

På SME-kommittémötet den 16 juni träffade vi näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson och diskuterade bland annat utdragna miljötillståndsprocesser, inte minst med tanke på Cementa. Glädjande nog uppfattade jag näringsministern positiv till att Cementa, i ett första steg, får ett nytt tillstånd beviljat som löper över fyra år för fortsatt kalkstensbrytning i Slite på Gotland.

Å styrelsens vägnar önskar jag er alla en skön och avkopplande fortsättning på sommaren, var ni än befinner er och vad ni än gör. Jag väljer att avsluta med ett citat från Rune Anderssons bok om lönsamhet: ”Det måste klirra lite mer i kassan på kvällen än på morgonen.”

Jörgen Rasmusson
förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen,
och vd i AB Lödde Plåt, Lund,
jorgen@loddeplat.com

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!