”Det duger inte att bara attrahera halva befolkningen”

Byggbranschen har uppenbarligen inte lyckats att skapa förändring och bevisa motsatsen – att branschen är för alla. Peab har därför bestämt sig för att gå i bräschen för att på allvar göra branschen mer jämställd. Därför lanserar bolaget ett nytt betalt lärlingsprogram bara för kvinnor. Det kallas för Byggåret.

Endast omkring 5 procent av dem som idag tar examen från byggrelevanta yrkesutbildningar är kvinnor. Peab rekryterar mer än så, omkring 8 procent, men nöjer sig inte med det. Peab satsar drygt 30 miljoner kronor på lärlingsprogrammet Byggåret. Bolaget hoppas att satsningen ska väcka intresse bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare och är ett sätt att visa upp de olika roller som ett byggprojekt innebär. Det ökar rekryteringsbasen av fler duktiga byggnadsarbetare och skulle gynna hela branschen, inte bara Peab.

– Vi har en alldeles för låg andel kvinnliga byggnadsarbetare i vår bransch och nivån har stått stilla länge. Vi vill att fler ska få upp ögonen för oss genom att erbjuda ett betalt prova-på-år, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

När konjunkturen viker visar tidigare erfarenheter att många i större utsträckning är beredda att ställa om och hitta nya karriärmöjligheter. Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt.

– Vi vill ha fler duktiga medarbetare i branschen, då duger det inte att attrahera bara halva befolkningen. Jag är övertygad om att det fortfarande finns en massa fördomar om vad tjejer respektive killar kan och förväntas göra. Detta handlar om hela samhället och den uppfostran vi ger våra barn. Vi tycker att det går för långsamt och vill nu dra vårt strå till stacken för ett mer jämställt samhälle, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab.

När deltagarna avslutar Byggåret har de genomgått sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därefter arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare. Byggåret är rikstäckande och kommer att genomföras på följande orter: Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg. Totalt handlar det om drygt 50 lärlingsplatser.

 

Byggåret
Antagningen till Byggåret öppnar i mitten av februari och pågår till april. Byggåret startar sedan i september 2023.  Mer information och pressmaterial finns på www.byggåret.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!