Ett hållbart och lönsamt företag

Pogab är först ut bland förbundets medlemmar att genomgå samtliga kurser inom ramen för Plåt & Ventakademin och därmed bli ISO-certifierade inom såväl miljö som arbetsmiljö. ”Det är ett sätt för oss att utveckla företaget och bygga för framtiden”, säger vd Mathias Mattsson.

Kvalitets- och miljöarbete är inget nytt för Pogabs vd Mathias Mattsson och vice vd Mattias Kloo. Redan innan de slog sina påsar ihop och bildade Pogab, 2019, hade båda arbetat systematiskt med kvalitetsarbete på sina respektive plåtslagerier.
– Både jag och Mattias hade börjat jobba en del med policys, affärsplaner, mål och projektmätningar i våra företag med hjälp av andra aktörer, som inte var specialiserade på vår bransch. Så när Plåt & Ventföretagen kom med sina branschanpassade utbildningar var det perfekt läge, säger Mathias Mattsson.

Det började med att Mathias och Mattias gick Plåt & Ventföretagens kurser ”Lönsamt företagande” och ”Effektiv projektledning”, redan år 2017.
– Då visste vi inte att det så småningom skulle resultera i två ISO-certifieringar, men vi visste att det krävs ordning och reda för att bygga ett företag som ska hålla i längden, växa och utvecklas. Det fick vi hjälp med genom den kunskap som förbundets kurser gav oss, säger Mathias Mattsson.

”Jättebra repetera kunskaperna”

I takt med att förbundet har kommit ut med fler utbildningar har Mathias, Mattias samt ett par av Pogabs projektledare gått även dessa. Kursen ”Effektiv projektledning” har Mathias till och med gått två gånger.
– Det kan låta konstigt att gå två gånger, men det är jättebra att repetera kunskaperna. Första gången jag gick kursen var det en massa ny kunskap och andra gången kunde jag suga åt mig helt andra saker, säger Mathias och tillägger att han uppskattar såväl innehåll som prissättningen på förbundets utbildningar:

”Jag har bara gott att säga. Kurserna har väldigt bra innehåll, som är anpassat till vår bransch, och de kostar i princip ingenting om man jämför med liknande kurser som man köper ’på stan’.”

Hållbart lärande för våra medlemmar

Senast ut i raden av förbundets kurser är ”Hållbart företagande”, som fokuserar på hur företag ska jobba hållbart ur tre perspektiv: ekonomiskt, miljömässigt och socialt.
– Alla tre dimensioner är lika viktiga och bidrar till företagets hållbara utveckling, säger Patrik Calén som är ansvarig för Plåt & Ventakademin och fortsätter:

– För oss är våra medlemmars lönsamhet viktig, det är en förutsättning för deras överlevnad. Det kanske kan tyckas övermäktigt att uppfylla alla idéer om hållbar utveckling, men det viktiga är att börja i någon ände. Det handlar bland annat om att våra medlemmar ska kunna växa och anställa personal med lönsamhet, något som ska gå hand i hand med att miljömässigt och arbetsmiljömässigt utveckla ett hållbart företagande, säger Patrik Calén.

Två ISO-certifieringar

För Pogabs del har den avklarade Plåt & Ventakademin nu alltså har lett till två ISO-certifieringar: en i miljö (SS-EN ISO 14001:2015 ) och en i arbetsmiljö (ISO 45001:2018).

Om arbetet med bli ISO-certifierade säger Mathias Mattson att det var omfattande och tidskrävande men samtidigt väldigt lärorikt. Till sin hjälp har de haft förbundet med Patrik Calén i spetsen.
– Vi hade mycket på plats redan när vi började den här resan mot ISO-certifiering, men vi behövde hjälp att tratta ner det och få ner allt på pränt. Där har Patrik och förbundet hjälpt oss med stöd, kunskap och coachning, hela vägen från start till mål, säger Mathias Mattsson.

Pogab märker redan resultat av certifieringen, bland annat i form av positiv respons från kunderna. Foto: Boel Ferm.

Snabbt resultat

Nu hänger ISO-diplomet på väggen hos Pogab i Älvängen och Landvetter och Mathias Mattsson märker redan resultat av certifieringen.

– Det har inte gått många veckor sen vi blev certifierade men vi har redan fått mycket positiv respons från våra kunder. Certifieringen är en stämpel på att vi gör ett bra jobb och är här för att stanna.

”Certifieringen är en stämpel på att vi gör ett bra jobb och är här för att stanna.”

Dessutom sparar de både mycket tid och pengar i upphandlingar genom att vara certifierade, menar Mathias Mattsson.
– Tidigare la vi ner massor av tid på att ta fram underlag kring processer och arbetssätt vid varje enskild upphandling. Numera räcker det att visa vårt ISO-certifikat så vet kunden att vi jobbar rätt.

Men trots examen i Plåt & Ventakademin och ISO-diplomen på väggen lutar varken Mathias eller Mattias sig tillbaka och är nöjda.
– Detta är bara början. Nu ska vi se till att jobba vidare och förbättra oss hela tiden. Som ISO-certifierad blir du ju reviderad varje år och då gäller det att hålla i kvaliteten. //

Foto: Boel Ferm.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!