Dekorativ och funktionell plåt på Hotel Draken

I oktober 2023 invigdes Clarion Hotel Draken i Göteborg. Byggnationen av hotellet började 2019, och i vissa delar pågår extrabeställda arbeten fortfarande. Dekorativ plåt i unika material syns både exteriört och interiört. Vasastadens Plåtslageri är hotellets plåtentreprenör och deras uppdrag växte allt eftersom projektet fortskred. Det första som välkomnar hotellets gäster är ett entrétak i plåt, som ska efterlikna drakfjäll.

– Det hör inte till vanligheterna att vi klär nischer i koppar eller gör ett tak som ska se ut som drakfjäll, säger Rasmus Aronsson som är VD och ägare på Vasastadens Plåtslageri.
– Det har varit roligt att jobba med material som är lite annorlunda. Det är ett speciellt projekt och vi har fått tänka till för att hitta speciallösningar på mycket. Den rostfria plåten är till exempel så tjock att den inte går att falsa, så där har vi fått hitta andra lösningar.

Rasmus Aronsson, VD och ägare på Vasastadens Plåtslageri.

Hotel Draken är ett samarbete mellan Fastighets AB Balder, Folkets Hus och hotellkedjan Strawberry. K21 är byggentreprenörer och de som ritat hotellet är Erséus Arkitekter. Visionen som lade grunden för projektet var att bevara den k-märkta och ikoniska biografen Draken som ligger i Folkets Hus, och skapa ett nytt landmärke i Göteborg. Den nya byggnaden med 33 våningar och utsikt över hamninloppet har byggts ihop med Folkets Hus befintliga lokal, och här ryms nu 474 hotellrum, restauranger och konferenslokaler.

Den k-märkta biografen Draken ligger i Folkets Hus, som byggts ihop med den nya byggnaden.

Patinerad kopparplåt från Aurubis

För fyra år sedan var Vasastadens Plåtslageri på plats på bygget för första gången. Då var det bara en grop bakom Folkets Hus, och plåtslagarnas uppgift var att dra om vattenavrinningen och leda bort vattnet från gropen så att byggnationen kunde fortsätta. Under hösten 2021 började plåtslageriets större uppdrag, som bland annat omfattade utvändigt montage. De befintliga fasaderna genomgick en renovering och plåtslagarna monterade patinerad kopparplåt från Aurubis, levererad av Bevego, på den ikoniska byggnaden för biograf Draken.

Den rostfria plåten från FMH Stainless skiftar i färg beroende på dess omgivning.

Entrétak i rostfritt från FMH Stainless

Vasastadens Plåtslageri har också monterat plåten på det unika entrétaket till Hotel Draken. Snickarna byggde en stomme som plåtslagarna sedan kunde klä med plåtar för att efterlikna drakfjäll. Utifrån arkitektens önskemål gjorde Rasmus och kollegorna två olika provmontage för att se vilket utförande som fungerade bäst, och vad som mest liknade visionen om drakfjäll. Utav de två modellerna såg man att varianten med kortare fjäll skulle skapa en mer hållbar konstruktion.

I den anrika restaurangen Vågen serveras hotellfrukosten.

– När vi började med drakfjället var jag tveksam och tänkte – vad ska det bli av detta? Men nu när man ser resultatet så blev det väldigt bra. Det är inbyggd belysning i taket så när det mörknar blir det effektfullt, säger Rasmus. Entrétaket och interiöra detaljer är gjorda i ett rostfritt material från FMH Stainless som är behandlat för att få en guldbrun nyans. Även detta material är levererat av Bevego. Den vackra plåten plockar upp kulörerna i omgivningen och skiftar färg beroende på ljus.

Vasastadens Plåtslageri har gjort en mängd detaljer i kopparplåt som fångar ögat.

Inredningsdetaljer i plåt

Den guldbruna plåten i rostfritt återkommer som en röd tråd i de allmänna ytorna på hotellet, och det unika materialet blir en inredningsdetalj. Maffiga dörrsmygar i loungen och iögonfallande dörrkarmar i korridorerna är några exempel på detaljer som klätts in i med kopparplåt. I hörnen där väggarnas stenskivor möts har plåtslagarna skapat en nätt list i plåt för att dölja skarven.

Stilrena och funktionella detaljer. Till vänster: en tunn list som täcker stenens skarvar. Till höger: en expansionsfog.

Ett omfattande projekt

– Hotellet har blivit ett omfattande projekt för oss, det har vuxit med tiden. Eftersom det är så många våningar blir det riktigt stort. Om vi till exempel får en tilläggsbeställning på trösklar så är det inte en tröskel det handlar om, utan kanske 130 stycken, säger Rasmus. En annan detalj som plåtslagarna löst är skarven mellan den nya och den befintliga byggnaden. Eftersom båda byggnaderna rör sig olika kan de inte fästas i varandra. För att dölja skarven använder man en expansionsfog i plåt, även kallat dilfog. Denna plåt är endast fäst i en av byggnaderna och tillåter därför viss rörlighet.

Just nu arbetar plåtslagarna i hotellets SPA-avdelning. Till vänster: dörrfoder i plåt till bastun. Till höger: ett innertak i plåt som väntar på att monteras.

Vasastadens Plåtslageri

Vasastadens Plåtslageri är ett plåtslageri i Göteborg som startades 1916. Idag är de 13 anställda och har verkstad i Högsbo. 1997 tog Rasmus, tillsammans med en kompanjon, över plåtslageriet som funnits i familjen sedan 1973. Idag driver Rasmus Vasastadens Plåtslageri själv, och deras uppdrag innefattar allt som ett klassiskt plåtslageri gör.

– Vi gör det som kunderna vill att vi ska göra, säger Rasmus.

Ytor i metall är ett genomgående tema på Hotel Draken, i allt från konst till skyltar.

Leverans från Bevego

Allt material till Hotel Draken har levererats av Bevego till verkstaden i Högsbo. Där har plåten bearbetats och sedan tagits till byggarbetsplatsen undan för undan. Rasmus kalkyl över projektet låg till grund för materialåtgången, och Andreas Larsson på Bevego har varit till stor hjälp med beställning och leverans av material. Det som använts i projektet är stålplåt från Plannja, takavvattning i koppar från Plannja, patinerad kopparplåt från Aurubis och rostfri plåt från FMH Stainless.

Dörrsmygarna som Vasastadens Plåtslageri gjort i hotelloungen väcker uppmärksamhet.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!