Ett guldägg åt Kirunaborna

Ett spektakulärt konstverk och samtidigt en högst funktionell bastu. Den mobila, äggformade guldbastun utanför Kiruna, Solar Egg, signerad konstnärerna Bigert och Bergström, är något utöver det vanliga.

I samband med den omtalade flytten av Kirunas stadskärna har Riksbyggen, som är en av projektörerna för bostäder i nya Kiruna, satsat stort på att ge Kirunaborna ett iögonfallande konstverk. I april stod ”Solar Egg” färdigt på vidderna utanför den stora gruvorten.

Riksbyggens nya bostäder i Kiruna är ett av de första projekten i stadsflytten. Bostadsområdet vid Luossavaarabacken har utsikt över den arktiska fjällvärlden. Detta, i kombination med bastutraditionen i trakten, fick ligga till grund för briefen till uppdraget som gick till konstnärsduon Bigert och Bergström.

Konstnärerna Mats Bigert och Lars Bergström har bland annat har gjort sig ett namn genom sina äggformade klimatkammare på världsutställningen i Lissabon 1998. Men också för att 2015 täcka toppen på Kebnekaise med ett värmeskyddande täcke i ett iögonenfallande försök att se om glaciärens avsmältning kunde stoppas med så kallad ”geo-engineering”.

Deras nya skapelse, Solar Egg, är fem meter hög, väger cirka tre ton och är täckt med 69 olika facetter i rostfri spegelplåt. Åtta personer kan bada bastu här samtidigt. Plåten gör bastuägget guldfärgat och i de många facetterna speglas omgivningen.

– Vi ville att verket ska föra tankarna till solen, som är uppe dygnet runt halva året här och inte ens når över horisonten under andra halvan. Vi blev också inspirerade av Elsa Beskows klassiska saga Solägget, säger Mats Bigert.

Men det är inte bara utsidan av Solar Egg som är spektakulär. Även bastuaggregatet är något utöver det vanliga. Format som ett människohjärta och skapat i laserutskurna cortenplåtar ska det symbolisera Kirunas hjärta – järnådern djupt ner under marken. Dessutom är den vedeldade bastun helt analog. Ledbelysningen i ägget drivs av två 50 watts solpaneler på utsidan.

Att hitta plåten till äggets utsida var inte det enklaste, berättar Mats Bigert. Den titanbehandlade, rostfria spegelplåten fick specialbeställas från Taiwan. Själva tillverkningen av Solar Egg har också varit en lång process med många medverkande, bland andra företaget Mälarlaser, som har bockat alla de 69 facetterna, som i snitt har fem unika bockningar vardera. Monteringen på plats har gjorts av Hangmen, ett företag som specialiserat sig på montering av stora installationer.

Att göra konstinstallationer tillhör inte vanligheterna bland byggbolag. Men att flytta en hel stad är å andra sidan inte heller helt vanligt, menar Mathias Sandberg, marknads- och försäljningschef på Riksbyggen.

– Stadsflytten är ett så udda projekt att vi vill bjuda Kirunaborna på något ovanligt i samband med att vi bygger där, något utöver att enbart bygga bostäder. Riksbyggen arbetar för att vara en långsiktig samhällsutvecklare och då är den här typen av långsiktig satsning på den lokala marknaden viktig. Det har en reell påverkan på människorna som bor här och på den lokalt så viktiga turistnäringen.

För att ytterligare förstärka att detta är ett folkets konstverk har Solar Egg gjorts mobilt och kommer att förflyttas mellan olika platser i Kiruna och Gällivare.

– Hela ägget går att montera ner och förflyttas. I höst ska det till och med ut på turné till Frankrike, säger Mats Bigert.

Solar Egg har redan blivit mycket populärt. Det är gratis att boka upp sig för ett bastubad, men det gäller att vara ute i god tid – väntelistan är redan lång. Bokningen drivs i samarbete med ett lokalt företag, Camp Ripan.

– En bra konstupplevelse ska vara gratis. Solar Egg handlar om att spegla den fantastiska Kiruna-andan och det tycker jag vi har lyckats med, säger Mathias Sandberg på Riksbyggen.

Text: Karin Cedronius
Foto: Riksbyggen

 

Fakta Solar Egg

Vad? Ett guldfärgat ”solägg” tillika en vedeldad bastu
Var? Just nu i Kiruna, men konstverket är mobilt
Höjd: 5 meter
Vikt: cirka 3 ton
Material: Skalet består av 69 olika facetter i rostfri spegelplåt som är behandlad med guldtitanfärg.
Konstnärer: Bigert och Bergström
Beställare: Riksbyggen
Öppettider: Tre dagar/vecka och två sittningar per dag.
Boka: Riksbyggen.se/solaregg

 

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!