En musikalisk hyllning på perforerad plåt

Med hjälp av mer än tusen perforerade metallplåtar har ett foto från en Beatleskonsert överförts till en 3 500 kvadratmeter stor bild för att pryda fasaden på det sju våningar höga parkeringshuset The Music Box, som ligger i staden Hayes,väster om London.

Hayes var skivbolaget EMI:s hemort när The Beatles, Rolling Stones och Pink Floyds epokgörande skivor pressades. Nu håller området på att förvandlas och fyllas med kontor, bostäder, restauranger, högskola, butiker, bio och musikscener. Fabriken ”The Old Vinyl Factory” har blivit till parkeringshus och motivet med jublande fans från en Beatleskonsert valdes för att markera vad byggnaden en gång hade för funktion.
– Med hjälp av perforerad plåt kan man återskapa ett foto eller en bild som är väldigt hållbar. Men den perforerade plåten har flera funktioner än den rent estetiska, sägerMajken Falkenberg Dohn, Group Marketing Manager på RMIG.

Jublande fans från en Beatleskonsert påminner besökaren om vad den gamla fabriksbyggnaden – idag ett parkeringshus – en gång hade för användningsområde.

Poppis med bildperforering
– När man bygger parkeringshus är det viktigt att säkerställa tillräcklig ventilation och belysning. Perforeringen skapar öppningar i fasaden som ger ett naturligt luftombyte och ett visst ljus utifrån som är tillräckligt för att manövrera inne i p-huset och samtidigt skapar en trygghet i att man blir sedd utifrån, fortsätter hon.
De senaste åren har bildperforering blivit väldigt populär. Byggherrar, arkitekter och fastighetsägare önskar i allt högre grad ge byggnaden ett speciellt uttryck och visa vad byggnaden används till, antingen med hjälp av konkreta bilder eller genom att använda mönster i perforeringen som ger liv åt gamla mönster eller stilar.

Många användningsområden
Perforerad plåt kan också med fördel användas till solavskärmning, eller för att sänka behovet av annan ventilation. Den används också till ljudreducering, som väggbeklädnader och för balkongräcken. Monteringen är inte svår, så länge man väljer en erfaren leverantör som levererar pusslet med tydliga markeringar för rätt ordningsföljd och placering, försäkrar Majken och säger att RMIG kan leverera plåtarna färdiga för montage, med infästningshål eller annat man behöver för en ännu enklare montering.
Fasadplåten på Music Box i Hayes ärtillverkad i galvaniserat stål, med en tjocklek på 2,5 millimeter. Den är ytbehandlad med pulverlack och finbearbetad med böjning. Arkitekt är Studio Egret West i London.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: RMIG

Fakta RMIG
Världens största tillverkare och leverantör av perforerad plåt och sträckmetall för olika tillämpningar. Förutom fasadbeklädnader levererar RMIG produkter och lösningar för bygg- och arkitekturändamål som parkerings- och säkerhetskontroller, ljuddämpande vägg- och takbeklädnader, belysning, gatumöbler, räcken och gångbanor.RMIG har försäljningskontor/produktionsenheter i 13 europeiska länder och lokala representanter i ett stort antal länder utanför Europa.

 

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!