En äkta mästare i plåtslageri

Efter 45 år i yrket har Esbjörn Toresson, som driver medlemsföretaget Frösö Byggplåt i Östersund, tagit emot sitt Mästarbrev – det finaste beviset en yrkesman kan få.

Grattis Esbjörn, hur känns det att stå här med Mästarbrevet i handen?
– Jag har tänkt göra detta i 25 år och nu är det äntligen klart, så det känns jättebra!

Varför dröjde det så länge?
– För 25 år sen var barnen små, jag hade massor av jobb och hade nyss byggt en ny verkstad så jag hade varken tid eller råd. Men nu är barnen stora och jobbar i företaget så jag kan arbeta mycket mindre. Då fanns det plötsligt tid för mig att göra detta.

Vad betyder detta, både för dig personligen och för branschen?
– Det är bra för branschen och höjer statusen på yrket. För mig själv är det förstås en fjäder i hatten och ett fint bevis på min yrkeskunskap och att jag har gjort något i livet. Nu hänger Mästarbrevet inramat på hedersplats i fikarummet på firman.

Hur går det till att ta Mästarbrev?
– För mig, som började som lärling en gång i tiden och därför inte hade något formellt yrkesbevis, började det med att jag fick ta mitt yrkesbevis och Gesällbrev på PVF i Katrineholm – för övrigt en mycket bra och välutrustad skola! Där var det en hel del praktiska inslag för att bli godkänd. Sedan gick jag Mästarutbildningen, som genomfördes vid Leksands folkhögskola med distansutbildning. Utbildningen pågick parallellt med mitt vanliga jobb.

Var det svårt?
– Jag vill inte säga att det var svårt, eftersom jag har så lång erfarenhet av både hantverket och företagandet. Däremot var det ganska många delar och mycket inlämningsuppgifter så det tog sin tid. Det blev totalt cirka tio deluppgifter som handlade om företagande på olika vis. Det handlar om allt från kunskaper om arbetsrätt och marknadsföring till arbetsgivaravgifter och försäkringar och en hel massa annan teoretisk kunskap.

Vad har du för råd till andra som vill ta Mästarbrev?
– Tveka inte, det är bara att sätta igång. Visst tar det lite tid att läsa in alla delar men det är bara att köra igång, för när man väl har Mästarbrevet i sin hand så känns det jäkligt bra.

Under normala omständigheter skulle du ha tagit emot ditt Mästarbrev i Blå hallen i Stockholm, men nu satte pandemin stopp för det. Var blev det istället?
– Det blev en mycket bättre plats: utanför Ströms kyrka, som jag och tre kollegor lade om taket på för 42 år sen, och där jag har skottat snö ifrån under många vintrar. En perfekt plats om du frågar mig!

Vad har du för planer framöver?
– Mina söner Björn och Jens och min dotter Madelen jobbar alla i företaget och nu ska jag låta dem ta över alltmer så jag kan ta det lite lugnare och ägna mer tid åt jakt och fiske!

Text: Karin Cedronius
Foto: Affärsnytt Norr & Björn Lundbeck
Publicerad: 2020-12-18
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #11.2020)

 

Mästarbrev! Så funkar det!

Mästarbrevet är det högsta beviset på yrkesskicklighet inom ett hantverksyrke och garanterar förutom stort yrkeskunnande och erfarenhet även pålitlighet som hantverksföretagare. Det utfärdas av Sveriges Hantverksråd till de hantverkare som uppfyller de krav som anges i ”Lag och Förordning om Mästarbrev för hantverkare”.

För att få sitt Mästarbrev krävs det att man redan har ett Gesällbrev med minst sex år som yrkesverksam samt har god erfarenhet i ledande ställning. Dessutom krävs det att man går en Mästarutbildning, vilket är en bred företagarutbildning på deltid och på distans. Utbildningen är avgiftsfri förutom den obligatoriska uppstartshelgen.
Läs mer här.

Fakta: Hantverksrad.se och Pvforetagen.se

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!