Droppen har landat i Avesta

Det spektakulära metallkonstverket Droppen har hittat sin slutgiltiga plats i Stadshusparken i Avesta centrum. Invigningen sker den 29 augusti. Konstverket framhåller skickligt plåtslageriarbete och hållbara, formbara metalliska material.

I maj 2016 uppfördes konstverket Droppen i Kungsträdgården i Stockholm, men där fanns ingen möjlighet till permanent placering. De delaktiga i konstprojektet, bland andra Jernkontoret, beslöt därför att skänka Droppen till Avesta kommun.
Droppen finns nu att beskåda i Avestas nyrenoverade stadshuspark. Invigningen av konstverket sker den 29 augusti och detta evenemang inleder Den stora stadsfesten, en tredagarsfest som kommunen anordnar för att fira Avestas 100-årsjubileum.
Konstprojektet fick ekonomiskt stöd av det strategiska innovationsprogrammet Metalliska material.
– Droppen utgör ett smakprov på allt fantastiskt som går att göra med kvalificerat plåtslageri och avancerade metalliska material, säger Gert Nilson, teknisk direktör på Jernkontoret och programchef för innovationsprogrammet.

Björn Hammar, initiativtagare och projektledare för Droppen drivs av att värna plåtslageriyrkets framtid.

Plåtslageri – ett kreativt yrke
Initiativtagare och projektledare för Droppen är Björn Hammar, i grunden kopparslagarmästare med drivkraften att värna om plåtslageriyrket och dess framtid. Idag är det för få som utbildar sig till plåtslagare trots en stor efterfrågan på arbetsmarknaden.
– Det krävs en del för att bli en skicklig yrkesutövare, men det är ett fritt, kreativt och skapande yrke som bekräftar det man gör och har gjort. Och yrket passar lika bra för killar som för tjejer, säger Björn Hammar som önskar att fler unga söker sig till plåtslagaryrket.

Hittat sin slutliga plats i Avesta
– Det är väldigt roligt att Droppen får en fin plats just i Avesta, en ort som är en viktig hörnsten i koncernens verksamhet, säger Jonas Nordlund, kommunikationsansvarig på Outokumpu Sverige, som kommer att närvara vid invigningen.
Den inre plåten i konstverket är tillverkad av aluminium, skänkt av PREFA i Arlöv. Trästommen mellan plåtarna är tillverkad och skänkt av PEAB.

FAKTA
Droppen ritades av arkitekt Markus Aerni och Björn Hammar har stått för utformningen av plåtarbetet. Plåtslageriarbetet utfördes av plåtslagarmästare Jonny Samuelsson och Per Buhre, G. H. Johansson Plåtslageri AB. Den yttre plåten i konstverket är tillverkad av rostfritt stål från Outokumpu (Core 304/4301). Plåten donerades av Outokumpu Stainless AB och har en torrpolerad yta framställd vid Outokumpus servicecenter i Eskilstuna.

Foto: Kerstin Eriksson, Avesta kommun.
Publicerad: 2019-08-29
(Pressmeddelande)

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!