Emmalenas omslag knep förstaplatsen

Nu är det avgjort vilket nummer som vann ”Årets omslag 2020”. Det blev nummer 6/7 som pryddes av plåtslagaren, byggchefen och jämställdhets- och mångfaldskämpen Emmalena Andersson från Plåtslageri1.

Grattis Emmalena Andersson från Plåtslageri1 som fanns på årets populäraste omslag!

Hej Emmalena! Hur känns det att vara med på det vinnande omslaget?
– Det är jätteroligt, nästan lite overkligt. Jag kände inte till tävlingen, men det är verkligen roligt att vinna årets omslag. Det betyder ju att allt arbete jag lägger ner för att få en mer jämställd och sjystare bransch uppmärksammas.

Det senaste året har du blivit en allt tydligare profil i sociala medier med ditt jämställdhets- och mångfaldsarbete. Varför är det så viktigt att jobba med detta ämne?
– Alla människor har ju lika stor rätt till en bra och trivsam arbetsplats utan trakasserier. Även om alla medarbetare kanske inte fungerar ihop så måste respekten ändå finnas där för varandra. Tyvärr är det inte så på alla arbetsplatser idag och därför brinner jag för att jobba med detta.
– Dessutom är det ju så att mångfald berikar och om vi ska kunna bygga för alla människor i vårt samhälle måste vi också våga anställa medarbetare med olika bakgrund, kön, etnicitet och kultur och våga utnyttja allas olikheter och se deras styrkor. Det finns förstås många fler anledningar till att detta arbete är viktigt, det här är bara ett par av dem.

Vad har du fått reaktioner på ditt arbete?
– Det är både positiv och negativ respons. De flesta tycker det är jättebra att de här frågorna hamnar i fokus. Sen finns det förstås de som går på mig personligen för de tror att det handlar om att jag vill synas själv. Men det är precis tvärtom, jag gör detta för andras skull och för en bättre bransch.

Du driver även kurser och håller föreläsningar – berätta!
– Det började när jag blev anställd som byggchef och projektledare på Plåtslageri1, vars ägare Danijel Ilin och Jarno Kinnunen också har insett hur viktiga dessa frågor är. När jag hade drivit frågorna internt där ett tag kände vi att vi måste göra något för att hela branschen ska förändras och förstå. Så numera är jag ute och föreläser, inspirerar och utbildar företag i de här frågorna.

I slutet av 2020 startade ni M.Y.A.W. AB tillsammans – vad är det?
– Det är ett företag, som jag driver tillsammans med Danijel och Jarno. Både Plåtslageri1 och M.Y.A.W. arbetar med dessa frågor men på olika sätt. Genom Plåtslageri1 gör vi företagsbesök, föreläsningar, inspirationsbesök i skolor och liknande inom plåtslageri- och närliggande branscher. Med M.Y.A.W. AB riktar vi oss till hela byggsektorn, och även företag utanför, som behöver hjälp med detta på olika vis.

Hur viktigt är det att arbetsgivare har förståelse för att man på en arbetsplats jobbar med den här typen av frågor?
– Det är jätteviktigt. Visst kan det som chef vara jobbigt att ta tag i trakasserier och mobbning på arbetsplatsen men det är ett arbete som lönar sig i slutändan. För ju bättre personalen trivs desto bättre går det för företaget i långa loppet. Och det blir inte så jobbigt att ta tag i detta om man vet hur man kan göra och får bra stöd, till exempel genom att ta in någon som oss.

Vad har du för planer för 2021?
– Oj, ja det finns massor! Jag ska fortsätta med förbättringsarbetet, besöka fler arbetsplatser och skolor för att inspirera och få fler att vilja söka sig till yrket. Sen ska jag även starta upp en podd för att nå ut till fler, och få fler att få upp ögonen för hur det ser ut i byggsektorn. Jag kommer även att fördjupa samarbetet med Plåt & Ventföretagen. Så det finns att göra! //

 

GRATTIS 20 VINNARE!
Tack all ni som var med och röstade på ”Årets omslag 2020”. Bland er som röstat har vi lottat fram 20 personer som vinner en Trisslott, som ett extra tack. Emmalena Andersson kommer att få en inramad version av det vinnande omslaget. Och det får även fotografen  Boel Ferm som plåtat den fina bilden.

20 Vinnare:
Ann Karlström
Annalena Magnusson
Anneli Björk
Caroline Eliasson
Charlotta Mansfeldt
Emile Träskvik
Fredrik Roos
Henric Thorén
Jenny Larsson
Jonny Bratt
Kenneth Ödfjäll
Kigge Nilsson
Markku Furu
My Delring Hellberg
Niklas Hallingström
Peter Lindén
Romas Balodis
Stefan Lindkvist
Susanne Johansson
Terese Höglund

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!