De vann ”Stora Inneklimatpriset”

En världsledande leverantör av system för luftrening fick årets ”Stora Inneklimatpris”, då det delades ut under en digital prisutdelning, med anledning av coronapandemin. Det blev filtertillverkaren Camfil med bas i Trosa som tog hem den 19:e upplagan av ”Stora Inneklimatpriset”. Prisutdelare  var Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Det var Camfils högteknologiska filter Megalam EnerGuard som gjorde Camfil till vinnare. Ett filter som har utvecklats specifikt för renrumsindustri genom flera års forskning. Det har lång livslängd samt 30–50 procent lägre energianvändning än glasfiberfilter.
– Vi på Camfil är glada och stolta över att först bli nominerade och nu även vinna detta pris. Vår framgång speglar det fokus vi under många år har haft på hållbarhet i flera dimensioner, sa Torbjörn Bäck, Camfils vd, som även tackade alla kollegor och branschorganisationer som driver frågorna om inomhusklimat framåt.

Juryns motivering:
Till vinnare av 2019 års Stora Inneklimatpris har juryn utsett Camfil Svenska AB för produkten Megalam EnerGuard – en ny typ av högeffektiva filter för avskiljning av partiklar från ventilationsluft. Filtertypen innebär en innovativ kombination av de bästa egenskaperna hos traditionella filter av glasfiber och hos membranfilter. Megalam EnerGuard har lägre tryckfall – och bidrar därmed till bättre energieffektivitet – än traditionella filter av glasfiber. Dessutom har det ett väsentligt tåligare filtermedium, vilket reducerar risken för skador på filtret under transport och installation avsevärt.
Megalam EnerGuard har goda förutsättningar att komma till praktisk användning i samtliga tillämpningar som kräver mycket hög luftrenhet.

Förutom Camfil var tre andra kandidater nominerade till finalen:
• Systemair med mätsystemet Optima-LV-R som mäter luftflöden i kanaler.
• Sisab, Skolfastigheter i Stockholm AB, för Solida, en AI-plattform för fastighetsautomation som skapar digitala tvillingar för att styra inomhusklimatet.
• HSB Living Lab, en arena för innovativa tester kring inneklimat.

Text: Tomas Skagerlind
Foto: Ulrik Hammarsträng
Publicerad: 2020-06-29 

 

Fakta om priset
Stora Inneklimatpriset instiftades 2001 av Slussen Building Services, Svensk Ventilation, Energi- och Miljötekniska Föreningen samt Svenska Kyltekniska Föreningen. Priset ges företag eller organisation inom inneklimat, energi och VVS, som utvecklat en betydelsefull produkt, tjänst eller metodik med goda möjligheter att komma till praktisk nytta.

Drygt 30 förslag kom in till årets upplaga av Stora Inneklimatpriset.

Prisvinnare genom tiderna
2018 (priset delades ut 2019): Swegon
2017: MidDec Scandinavia
2016: Lindab
2015: Free Energy Sverige
2014: Skanska
2013: SWESIAQ
2012: Camfil
2011: Swegon
2010: Systemair/PQR Consult/Gösta Schelin
2009: Jeff Electonics
2008: ebm-papst
2007: Swegon
2006: Munters
2005: Fläkt Woods
2004: SenseAir
2003: Kontrollelektronik
2002: LindinVent
2001: SP/Bostads AB Poseidon/Svenska Bostäder
(Källa: VVS Forum)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!