De vill få bort byggbranschens exkluderande jargong

TL Bygg i Nacka har tröttnat på den diskriminerande jargong som så ofta genomsyrar byggbranschen och aktörerna som verkar i den. Under devisen ”Sila snacket” ska de nu arbeta för att sudda ut de delar av jargongen som skapar osunda arbetsmiljöer i branschen och hoppas få fler entreprenörer att haka på initiativet.

– Byggjargongen kan vara helt fantastisk med kreativa ordvitsar och roliga smeknamn, men det finns också många element i den som är både exkluderande och diskriminerande. Det stöter bort personer från branschen, gör att människor mår dåligt i den eller hindrar personer att söka sig till den. Det är inte okej och det ska vi göra någonting åt, säger Johan Edlund, vd på TL Bygg i ett pressmeddelande.

Med ”Sila snacket ” vill byggentreprenören göra det enkelt för både individer och företag att ta ställning och bidra till förändring på sin arbetsplats. TL Bygg har därför anlitat beteendevetaren Charlie Klang som själv har slutat i byggbranschen just på grund av jargongen. Han ska tillsammans med medarbetarna på TL Bygg arbeta fram verktyg och arbetssätt för att säkerställa att företaget är en arbetsgivare där alla känner sig välkomna och vågar vara sig själva.

– Jag slutade i branschen på grund av jargongen och jag vet att många med mig har gjort detsamma. Vi vet dessutom att det är många som mår dåligt och funderar på att lämna branschen samtidigt som det finns de som väljer bort den på grund av jargonger och exkluderande attityder. Att TL Bygg tar tag i de här frågorna är verkligen ett steg framåt för hela branschen och otroligt inspirerande för mig personligen, säger Charlie Klang. //

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!