Elbil efter behov

Att köpa elbil är en helt ny erfarenhet för de allra flesta. Det ställer så klart helt nya krav på hur man ska resonera – innan man slår till. Lägg tre minuter på att läsa den här texten, så blir du förhoppningsvis en smartare elbilsköpare.

Det första som du måste tänka på – det absolut viktigaste – är om du kan ladda elbilen där du bor, vilket är det enklaste alternativet och betydligt billigare än att ladda vid publika laddstationer.

Det kan förstås vara svårare för dig som bor i lägenhet, hyresrätt såväl som bostadsrätt, att ladda din elbil hemma. Och det kan ju vara en lång process att påverka fastighetsägaren eller styrelsen att det ska installeras en laddbox för att du ska kunna ladda din elbil.

Att ladda bilen via eluttaget hemma med 230 volt är inte att rekommendera, åtminstone inte som en permanent lösning. Det är varken ett elsäkert alternativ eller ekonomiskt smart på lång sikt och det tar betydligt längre tid än andra laddalternativ.

Installera en laddbox

För dig som bor i villa eller radhus är det oftast lättare att se till att en laddbox installeras. Med en laddbox går det betydligt snabbare att ladda än via det vanliga eluttaget. Om du är anställd, fråga din arbetsgivare om denne kan finansiera en laddbox.

Innan du köper en elbil behöver du också tänka igenom hur långt du kör varje dag. Du som kör längre sträckor ska satsa på en bil med ett större batteripack. För dig som nöjer dig med att köra kortare sträckor räcker det med ett mindre batteripack. Ju längre körsträcka på en laddning, desto högre blir prislappen. Ett större batteripack kostar följaktligen mer än ett mindre.

Snabbladdning effektivast och dyrast

Som om inte det räcker. Snabbladdning är ett krav för många, vilket är det effektivaste och dyraste sättet att ladda bilen på. De flesta bilar klarar snabbladdning, men inte alla. Kolla vad den bil som du är intresserad av klarar.

Krav på snabbladdning hänger förstås ihop med de behov som du har. Och var i landet du kör. De eldrivna lätta lastbilarna som finns på marknaden i dag snabbladdas i genomsnitt ungefär mellan 30–45 minuter från 20–80 procent av batteriets kapacitet.

 

Läs mer
En färsk analys från Bil Sweden visar: ”Det är billigare att köra en elbil jämfört med bensin eller diesel, oberoende av boendeort och boendeform i Sverige.” Bil Swedens analys hittar du på webbplatsen bilsweden.se. 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!