De bygger dubbelt så stort och helt egna lokaler

Det går bra nu för medlemsföretaget Byggplåt i Laholm. Så pass bra att de har bestämt sig för att satsa stort och bygga nya, egna lokaler som är dubbelt så stora som dagens hyrlokal. Förhoppningen är att kunna flytta in i sommar.

Hej, Mikael Lunde och Dennis Frändeland, ägare av Byggplåt i Laholm. Varför behöver ni nya lokaler?
– Vi startade firman 2009 och då var det bara vi två. Men under årens lopp har vi vuxit och anställt fler plåtslagare så att vi i dag är åtta. Det har gjort att vi är trångbodda i de lokaler som vi hyr. Om alla medarbetare är inne och tillverkar en dag blir det trångt vid maskinerna.

Varför väljer ni att bygga eget i stället för att hyra större lokaler?
– Vi har egentligen alltid pratat om att vi vill äga våra egna lokaler. Det finns många fördelar med det. Till exempel blir värdet större vid en eventuell försäljning i framtiden. Men det är också en fördel att vi kan jobba med bättre struktur och utveckling när vi har våra egna lokaler. Vår plan är att utvidga till en större maskinpark i den nya lokalen och att få större lageryta. På sikt kommer det att ge oss möjlighet att ta på oss större jobb som kräver mer plats i verkstaden.

När ska ni flytta in i er nya lokal?
– Stålhallen levereras under vecka 4. Vår plan och förhoppning är att vi ska kunna flytta ut från de gamla hyreslokalerna under semesterstängningen i sommar, vecka 29–32, och sedan starta upp verksamheten i de nya lokalerna kort efter det. Det enda problemet är att Laholms kommun har längre handläggningstider på bygglovet än de lagstadgade tio veckorna. I dag snittar de på 16–20 veckor. Så det finns en risk att startbeskedet och vår byggstart blir kraftigt försenade. Det vore ett stort problem eftersom vi då inte kan flytta under semesterstängningen utan måste vänta till julledigheten nästa år, då vi har mindre tid. Dessutom skulle det medföra extra kostnader, så vi hoppas verkligen att kommunen ger oss besked i tid.

Det tycks gå bra för er och ni växer. Vad har ni för framgångstips till branschkollegor?
– Under de tolv år som vi har varit verksamma har vi haft en fantastisk personal som alltid har ställt upp. Som de flesta entreprenörer vet är just personalen en stor del för att lyckas få ett välmående företag. Därför är ett av våra råd att leta efter bra medarbetare och satsa på dem så att de trivs.

Kommer ni att rekrytera fler medarbetare?
– Ja, vi siktar på att växa några år till. Planen är att hitta två nya medarbetare som är självgående plåtslagare. Sedan vill vi även växa inom ventilation. I dag gör vi en del industri- och villaventilation men vi ser att efterfrågan blir allt större på de jobben, så där vill vi gärna växa.

Hur ser er kundbas ut?
– Ungefär 80 procent av våra uppdragsgivare är snickarfirmor och industrier, resten är privatpersoner.

Vad har ni för projekt på gång just nu?
– Vi har lite olika och roliga uppdrag, till exempel jobbar vi med Knäredsskolan där vi gör fönsterinklädnader samt garneringsarbeten och vattenavrinning. Vi håller även på med en större aluminiumbandtäckning i Sandhamn uppe vid Tylösand.

Många medlemsföretag vittnar om att de har drabbats av de höjda priserna på stål och plåt under pandemin. Gäller det er också och hur tacklar ni i så fall det?
– Absolut. De höjda materialpriserna har nog drabbat alla i vår bransch. För vår del har det varit kostsamt eftersom vi haft olika anbud ute där kunden inte godkänner indexreglering och där anbudstiderna är väldigt långa. Då kan priserna bli felaktiga i slutändan. Men i övrigt har vi inte märkt någon minskning av uppdragen under pandemin. Som planeringen ser ut nu har vi fullt upp fram till mars 2022.

Vad ser ni för fördelar med att vara medlemmar i förbundet?
– Det finns flera fördelar. Dels att vi kan vända oss till förbundet och fråga om råd kring olika problem som kan uppstå när man är arbetsgivare. Men vi uppskattar även kurserna som anordnas och att förbundet gör det möjligt för oss att skapa ett nätverk med andra i branschen som vi kan dela erfarenheter med. //

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!