Dumper i fossilfritt stål

Världens första anläggningsmaskin tillverkad med fossilfritt stål har anlänt till NCC:s stentäkt i Södra Sandby utanför Lund. Anläggningsmaskinen, en A30G ramstyrd dumper, är tillverkad av Volvo Construction Equipment med fossilfritt stål från SSAB och kommer att användas i den dagliga verksamheten i täkten, skriver NCC i ett pressmeddelande.

– Dumpern som nu tas i drift av NCC inleder skiftet mot fossilfritt entreprenadarbete och är den första i fossilfritt stål som levererats till kund. Att gå från ord till handling är avgörande för att bygga den värld vi vill leva i, säger Melker Jernberg, vd Volvo CE.

Maskinen är bränslesnål och drivs med HVO, biodiesel.

– Det är fantastiskt roligt att vi nu har denna världskändis på plats i NCC:s täkt. Samhället är beroende av sten- och bergmaterial under överskådlig tid framöver för att bygga den infrastruktur som efterfrågas. Det är då viktigt att vi bedriver arbetet i våra täkter på ett hållbart sätt. Här ser vi att till exempel maskiner och teknik kan bidra till minskade utsläpp, säger Ylva Lagesson, affärsområdeschef NCC Industry.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!