Ett gigantiskt pussel i aluminium

De nya bostadshusen i kvarteret Dockan på Lindholmen i Göteborg präglas av hållbarhet och klassiskt rena linjer. Med fasader som täckts av återvunnet aluminium i shingelteknik och en väl genomtänkt, monokrom färgskala får husen ett sobert uttryck.

I hjärtat av Göteborg, på gammal anrik varvsindustrimark, ligger i dag den snabbväxande stadsdelen Lindholmen. Här har staden, via det kommunala bolaget Älvstranden, utvecklat ett attraktivt område med såväl arbetsplatser och bostäder som högskole- och forskningsverksamhet.
På en före detta parkeringsplats, mellan två vackra gamla tegelbyggnader, där det förr var maskinverkstäder men idag är butiker och kontor, reser sig tre byggnader på mellan tre och 16 våningar höga. Två av dem är bostäder, som består av 133 lägenheter, och den tredje är en förskola. Med sina dova, jordnära färger i tegelrött, grått och grönt, smälter husen in fint mellan de gamla tegelbyggnaderna. Husens karaktär utmärks av ett avskalat uttryck med rena linjer, där färgerna är enhetliga från taknock till markplan och på alla detaljer som hängrännor, fönsterbleck och balkongräcken. Men det mest utmärkande för dessa byggnader är den mycket speciella fasaden, som består av återvunnen aluminium i romber som är lagda med fjälltäckning, så kallad shingelteknik.

Åsa Askergren, ansvarig arkitekt på White Arkitekter som står bakom byggnaderna.

Shingelteknik klart från start
– Att fasaden skulle utformas i shingelteknik var specificerat redan i gestaltningsprogrammet, men materialvalet var däremot upp till oss arkitekter att föreslå. Vi gjorde en regelrätt materialstudie och tittade på flera olika material, bland annat fibercementskivor. Men vi fastnade för aluminiumplattor eftersom de höll måttet allra bäst vad gäller hållbarhetsamtidigt som de var prisvärda, säger Åsa Askergren, ansvarig arkitekt på White Arkitekter som står bakom byggnaderna.
Aluminiumet kommer från Prefa och medlemsföretaget Er-Jill Byggnadsplåt AB, som har gjort alla plåtarbeten på huset, har tillsammans med arkitekterna projekterat fram lösningar för hela fasadsystemet.
– Egentligen jobbar vi inte så mycket med nyproduktion, men det här projektet lät för intressant för att tacka nej till. Det var förstås en rejäl utmaning att montera alla plattor på fasaden, främst runt fönster och öppningar, men också lärorikt. Det är ju ett stort jobb så vi är glada att vi fått förtroendet, säger Daniel Eriksson, vd på medlemsföretaget Er-Jill.

Lärorikt material och former
Er-Jill arbetar normalt sett oftast med äldre, historiska byggnader och har stor erfarenhet av uppdrag från den typen av objekt och därmed material som kopparplåt och zink. Nu har de adderat mer erfarenhet till sin kunskapsbank i och med projektet på Lindholmen.
– Det var extra kul att få möjlighet att arbeta med ett så stort projekt som dessutom innefattade aluminium. Det var både spännande och lärorikt och gav oss ett eget system för hur vi kan arbeta med romberna. Vi har fått stor erfarenhet från detta projekt, och vi har redan fått förfrågningar från andra kunder, säger Daniel Eriksson.

Thomas Wiessner är Nordenchef på Prefa Sverige som levererar det återvunna aluminiumet.

Nära samarbete viktigt
Åsa Askergren uppskattar det nära samarbetet mellan arkitekter och plåtslagare:
– Redan tidigt i projektet fick vi kontakt med Er-Jill och kunde arbeta nära varandra i utvecklandet av detaljlösningar. Till exempel gjorde Er-Jill en prototyp i sin verkstad så att vi skulle se hur resultatet av täckningen skulle bli. Vi hade ett mycket bra samarbete under hela projektet.
Hållbarhet är en viktig aspekt i projektet på Lindholmen, som är Svanenmärkt. Därför var valet av material extra viktigt. Thomas Wiessner är Nordenchef på Prefa Sverige som levererar det återvunna aluminiumet.
– 92-95 procent av all aluminium vi arbetar med är återvunnet material.  Det är en enorm fördel för miljön. Aluminiumet kan återvinnas i lika hög kvalitet som när det är nyproducerat men det blir både hållbart och cirkulärt.

Prefa förädlar sitt aluminium till mindre format, som romberna i fallet med Lindholmen.

Unika former och färger
Unikt för just Prefa är dessutom att de förädlar sitt aluminium till mindre format, som romberna i fallet med Lindholmen.
– Det gör att arkitekten kan gå in direkt på vår hemsida och skapa en levande fasad i den yta och kulör man önskar.
Åsa Askergren uppskattar även färgutbudet hos Prefa.
– Vi ville jobba med monokrona och jordnära färger och ha gröna balkonger på det gröna huset, röda på det röda, likadant med fönstren och balkongerna och så vidare. Prefas material gjorde det möjligt och dessutom visade det sig att en av de gröna färgerna vi valt var en standardkulör i Prefas sortiment vilket var extra bra för ekonomin så klart.

Vad var då den största utmaningen i projektet, enligt Daniel Eriksson på Er-Jill?
– Det är klart att det var påfrestande för personalen eftersom det blev ett helt annat arbetssätt än de är vana vid. Vi hade runt 80 000 romber, som skulle fästas på rätt plats. Det blev som ett gigantiskt pussel. Det gällde att anpassa in i minsta millimetern, så det inte stack iväg och blev ojämnt någonstans. De krävde hög koncentration hela tiden och innebar att den mentala fokusen blev påfrestande.
Men nu, när de tre byggnaderna står klara på Lindholmen och är ett landmärke som syns ända från andra sidan älven, då är samtliga inblandande i projektet mycket nöjda med sin insats:
–  Det har varit ett jättespännade projekt. Det är ju unikt att det är hela 16 våningar högt och det syns på långt håll i stan, säger Thomas Wiessner och får medhåll av Åsa Askergren:
– Jag är otroligt nöjd med resultatet. Tänk att vi fick dit alla 80 000 romber till slut! Hela fasadlösningen har sin framgång i det här lyckade samarbetet mellan alla parter projektet.

Text: Karin Cedronius
Foto: Cecilia Nordstrand

FAKTA
Projekt:
Kvarteret Dockan på Lindholmen i Göteborg
Storlek: tre byggnader, 3-16 våningar höga, 133 lägenheter och en förskola
Antal romber: 80 000 stycken
Teknik: Aluminiumromber lagda i shingelteknik
Kund: Skanska Nya Hem
Entreprenör: Skanska
Arkitekt: White Arkitekter
Plåtslageri: Er-Jill Byggnadsplåt AB
Material: Återvunnen aluminium från Prefa

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!