En unik lekplats med deckartema

Rutschkanor, gungor och förtjusande små miniatyrhus som sätter igång fantasin. Skogås har fått sin egen LasseMajapark med tema från de populära barnboksdeckarna. Med sitt gedigna hantverk och många roliga detaljer lär parken bli ett populärt utflyktsmål för Stockholms barnfamiljer. Bakom de fina små miniatyrtaken står två medlemsföretag.

Böckerna, filmerna och julkalendern har älskats av tusentals barn i snart två decennier. Nu får deckarduon LasseMaja sin alldeles egna temapark i Skogås, strax söder om Stockholm. I juni öppnades här portarna till en fantastiskt fin, fantasieggande och unik lekplats med temat ”Valleby” – staden där barnbokshjältarna Lasse och Maja bor och driver sin deckarbyrå.
I parken finns det miniatyrversioner av såväl hotell, kafé och polisstation, som guldaffär och optiker. Här finns även ett fartyg, en lyftkran, en fyr och en hel massa andra roliga byggnader och platser som känns igen från böckerna och filmerna. Allt är byggt i robusta material med gediget hantverk och lekparkens skapare, företaget Lekplatsbolaget, har varit mycket noga med alla detaljer. Till exempel har alla husen i parken riktiga plåttak, som lagts enligt konstens alla regler av medlemsföretagen Herrängens plåt och Vantörs plåt. Alla detaljer som takkupor, skorstenar, fönsterbleck och hängrännor är tillverkade från grunden av deras kunniga plåtslagare.

Ivar Inkapööl, i mitten, är delägare i Lekplatsbolaget som skapat parken. Här omgiven av Håkan Sundin, Herrängens plåt (tv) och Mikael Allinger, Vantörs plåt (th).

Riktiga proffs trollar fram Valleby
– Vi har tidigare skapat andra lekplatser där vi provat att själva göra plåttaken, men märkte att det inte var vår grej, utan att det krävdes riktiga proffsplåtslagare för att det skulle bli så bra som vi vill ha det. Därför kontaktade vi Herrängens och Vantörs plåt för att lägga taken på Vallebys hus. Och de har verkligen trollat med det de har och uppfyllt alla våra önskningar. Vi är så nöjda med deras jobb, säger Ivar Inkapööl, industridesigner och en av Lekplatsbolagets delägare.
Håkan Sundin på Herrängens plåt och kollegan Mikael Allinger som driver Vantörs plåt, berättar att de tog sig an uppdraget med skräckblandad förtjusning. Arbetet krävde många speciallösningar och mycket säkerhetstänk i och med att man skapar åt barn som ska kunna leka, klättra och rumla runt på lekplatsen utan att skada sig.
– Det har tagit många timmar att få taken klara och vi har fått jobba hårt med att få till alla släta ytor så att allt är säkert för barnen som ska leka här. Det får ju inte vara några skarpa kanter. Dessutom har det varit lite speciellt att lägga tak med olika storlekar på alla skivor, lite som ett lapptäcke, som dessutom är lite vint och skevt. Det är ju inte det man är van att göra annars, men det är ju så husen ser ut i böckerna, säger Håkan Sundin och får medhåll av Mikael Allinger:
– Visst har det känts tokigt att lämna ifrån sig buckliga tak och skorstenar, men det är så Ivar och hans kollegor vill att det ska se ut. Ju buckligare desto nöjdare är de, skrattar han.

Bokens illustrationer blev modeller
Ritningarna till parken är helt enkelt illustratören Helena Willis teckningar som inleder varje bok i serien. Utifrån dem har Lekplatsbolaget byggt små modeller i skala 1:10 till varje enskilt hus.
– Det är inte varje dag man får en ritning tagen direkt från en barnbok, men det har ju gått fint ändå, säger Håkan Sundin leende och pekar på en av lösningarna som visar uppfinningsrikedomen i lekparken:
– Här skulle vi ha en hängränna, men eftersom vi var rädda att barnen skulle klänga i den och kanske göra sig illa om den inte höll, så gjorde vi en lösning med ett litet snörasskydd som håller uppe hängrännan. Sådana speciallösningar har vi fått ta till hela tiden i det här projektet.

Vallebys kafé har ett tak av fjälltäckning i olika storlekar och färger

Kreativa plåtslagare
Totalt har Herrängens och Vantörs plåt levererat åtta tak till parken. Arbetet har skett hemma i verkstaden i Västberga, under vintern, vilket underlättat en hel del då det finns en rejäl maskinpark nära till hands. Under arbetets gång har Håkans och Mikaels fyra estniska plåtslagare haft en tät dialog med Ivar och hans kollegor.
– Alla plåtslagarna har varit väldigt självgående och kommit med många bra idéer. Ett exempel är husens skorstenar, som vi ville ha lite buckliga och patinerade, men vi visste inte riktigt hur vi skulle få till det. Då kom plåtslagarna på att de kunde lägga skorstensplåten på en durkplåt och sedan köra över den med en gaffeltruck,så att den fick ett fint rutmönster. Det blev perfekt – precis som vi ville ha det, säger Ivar Inkapööl.
Håkan och Mikael är inte heller sena att berömma sina plåtslagare:
– Det mesta av arbetena är utförda av fyra av våra plåtslagare, som är väldigt duktiga. De har jobbat fritt i samarbete med Lekplatsbolaget och det har blivit ett mycket fint resultat.

I ett hörn står ett stort fartyg – Ivars egen favorit – med ett snyggt, välvt plåttak som också tillverkats av Herrängens och Vantörs plåt.

 

”Vilket hantverk!” 
Beställare av lekparken är Huddinge kommun, som även bestämt parkens LasseMajatema.
– Först var jag lite skeptisk till temat, men när jag väl hade träffat bokens författare Martin Widmark och illustratören Helena Willis, tvekade jag inte längre kring att det skulle bli jättebra, berättar Ivar när han visar runt bland alla små hus och spännande platser i parken.
I ett hörn står ett stort fartyg – Ivars egen favorit – med ett snyggt, välvt plåttak som också tillverkats av Herrängens och Vantörs plåt.
– Titta bara på taket – det är så fint i all sin enkelhet! För att inte tala om skorstenen! säger han entusiastiskt.
Eller som damen, som passerar förbi parken med sin hund och nyfiket kikar på den lilla miniatyrstaden som växer fram mellan bostadshusen, säger:
– Vilket otroligt hantverk! Det är så himla fint! Jag vill ju bara flytta in där själv!

Text: Karin Cedronius
Foto: Stefan Evertsson
Publicerad: 2019-09-04
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #8.2019)

 

Fakta Härbreparken
Plats: Härbreparken i Skogås
Tema: LasseMajas detektivbyrå och Valleby
Beställare: Huddinge kommun
Skapare: Lekplatsbolaget
Plåtslagare: Herrängens plåt och Vantörs plåt

 

Alla tak i Huddinges eget Valleby är lagda enligt konstens alla regler, med tätskikt av takpapp och riktigt plåtslagerihantverk.

 

Alla tak i Huddinges eget Valleby är lagda enligt konstens alla regler, med tätskit av takpapp och riktigt plåtslagerihantverk.

 

Det ska vara lite buckligt, skevt och vint för att likna böckernas Vallebyhus.

 

Det ska vara lite buckligt, skevt och vint för att likna böckernas Vallebyhus.

 

På den lilla guldaffären ligger det en slät skivtäckning med liggande falser.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!