EPA-dunklåten som ska locka unga att bli ventilationsmontörer

Första säsongen av Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” avslutades i början av juli i storartad stil med specialskrivna EPA-dunklåten ”Bra drag”. Avsnittet visar låtens tillkomst och lanserades självklart med tillhörande musikvideo. Serien är ett samarbete mellan Plåt & Ventbyrån och Youtubern Manfred Erlandsson med uppdraget att väcka ungdomars intresse för yrket ventilationsmontör.

Under våren har Youtubeserien ”Var fick du luft ifrån?” genererat över 340 000 visningar på Youtube och klipp från serien har visats över 1,7 miljoner gånger på TikTok.

I serien får tittarna följa Youtubern Manfred Erlandsson när han undersöker luftens och ventilationens betydelse för vår överlevnad, hälsa och prestation. Han gör det via roliga utmaningar och annorlunda upplevelser.

Att kröna säsongen med en EPA-dunklåt blev ett nytt grepp för att fortsätta möta målgruppen i deras miljö och kultur. Manfred som tidigare mest har skapat musik för egen del, fick ett annorlunda uppdrag – som blev en fullträff.

Ljud från ventilationskanaler

– Det var otroligt kul att få sammanfatta vårens säsong av ”Var fick du luft ifrån?” i en låt och musikvideo. EPA-dunk, ventilationstermer och ett riktigt bra drag visade sig passa ihop förvånansvärt väl, konstaterar Manfred.

Låttexten handlar om ett liv som är härligt att leva, ett liv med bra dag och ett bra jobb som ventilationsmontör. Musiken byggdes delvis upp med hjälp av ljud från ventilationskanaler och annan ventilationsutrustning. I musikvideon har Manfred dessutom fått sällskap av ett härligt EPA-gäng från Rimbo.

– Ventilationsmontör är ett nytt och därmed okänt yrkesval för de flesta ungdomar, men med den här Youtubesatsningen har vi lyckats nå ut till målgruppen. Nu ska det bli kul att se vad EPA-dunk kan tillföra, säger Kaveh Nowroozi, projektledare på Plåt & Ventbyrån.

Inspelning av nästa säsong pågår

Då Youtubekanalen har visat sig nå fram till ungdomar blir det givetvis en fortsättning av kanalen ”Var fick du luft ifrån?”. Inspelningen av säsong två har redan dragit i gång. Första avsnittet publiceras i augusti. Då fortsätter Manfred att uppleva och upptäcka hur luft och ventilation fungerar och påverkar oss.

Det utlovas allt från luftupplevelser på mycket höga höjder och en gameshow, till att Manfred faktiskt sätter sig själv i skolbänken på VVS- och Fastighetsprogrammet. Och med största sannolikhet är ”Bra drag” den första, men inte sista EPA-dunklåten.

 

FAKTA BRA DRAG
Avsnittet ”Jag gjorde en EPA-låt på 24 timmar” samt musikvideon till Bra drag kan ses på Youtube. Låten ”Bra drag” kan streamas från Spotify och de flesta andra musikplattformar. Text: Manfred Erlandsson, Karl Flyckt, Far from standard. Musik: Manfred Erlandsson, Karl Flyckt. 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!