”En garant för att vi är ett seriöst plåtföretag”

Trots fulltecknad kalender, och fler jobbförfrågningar än de kan tacka ja till, tog sig Daniel Lindblom på Vasa Plåt AB tiden att auktorisera sig enligt Trygg Plåt. "Det känns viktigt att vi som är seriösa yrkesutövare samlas under en auktorisering som blir en garanti för att vi är skickliga hantverkare," säger han.

Daniel Lindblom har fullt upp i sitt företag Vasa Plåt. Jobbförfrågningarna är så många att de måste tacka nej till en del.

– Det går väldigt bra nu och har så gjort ett tag. Jag är positiv och ser inte att det kommer förändras den närmaste tiden. Framför allt inte med tanke på den kompetensbrist som finns i branschen, säger han.

I dag är de tio anställda i företaget som har kontor i Göteborg och de senaste åren har de vuxit med en anställd per år. De utför mycket jobb på kulturfastigheter, som Kungsladugårdsskolan i Majorna som har både kopparhuva och klocktorn, men även jobb åt fastighetsbolag och privatmarknaden.

”Om vi alla skulle auktorisera oss blir det förhoppningsvis enklare att få bort de oseriösa företagen som finns i branschen.”

– Vi gör också en del servicejobb. Det är allt oftare som vi möts av tak som är dåligt utförda och verkligen inte hantverksmässigt monterade, berättar Daniel.

Daniel Lindblom har fullt upp i sitt företag Vasa Plåt. Jobbförfrågningarna är så många att de måste tacka nej till en del.

Trygg Plåt borgar för seriositet

Vasa Plåt är medlem i Plåt & Ventföretagen sedan en längre tid tillbaka.

– Dels är det för att våra lärlingar ska kunna tillgodoräkna sig sina lärlingstimmar, men det känns även viktigt för oss som företag att kunna visa upp en garant för att vi är seriösa, säger han.

Det är också den primära anledningen till att de har valt att auktorisera sig enligt Trygg Plåt.

– Det finns en grundtanke med Trygg Plåt att samla oss aktörer som faktiskt är stolta över vårt hantverk och har en gedigen kunskap inom yrket. Om vi alla skulle auktorisera oss blir det förhoppningsvis enklare att få bort de oseriösa företagen som finns i branschen, menar han.

Har nytta av PVF:s hjälpmedel

Då det bara var någon månad sedan han blev godkänd inom Trygg Plåt, har Daniel ännu inte hunnit använda de hjälpmedel som nu blivit har tillgängliga.

– Jag ska titta närmare på den arbetsmall som erbjuds, den kan jag nog få nytta av. Jag använder sedan tidigare Plåt & Ventföretagens räknemall väldigt ofta vid bland annat offertskrivning och tycker att den är riktigt bra, även om jag fortfarande inte har hunnit lära mig alla funktioner ordentligt.

”Utmaningen handlar om att rekrytera in ny kompetens i branschen och att hantera eventuellt ökade materialkostnader.”

Daniel tycker absolut att fler i plåtbranschen både bör gå med i Plåt & Ventföretagen samt auktorisera sig enligt Trygg Plåt.

– Det är när vi är många som det ger effekt. Det vore även bra med en auktorisering för besiktningsmän som ibland förvånar när det kommer till vad de har godkänt. De skulle verkligen ha möjlighet att sätta stopp för slarvigt utförda jobb.

Ingen oro för framtiden

Daniel ser positivt på framtiden och känner ingen oro för vikande konjunktur eller stigande materialpriser.

– Jobb kommer det att finnas för lång tid framöver. Utmaningen handlar om att rekrytera in ny kompetens i branschen och att hantera eventuellt ökade materialkostnader. Går materialpriserna upp måste även vi ta mer betalt.

Vad ser du mest fram emot just nu? 

– Det ska bli riktigt kul att se Prefa-taken på två villor som vi jobbar med bli färdiga. Plåten har P.10-lackering och kommer att bli både reptåligare och riktigt snygg.

 

Läs mer om Trygg Plåt
Är ni också intresserade av att auktorisera er enligt Trygg Plåt? Läs mer här. 

Läs fler artiklar om Trygg Plåt:

https://pvmagasinet.se/trygg-plat-fyller-fem-ar/

https://pvmagasinet.se/100-ganger-trygg-plat/

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!