Vackert väder, glada miner, god mat på grillen och bubbel i glasen. När medlemsföretaget EoB Plåt firade sin 90-årsdag i början av juli var det stor baluns på gården utanför företagets lokaler i Råå strax söder om Helsingborg.
– Det var väldigt lyckat och så roligt att så många kom och ville fira med oss, säger företagets ägare Kristian Nilsson, som är fjärde generationen i EoB Plåt.
Företagets rötter går alltså ända bak till 1932. Då startade Erik Pettersson plåtslageri i sin svärfars brygghus på Råå i Helsingborg, under namnet E.H. Petterssons Plåtslageri. Hans son Bertil började jobba på företaget som 17-åring och 1948 valde de att byta namn till EoB Petterssons Plåtslageri.
I dag ägs företaget av Kristian Nilsson, som är barnbarnsbarn till grundaren Erik. I företaget jobbar även Kristians dotter, 26-åriga Emilia Charlin Nilsson, som alltså är femte generationen i familjeföretaget samt den tidigare ägaren, Kristians far, Christer Nilsson, 74, som numera är senior advisor på halvtid.
– Vi är ett riktigt familjeföretag med långa anor och det är vi väldigt stolta över. Målet är att fortsätta driva EoB Plåt i samma anda som de tidigare generationerna har gjort, med fin service, proffsiga arbeten och framför allt nöjda kunder, säger Kristian Nilsson.
Kunderna privatpersoner och fastighetsförvaltare
Kunderna består till drygt hälften av privatpersoner och resten är fastighetsförvaltare, mindre byggföretag och regionen. Serviceuppdrag och rotarbeten, som takbyten på villor och hyreshus, är de främsta uppdragen och kundkretsen sträcker sig över hela nordvästra Skåne.
Företagets verkstad är utrustad med en modern maskinpark av högsta teknologiska snitt. Och att och nyttja den senaste tekniken är inget nytt för EoB Plåt, tvärtom var de tidigt ute med sin digitalisering, både i verkstaden och inom den administrativa delen av företaget.
– Redan 1983 köpte vi in den första datorn och skrivaren. Det kostade en förmögenhet då, men vi såg potentialen med digitalisering och hur det skulle förenkla bokföring och fakturering. I dag är allt digitalt – från ordrar och handlingar till ritningar och tidrapportering, säger Christer Nilsson.
Han var initiativtagare till EoB Plåts digitalisering när det begav sig, men även tongivande inom förbundet när det kom till att digitalisera branschen som helhet.
Viktigt synas digitalt
Och digitaliseringsresan fortsätter. EoB Plåt ligger i framkant när det gäller närvaron på internet och i sociala medier, mycket tack vare Emilia som har ansvaret för att EoB Plåt syns på nätet.
– Vi vänder oss mycket till privatpersoner och då är det viktigt att både synas och vara kontaktbar via internet. Vi märkte till exempel en stor skillnad när vi skapade ett kontaktformulär för förfrågningar på vår webbplats, där kunder lätt kan ta kontakt med oss när som helst i stället för att behöva anpassa sig efter våra öppettider, säger Emilia som även håller i företagets Instagram- och Facebooknärvaro samt kundkontakter.
Förutom plåtslageriarbeten erbjuder EoB Plåt även bland annat pappläggning, tak- och fasadmålning, svetsarbeten och smide samt tillverkning i den egna smidesverkstaden.
Och även om de dagliga plåtslagarjobben mest innefattar service- och rotjobb finns det även en del mer publika prestigeprojekt på EoB Plåts meritlista. Rådhuset i Helsingborg är ett sådant. Det lade EoB Plåt, med Kristian i spetsen, om på 90-talet och Emilia minns att hon som barn var stolt över att hennes pappa hade varit med och lagt taket på den ståtliga byggnaden mitt i stan.
– Under det senaste året har fasaden på rådhuset renoverats och då hittade de en tidskapsel med gamla fotografier från tiden då vårt företag lade om taket. Det var fint att få se, säger Emilia.
