Efterlängtad injusterarutbildning på plats

Den har länge varit hett efterlängtad och nu är förbundets grundkurs för injusterare äntligen här. Victor Lidén på medlemsföretaget Bohusläns ventilation var en av de första att genomgå kursen. ”Det var en bra utbildning som jag har stor praktisk nytta av i mitt arbete”, säger han om kursen som även nominerad till ”Stora inneklimatpriset”.

Kursen är en webbaserad grundutbildning inom mätteknik och injustering och riktar sig till dem som vill bli kunniga injusterare. Den tar ett helhetsgrepp på allt som har med injustering att göra och innefattar allt från luftflödesmätning till hur man använder olika mät- och injusteringsmetoder med systematik, från inledning till sammanställning och rapportering.
– Man får även lära sig om läckagemätning, inneklimat och ljud, vilka lagar och regler som styr, funktionen hos olika komponenter i en ventilationsanläggning och en hel ”tips och trix” som man kan ha nytta av i sitt dagliga arbete, berättar Annika Brännmark, Plåt & Ventföretagens branschchef och ansvarig för kursen.

Åke Åkerblom, ägare av Bohusläns ventilation i Uddevalla, har länge saknat en motsvarande utbildning för sina tekniker.

Lätt ta del av utbildningsmaterialet
Kursmaterialet består av texter, bilder, filmer och nedladdningsbart material. Den är lätt att ta del av via en dator, läsplatta eller sin smartphone och man kan gå in och ut ur kursen som det passar, eftersom materialet finns tillgängligt under ett helt år efter det att man har köpt den. Beroende på vilka bakgrundskunskaper man har tar utbildningen cirka 50 timmar att läsa in. Men för att uppnå maximalt resultat är det bäst att växla mellan teori och praktik, menar Annika Brännmark.
– Kan man detta material så kan man allt man behöver veta, både teoretiskt och praktiskt, kring det optimala injusteringsarbetet, säger Annika Brännmark.
Åke Åkerblom är grundare och ägare av Bohusläns ventilation i Uddevalla, ett av de medlemsföretag som var tidigt ute med att hoppa på kursen. Han har länge saknat en motsvarande utbildning för sina tekniker.
– Jag är jätteglad att den här kursen äntligen har kommit, eftersom jag har varit på förbundet i flera år och efterfrågat en liknande utbildning. Det är ju alltid mycket bättre att ha dokumenterat välutbildad personal, inte nog med att allt blir bättre gjort då, det ger också ett proffsigare intryck gentemot kunden om man kan visa upp att personalen är välutbildade, säger Åke Åkerblom.

Många fina insikter
Hos Bohusläns ventilation är det firmans tekniker och injusterare Victor Lidén som har genomgått kursen.
– Jag tycker att kursen var bra och gav mig många insikter i allt från branschmatte till tillfälliga mätsträckor och en hel massa annat. Jag gillar att det är exempel från verkligheten i materialet, eftersom det inte alltid ser ut som det ”ska” när man är ute hos kunderna.
Speciellt gillade Victor att det finns utförliga pdf:er i materialet.
– Jag har skrivit ut dem och satt in i en pärm, där jag kan gå tillbaka och kolla om jag funderar över något vid ett senare tillfälle. Även filmerna var bra för att exemplifiera sånt som är lite svårare att läsa sig till.
Victor gjorde kursen på cirka tre månader. Då passade han på under tillfällen när det var lite lugnare på jobbet.
– En positiv sak med kursen är att man kan gå in och ut som man vill och läsa de olika avsnitten i vilken ordning man vill. Det gör att man kan ta det i sin egen takt.

Certifiering nästa steg
Vill man sen gå vidare, efter några års arbetslivserfarenhet, är certifiering via ett prov hos ett oberoende certifieringsföretag nästa steg. Det görs genom ett prov och även om en sådan certifiering inte kräver att man har gått grundkursen så är det en stor fördel.
– Har man gått webbutbildningen så klarar man definitivt även certifieringsprovet, säger Annika Brännmark.
Tanken är att även Victor så småningom även ska certifiera sig.
– Det är bra att ha en certifiering så att man kan visa för kunderna vad man kan.
Det enda han saknade i kursen var instuderingsfrågor till respektive kapitel, för att testa sina kunskaper, men detta är något som är på gång enligt Annika Brännmark.

Reducerat pris för medlemmar
Kursen kostar 1500 kronor per person för medlemmar, vilket är ett kraftigt reducerat pris. Intresset ökar stadigt och kursen nominerades dessutom nyligen till ”Stora inneklimatpriset”. Annika Brännmark är glad att alltfler får upp ögonen för kursen och hoppas att nomineringen och den publicitet det ger, ska leda till att ännu fler vill gå den.
–  Jag vill uppmana alla som gått utbildningen att höra av sig till mig och berätta vad ni tycker och om ni har några förslag på hur vi kan utveckla kursen vidare!

Text: Karin Cedronius
Foto: Boel Ferm
Publicerad: 2019-05-09
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2019)

Blir du nyfiken på utbildningen? Titta in här! 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!