Drivs av viljan att utvecklas och bli bättre

2017 tog Anders Dahlén och hans hustru Johanna över Anders föräldrars plåtslageri. I dag driver de Grums Husplåt AB framgångsrikt och med fullt fokus på lönsamhet. Möt förbundsstyrelsens nya suppleant.

Hej Anders. Vid kongressen i maj blev du vald till ny suppleant i förbundsstyrelsen. Hur ser du på det?
– Det var väldigt hedrande att få frågan och jag ser verkligen fram emot att få delta i förbundsstyrelsens arbete. Jag har tidigare varit aktiv även i Sektion Plåt- och byggnadsteknik i förbundet och i Mellansvenska Plåtslageriernas förening. Jag tycker att det är viktigt att engagera sig i branschfrågor.

Vad har du för bakgrund?
– Jag är född och uppvuxen i Värmland, närmare bestämt i Grums. Där startade mina föräldrar Grums Husplåt 1977. I dag bor jag med min familj i Karlstad, 20 minuter från jobbet. Från början hade jag helt andra planer än att bli plåtslagare – jag skulle bli polis. Men efter värnplikten och en sväng till USA ville jag börja jobba som plåtslagare trots allt. Så jag gick som traditionell lärling i mina föräldrars företag och lärde mig yrket från grunden.

Har du varit på Grums Husplåt sedan dess?
– Mer eller mindre, men jag har även varit en sväng både i Norge och Göteborg och jobbat på flera olika plåtslagerier. Men sedan 2001 har jag jobbat på Grums Husplåt. 2017 köpte jag och Johanna företaget av mina föräldrar. Vi har jobbat sida vid sida med att driva och utveckla det sedan dess.

Hur är det att jobba så tajt tillsammans med sin äkta hälft varje dag?
– Det har funkat väldigt bra ända från början och det är fantastiskt roligt att göra det tillsammans. Vi kom in i företaget med helt olika bakgrund, så vi kompletterar varandra väldigt bra. Visst händer det att vi inte alltid är helt överens, men med tiden har vi slipat bort de vassa kanterna och i dag är vi ett jättebra team. Vi jobbar tillsammans mot samma mål och har båda stort fokus på lönsamhet och utveckling av företaget.

Vad driver dig?
– Jag drivs av en vilja att prestera och kan ärligt säga att jag tävlar varje dag för att bli ännu bättre. Det gäller både mig och Johanna.

Apropå lönsamhet så använder ni Projektportalen. Hur har den hjälpt er att bli mer lönsamma?
– Väldigt mycket! Det var Johanna som drev på att vi skulle ta in Projektportalen i företaget, jag var nog rätt skeptisk. Jag ville behålla vårt gamla system med pappersrapportering, som hon tyckte var ”medeltida”. Som tur är stod hon på sig för Projektportalen har moderniserat vår process massor och hjälpt oss att öka vår lönsamhet. I dag lägger vi upp alla projekt där, stora som små, och det gör att vi har bra koll på ekonomin i jobben och att vi minimerar risken att missa att ta betalt för något.

Hur delar ni upp arbetet mellan er?
– Jag sitter med den tekniska kunskapen och rutinen från yrket och Johanna har en bakgrund som inköpare och större erfarenhet kring avtal och förhandlingar. Vi gör alla upphandlingar och avtal tillsammans, men Johanna har största ansvaret för våra partneringprojekt. Visst är det en hel del redovisning, men vi har lärt oss över tid och genom projekten hur vi ska arbeta med just partneringprojekt så nu funkar det fint. Det ger även oss själva en mycket bra insikt i våra kostnader och det blir inga otrevliga överraskningar i slutänden.

Hur många anställda har ni på Grums Husplåt?
– Vi är tio plåtslagare samt jag och Johanna på kontoret. Sedan får vi inte glömma chefen på firman: Greta. Hon är vår franska bulldogg som är väldigt rättvis mot våra kunder: Hon skäller på alla innan hon går fram och glatt hälsar.

Vilken typ av uppdrag har ni?
– Det är en blandning av kunder och uppdrag. Vi jobbar med allt från tak- och fasadarbeten till legotillverkning och montagearbeten samt plåtbearbetning. Vi gör även rostfria, sömsvetsade tak, vilket vi är marknadsledande på i Värmland. Uppdragen varierar från industriprojekt och nybyggnation till renoveringar och kulturprojekt. Våra kunder är främst större byggföretag, men vi gör även en mindre del jobb mot privatpersoner.

Har du någon hjärtefråga som du vill driva i förbundsstyrelsen?
– Lönsamhet ligger mig varmt om hjärtat och jag vill gärna jobba mer med frågor kring hur vi som bransch kan bli mer lönsamma. Vad gör de som tjänar pengar rätt? Vad kan vi lära av varandra? Mycket handlar som sagt om att ha koll på sina siffror, för ska du vara lönsam måste du vara medveten om vad saker och ting kostar. Annars gissar vi bara och det funkar inte i längden. Jag upplever även att vi i vår bransch har svårt att få tillräckligt bra betalt för våra tjänster. Det här måste vi jobba med tillsammans för att både höja statusen och i förlängningen även ta bättre betalt för det arbete som vi utför.

En annan viktig fråga är återväxten av personal. Hur ser du på det?
– Ja, det är en ständigt återkommande och viktig fråga. Alla vet ju att det är svårt att få in våra ungdomar i branschen och att alla måste hjälpa till. Själva jobbar vi aktivt med Nobelgymnasiet i Karlstad och tar in praktikanter därifrån. Tyvärr är det för få elever som söker sig till plåtslageribranschen generellt, så vi måste jobba ännu mer med att nå ut till ungdomarna tidigt. Där är initiativ som Kompetens25 väldigt bra.

Fakta Anders Dahlén
Familj:
Hustru Johanna Dahlén, dotter 15 år och son 14 år samt franska bulldoggen Greta. Bor: Karlstad. Ålder: 46 år. Gör: Driver Grums Husplåt AB ihop med hustrun Johanna Dahlén. Aktuell: Nyvald suppleant i förbundsstyrelsen. Hemsida: grumshusplat.se.

Föregående artikel
Nästa artikel

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!