Efterlängtad utbildning blir ett stort lyft

Ett stort och viktigt steg för medlemsföretag och återväxten i branschen tas i höst, tack vare förbundets långsiktiga lobbyarbete. För från och med då kommer utbildningen till ventilationsmontör att ingå i gymnasieskolans VF-program.

När höstterminen 2021 drar i gång kommer de elever som vill läsa till ventilationsmontör att gå på gymnasiets VF-program, där ventilationsutbildningen numera ska ingå.
– Det har vi väntat på länge och är något som betyder mycket för ventilationsyrkets framtid och för oss ventilationsföretagare, säger Martin Andersson som driver medlemsföretaget VGH AB.

Glädjande förändring

Martin Andersson menar att det blir ett stort lyft för branschen med den nya utbildningen.

Han har tillsammans med Håkan Sidén, som driver medlemsföretaget P&V Plåt och ventilation, varit bollplank åt Plåt & Ventföretagens branschchef Annika Brännmark i arbetet med att få igenom denna förändring.
– Jag är också väldigt glad att denna förändring äntligen har kommit till skott. Det är betydligt mer verklighetsbaserat att låta ventilation ingå i samma fack som VVS. Att räkna ventilation som en del av plåtslageri är en gammal kvarleva som inte stämmer i dag, när alla yrken är så specialiserade, säger Håkan Sidén.

Eftersom det inte har funnits en liknande gymnasieutbildning tidigare har ventilationsföretag varit hänvisade till att själva utbilda sina anställda. Nu får de ett bra komplement till det.

– Så gott som alla våra montörer har vi utbildat själva. Vi anställer motiverade unga vuxna med mycket driv och utbildar dem internt. Det är bra, men också en enorm satsning att välja ut rätt person och lära upp från scratch. När det från och med i höst kommer att finnas en gymnasieutbildning får vi ett helt annat läge och kan anställa personer som har rätt utbildning redan från gymnasiet. Det blir ett stort lyft för branschen, säger Martin Andersson.

Specialiserad utbildning

Fram till nu har elever som velat utbilda sig inom ventilation i gymnasiet varit hänvisade till bygg- och anläggningsprogrammet och inriktningen plåtslageri.
– Men alla vill ju faktiskt inte arbeta med det hantverksmässiga inom ventilationsplåtslageri. En del är mer intresserade av tekniken bakom. Därför är det så bra att det nu kommer en mer specialiserad utbildning för elever med den intresseinriktningen, säger Martin Andersson och passar på att hylla Annika Brännmark, eldsjälen bakom förändringen i gymnasieutbildningen.

”Annika har gjort ett fantastiskt jobb för branschen när hon har lobbat för denna förändring.”

– Annika har gjort ett fantastiskt jobb för branschen när hon har lobbat för denna förändring. Vi är mycket glada över att hon har orkat brinna för detta under så många år. Äntligen ser vi resultatet av det hårda arbetet.

– Att räkna ventilation som en del av plåtslageri är en gammal kvarleva som inte stämmer idag, när alla yrken är så specialiserade, säger Håkan Sidén.

Elever som väljer att gå den nya inriktningen, kommer att följa VF-programmet på sina respektive skolor. När det är dags för specialisering inom området ventilation åker de till PVF Teknikcentrum i Katrineholm.

– Där får eleverna lära sig mer specialiserade kunskaper och detaljer som företagen som de praktiserar på kanske inte alltid har tid att lära ut. Det blir även en hel del teoretiska kunskaper som lärs ut på PVF Teknikcentrum, till exempel att läsa ritningar och att räkna och tänka i hela system, säger Håkan Sidén.

Brist på yngre förmågor

Precis som inom byggnadsplåtslageri råder det även inom ventilationsbranschen brist på yngre förmågor som kan ta över när den äldre generationen går i pension. Därför är det så viktigt att få ut information till ungdomar om att yrket och den nya utbildningen finns, samt vad det innebär.
– En positiv sak är dock att energi och miljö är en viktig fråga för ungdomar i dag. Så om vi i branschen kan kommunicera till dem hur mycket ventilationen betyder som energi- och därmed miljöfaktor borde vi kunna få fler ungdomar att söka sig till yrket, säger Martin Andersson.

I takt med att ventilationsanläggningarna blir alltmer tekniskt avancerade tror han också att yrket kan locka fler unga. Men då måste det kommuniceras.
– Jag stöter ibland på ungdomar som tror att ventilationsyrket är alldeles för hantverksmässigt för att passa dem, så vi måste verkligen förmedla att yrket är så mycket mer än så. Det är till exempel perfekt för en teknikintresserad ungdom, som är duktig på matematik. Framtidens regulatorer ser snarare ut som avancerade mobiltelefoner än något annat, och sådana är ju de flesta ungdomar intresserade av och vet hur de ska hantera! //

Föregående artikel
Nästa artikel

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!