En toppmodern 103-åring med full koll på ventilation

De såg dagens ljus redan 1918 i Jönköping, men då hette de Svenska Fläktfabriken. I dag finns Fläktgroup över hela världen och levererar det mesta inom ventilation, med stort fokus på energieffektivitet. En betydande del av produktionen sker dock fortfarande i Småland.

Bredd och detalj – det beskriver Fläktgroups verksamhet ganska väl. För detta är ett företag som kan leverera allt från ett komplett, skräddarsytt ventilationssystem till enstaka ventilationskanaler. Tack vare sitt breda produktutbud och sin djupa kunskap inom ventilation är Fläktgroup ofta anlitade tidigt i projekten som bollplank för såväl konsulter som installatörer.

– Vi är med som en strategisk partner och bidrar med vår kunskap kring olika typer av system. Eftersom vi har en så stor bredd av produkter kan vi alltid ställa dem mot varandra och verkligen jämföra dem så att beställaren får det optimala systemet till just sitt projekt, säger Jonas Berg, försäljningschef i Sverige.

Jonas Berg, försäljningschef för FläktGroup i Sverige. Foto: Anna Hållams.

Finns över hela världen

Många känner dem kanske fortfarande som Fläkt Woods, så hette de fram till 2016. Då värvades Fläkt Woods av investmentbolaget Triton som sedan tidigare var ägare av DencoHappel. Sammanslagningen av de två bolagen blev FläktGroup.

I dag finns de representerade på över 65 platser i världen – från USA och Europa till Indien och Singapore – och har 3 600 anställda.

I Sverige har FläktGroup säljkontor från Malmö i söder till Luleå i norr och produktionsenheter i Jönköping, där de tillverkar aggregat och kylbafflar, samt i Järna, där de tillverkar ventilationskanaler och detaljer.

Företagets produkter återfinns i allt från bostäder, skolor och sjukhus till kontor, shoppingcenter, datahallar och industrier – ja till och med inom marin industri och båtvarv. En stor del av produkterna utvecklas i nära samarbete med kunderna.

– Vi har alltid örat mot marken och lyssnar på våra kunder och deras behov. I Jönköpingsfabriken har vi till exempel ett testcenter där vi kan göra fullskaleprov och bygga upp hela hotellrum, delar av ett kontor eller en båthytt, för att testa och utveckla våra produkter.

FläktGroups kompakta luftbehandlingsaggregat eCO Side har konstruserats för att passa installationer i kommersiella byggnader som kontor, skolor och restauranger. Foto: Anna Hållams.

Ventilation – en framtidsbransch

Som så många andra inom ventilationsbranschen vittnar även Jonas Berg om att detta är en bransch som har kommit allt högre upp på den dagliga agendan hos byggbolag och fastighetsägare på senare tid. För ett gott inomhusklimat och energieffektiva byggnader blir allt viktigare i takt med att miljömedvetenheten och kraven växer.

– Vi har jobbat med detta länge, men det blir allt tydligare att människor förväntar sig ett behagligt inomhusklimat och att fastighetsägare behöver lönsamma och energisnåla byggnader, samtidigt som alla miljömål ska uppfyllas eller helst överträffas. Då krävs det bra produkter och lång erfarenhet av vad som fungerar, säger Jonas Berg och tillägger att intresset även ökar för behovsanpassad ventilation, inte minst i samband med coronapandemin.

– Ventilation som ställer in sig efter antalet personer som vistas i en lokal har till exempel blivit ännu mer aktuellt nu när corona har gjort att så många kontor och andra lokaler står tomma och fler jobbar hemifrån. Då blir det ännu större fokus på att anläggningarna sköts rätt. Där har vi en hel del intressanta produkter som kan effektivisera ventilationen utifrån antalet människor som är på plats.

Avancerad styrning

Ett annat område som FläktGroup satsar allt mer på är effektiv styrning. De har ett eget systerbolag, SE Electronics, som producerar styrprodukter.

– Det går mot väldigt avancerad och datoriserad styrning, där man är uppkopplad hela tiden och lagrar information i molnet och kan ställa om den på distans. I dag kan du göra det mesta direkt i din mobil via en app. Det gör förstås i slutänden att du får en mer energieffektiv anläggning, vilket är bättre för både inomhusklimatet och miljön i stort, avslutar Jonas Berg. //

Med diskret design och smart funktion passar FläktGroups till- och frånluftsventiler Lumi och Lumo in i en mängd olika rum. Foto: Anna Hållams.

 

Fakta Fläktgroup
• Fläktgroup har cirka 3 600 anställda varav 700 i Sverige.
• Huvudkontoret ligger i Herne, Tyskland, och de har 15 fabriker runtom i världen.
• I Sverige finns de från Malmö i söder till Luleå i norr med fabriker i Jönköping och Järna.
• Kunderna är ventilationsinstallatörer, grossister samt byggbolag.
• Fläktgroup omsatte förra året 640 miljoner euro.

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!