En studie i rött med stram budget

Prefabricerade lägenhetsmoduler har staplats på varandra i sju våningar och sedan täckts med varmröd kulörbelagd planplåt. Nya TEN Hotel i Upplands Väsby stod färdigt för bara några veckor sedan.

Projektet är en uppvisning i plåtmaterialets möjligheter och blev nominerat till Plåtpriset 2021. Mycket av plåtarbetet, och även en del av ritningarna, har gjorts av Upsala Plåtslageri AB som är medlem i Plåt & Ventföretagen.

– Vi har varit med helt från början och förklarat hur lägenhetsmodulerna skulle tillverkas för att det ska fungera att täcka dem med plåt, säger Benny Olsson, delägare och vd i Upsala Plåtslageri.

– Fördelarna med att vara med från start är bland annat möjligheten att lösa problem innan de uppstår och att man får en riktigt tät fasad, fortsätter han.

– Det var ett roligt jobb på alla sätt. Uppdragsgivaren är jättenöjd och att projektet blev nominerat till Plåtpriset är ju riktigt trevligt, även om det inte vann, säger Benny Olsson, vd Uppsala Plåtslageri.

Kostnadseffektiv fasadlösning

Nästan alla ingående delar i fasaden är tillverkade av planplåt.

– Det har skapat en kostnadseffektiv fasadlösning med lite krav på underhåll samt låg vikt och materialåtgång jämfört med en fasad i sten eller tegel, säger Andreas Martin-Löf, ansvarig arkitekt för TEN Hotel.

Modulerna kom delvis färdigtäckta. Andra delar, som fasadbalk och pilastersammanfogningar, täcktes av Upsala Plåtslageri efter att modulerna var färdigstaplade. Uppskattningsvis 15 ton plåt på rulle har måttanpassats efter hela fasaden.

”Det har skapat en kostnadseffektiv fasadlösning med lite krav på underhåll samt låg vikt och materialåtgång jämfört med en fasad i sten eller tegel.”

– Att få till alla möten, falsar och dolda infästningar har varit en stor utmaning för arkitekt, konstruktör och inte minst för plåtslagarna. Resultatet visar att man kan åstadkomma god arkitektur med ett levande uttryck och finess, också med en stram budget, säger Andreas Martin-Löf.

Plåtkassetterna till fasaden tillverkades i Upsala Plåtslageris stora verkstad på 800 kvadratmeter. Jobbet tog cirka åtta månader från start till stopp, med en person som tillverkade kontinuerligt i verkstaden och två till tre personer ute på plats.

Även balkongernas golv har belagts med plåt. Alla detaljerna till golven tillverkades i förväg så att fabriken i Kungsör, som byggde modulerna, kunde montera plåtgolven innan modulerna hissades på plats.

Måttade mycket

– Det ligger en hel del jobb bakom det färdiga resultatet. Vi har bland annat måttat väldigt mycket eftersom inget mått var likt ett annat. Rör bakom fasaden gjorde att vi behövde tejpa med papp, vinddukar och så vidare. Tätskiktet på taket är det också vi som har lagt, säger Benny Olsson.

Även balkongernas golv har belagts med plåt. Alla detaljerna till golven tillverkades i förväg så att fabriken i Kungsör, som byggde modulerna, kunde montera plåtgolven innan modulerna hissades på plats.

Gavlarna av betong har klätts med röda Parocpaneler. Med hjälp av plåtlister skapades ett rutmönster på fasaden och därefter kläddes rutorna med raster i plåt. En noga genomtänkt relief ger intressanta skuggeffekter och liv till den i övrigt helt monokroma fasaden.

– Det var ett roligt jobb på alla sätt. Uppdragsgivaren är jättenöjd och att projektet blev nominerat till Plåtpriset är ju riktigt trevligt, även om det inte vann, säger Benny.

Text: Susanne Ringheim Kilje
(Artikeln publicerad i PVMagasinet #5.2021)

Plåtkassetterna till fasaden tillverkades i Upsala Plåtslageris stora verkstad på 800 kvadratmeter. Jobbet tog cirka åtta månader från start till stopp.

Ten Hotel – nybyggnation av hotell med 194 modulära rum

Arkitektkontor: Andreas Martin-Löf Arkitekter.
Byggherre: Junior Living.
Plåtslageri och plåtmontering: Delvis industriellt byggd fasad av Prefament AB. Övriga plåtarbeten utförda av Upsala Plåtslageri AB.
Plåt och stål: SSAB genom Dalaprofil AB (GreenCoat, kulör 758).

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!