Engagerade medlemmar
Både Christer och Kristian har varit engagerade i Plåt & Ventföretagens lokala styrelse i Skåne. Christer bland annat som revisor och medlem i valberedningen. Kristian har suttit med i Framtidsgruppen och i valberedningen. De ser det som en självklarhet att engagera sig i Plåt & Ventföretagen och tycker att medlemskapet ger dem en hel del. Inte minst kurserna som förbundet erbjuder.
– Vi har gått de flesta av utbildningarna som erbjuds, bland annat Lönsamt företagande, juridikkursen och vi har även auktoriserat oss via Trygg plåt. Det är en fin kvalitetsstämpel, säger Kristian och får medhåll av Christer:
– Vi har varit medlemmar i förbundet ända sedan 1955 – det talar väl för sig själv.
Precis som de flesta kollegor i branschen tampas EoB Plåt med svårigheter att nyrekrytera eftersom det råder sådan brist på kunniga plåtslagare. De drar sitt strå till stacken genom att ta in lärlingar, praktikanter och praoelever, men också genom att vara ute och berätta om yrket i skolor.
– Vi brukar även ha besök av åttondeklassare tillsammans med lärare. Under besöket får de prova på att tillverka visselpipor, mobilhållare och ljusstakar för att få en insyn i hantverket och kreativiteten i yrket, berättar Emilia och tillägger att de ofta tar emot praoelever från högstadiet och praktikanter från gymnasiets byggprogram.
Lärlingsarbetet tar tid
Under coronapandemin var dessa besök förstås inte möjliga. Men tro inte att EoB Plåt låg på latsidan för det. Nej, då gjorde de i stället en film i samarbete med Helsingborgs stad där Kristian och Emilia berättar om plåtslagaryrket för ungdomar. En film som blev så lyckad att den i dag även används som information på vuxenutbildningen.
Det finns dock ett litet krux med lärlingsarbetet, påpekar Christer Nilsson. För även om det är ett utmärkt sätt att lära upp sina anställda från grunden och forma dem från tidig ålder är det förstås både tidskrävande och kostsamt. Därför avstår många företag från att ta emot lärlingar och APL-elever. Att då förlora en nyutbildad plåtslagare till en konkurrent som erbjuder ett par tior mer i timmen, men som själv inte velat ta emot lärlingar, är minst sagt retligt. Men Christer har en tanke om en lösning på detta bekymmer.
– Jag tycker att vi borde fördela kostnaden för att ta in APL-elever jämnt över alla medlemsföretag, på så vis skulle det inte bli lika smärtsamt ekonomiskt om en konkurrent snor en lärling som man har lagt 3 000 timmar på, säger han.
Ljus framtid
Så hur ser det ut framöver för EoB Plåt, då? Jo, orderböckerna är fyllda och Krister och kompani ser framtiden an med stor tillförsikt, även om de precis som alla förstås är medvetna om hotet som både inflation och höga elpriser utgör.
Vad successionen beträffar känns den säkrad även de kommande årtiondena. För även om hon i dag ägnar sina arbetsdagar åt företagets marknadsföring och sociala medier är Emilia inte främmande för att ta ett större grepp framöver.
– Jag är bara 26 år och med tanke på mina två och ett halvt år på företaget så är framtiden långt ifrån bestämd. Men visst hade det varit fint att få driva företaget vidare som första kvinna i ledet. Jag har alltid sett upp till pappa och farfar och ser gärna att familjeföretaget får leva vidare, förhoppningsvis tillsammans med ett syskon bredvid mig.
Fakta EoB Plåt i Råå AB
Var: Helsingborg. Grundades: 1932. Typ av uppdrag: plåtslageri, smidesverkstad, takläggningar och måleriarbeten mm. Antal anställda: 18 varav 14 är plåtslagare. Webbplats: eobplat.se.