En jägare på taket

Fredagen den 2 oktober var det final i SM för unga plåtslagare. På plats i Katrineholm var, förutom de tävlande, även förra årets vinnare, Olle Spetz, som delade ut priset till årets vinnare Hadi Barbari från Uppsala. Vi passade på att fråga Olle vad som hänt sen han själv tog hem vinsten 2019.

Hej Olle! Hur känns det att vara på plats på SM igen?
– Det är jättekul att vara tillbaka här i Katrineholm, och väldigt skönt att kunna stå vid sidan av dem som tävlar och kunna njuta av stämningen och slippa vara nervös som förra året.

Vad har du gjort sen du tog emot priset våren 2019?
– Jag tog studenten i juni och sen ryckte jag in i lumpen direkt. Jag var jägarsoldat och gruppchef på K3 i Karlsborg i tio månader. Det var ett väldigt lärorikt år som gav mig många nya vänner och upplevelser, både spännande och riktigt tuffa. Man fick verkligen testa var gränserna går.

Vad hände efter du muckade?
– Jag muckade en fredag i april och började jobba på min gamla praktikplats, Arnes plåtslageri i Alboga, två dagar senare. Mitt första jobb var ett stort bandtäckningsjobb i Onsala, där vi fick bo kvar under arbetets gång. Så det var fullt ös direkt.

Visst praktiserade du på Er-Jill när du vann SM?
– Ja, det stämmer. Det var också en jättebra praktikplats, men när jag sökte jobb fick bekvämligheten styra och min nuvarande arbetsplats ligger bara 20 minuter hemifrån, medan det tar en och en halv timme att resa till Er-Jill i Göteborg.

Vad har du för arbetsuppgifter idag?
– Det är jätteblandat, vilket är charmen med att jobba på ett litet plåtslageri ute på landet. Ena dagen gör vi en bandtäckning av ett tak, nästa dag tillverkar vi ett foderbord i en ladugård. Jag gillar verkligen den variationen.

Olle Spetz som hyllad vinnare i SM för unga plåtslagare 2019.

När trivs du som bäst på jobbet?
– När solen skiner, men det inte är alltför varmt, och jag får hålla på med någon stor och fin bandtäckning som kräver att man får tänka till litegrann. Jag gillar att klura och lösa problem.

Vad har utmärkelsen Årets unga plåtslagare betytt för dig?
– Det är förstås väldigt kul att kunna säga att man har vunnit SM och veta att man är duktig på det man håller på med. Det är en bra merit att ha när man söker jobb och tävlingen var en väldigt rolig upplevelse.

Har du hunnit jobba som ambassadör för yrket än?
– Nej, inte än, eftersom jag ryckte in i lumpen direkt efter SM. Men jag hoppas få göra det framöver. Det skulle vara väldigt kul att åka ut till skolor och berätta om yrket för elever som ska söka till gymnasiet.

Varför ska man bli plåtslagare enligt dig?
– Det är ett kul jobb där man får jobba med kroppen, vara ute hela dagarna och det finns goda möjligheter att få jobb efter skolan. Sen gillar jag att man får arbeta med händerna och skapa saker. Du börjar med en slät plåt och när du är klar har du skapat ett helt tak eller något annat.

Hur hittade du själv till yrket?
– Jag hade ingen aning om vad en plåtslagare gör innan jag testade på det vid rundvandringen i årskurs ett. Jag trodde att jag ville bli snickare, men när jag fick testa på plåt kändes det helt rätt. Jag hade väldigt bra lärare och fastnade snabbt för plåtslagaryrket.

Text: Karin Cedronius
Foto: PVF Yrke & Utbildning
Publicerad: 2020-11-12
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #10.2020)

 

FAKTA
Namn: Olle Spetz
Ålder: 20 år
Arbetsplats: Arnes Plåtslageri i Alboga
Aktuell: som prisutdelare vid SM för unga plåtslagare 2020
Merit: Vann SM för unga plåtslagare 2019

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!