Eget plan för installationer i Polarbröds återuppbyggda fabrik

Plåt & Ventföretagens ventilationssektion gjorde den 16 februari studiebesök på Polarbröd i Älvsbyn. Syftet var att få ta del av vad som hänt efter den brand och som skedde natten till den 24 augusti 2020 och som slukade hela Polarbrödsbageriet.

Redan från start fattade Polarbröds styrelse beslutet att bageriet i Älvsbyn skulle byggas upp igen och redan i januari 2021, alltså bara fem månader senare, togs första spadtaget för det nya bageriet.

Våra guider under besöket var ansvarig installationsprojektör Stefan Lorenz från Norconsult i Piteå och Polarbröds egen projektledare Jonas Holmgren. De beskrev hur de verkligen levde med projektet dygnet runt sju dagar i veckan. Som Jonas uttryckte saken:

– Det var mycket spännande och roligt att få vara aktiv i den här typen av projekt, men jag skulle aldrig göra om det.

Guiderna är Stefan Lorenz till vänster och Jonas Holmgren till höger.

Viktig förbättring

Stefan berättade att innan de ens hade skrivit på avtalet med Polarbröd ringde bjälklagsleverantören och ville ha genomföringarna för hela bjälklaget. Så allt skedde i princip samtidigt.

En förbättring som dessa herrar drev igenom, och som skulle visa sig bli mycket viktig för projektets framskridande, var att det byggdes ett mellanbjälklag över hela fabriken, så att installationerna kunde ske på plan två, samtidigt som maskinerna för brödproduktionen kunde installeras i markplan.

Själva installationerna är av konventionell typ, vilket förmodligen var en nödvändighet med tanke på byggtiden. Det som har tillkommit är en sprinklerbassäng som förhoppningsvis kan rädda fabriken från en totalbrand om olyckan mot förmodan skulle vara framme igen.

Och sist men inte minst har Polarbröd en fantastisk framtidstro. Därför har de redan i det här skedet tagit höjd för att man inom ett par tre decennier ska ha möjlighet att flerdubbla sin verksamhet, vilket innebär att alla installationer är möjliga att skala upp både två och tre gånger.

Ventgänget.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!