Ett nytt sätt att tanka

OKQ8 bygger just nu Sveriges största laddnätverk för eldrivna bilar. Fram till år 2026 kommer de att installera 1 100 snabbladdpunkter utöver sina tidigare 1 200 laddpunkter. Det betyder att möjligheten att ladda i det närmaste fördubblas. För företagare erbjuder OKQ8 också en lösning för att ladda hemma, på jobbet och längs vägen.

OKQ8:s satsning är en av flera kommande installationer av laddstolpar bland drivmedelsleverantörer och andra aktörer som lägger stora resurser på att bygga laddnätverk för elbilar.

Anledningen till att vi har valt att skriva om OKQ8:s satsning är att den är kopplad till ett utökat samarbete mellan Plåt & Ventföretagen och OKQ8. Konceptet innebär att du som medlem, om du väljer att bli OKQ8-kund, kan ladda elbilen där du behöver ladda den: på OKQ8:s stationer, vid laddstolpe i anslutning till hemmet och på arbetsplatsen. OKQ8 kan vid behov installera laddstolpar i anslutning till hemmet och på arbetsplatsen.

Minst två snabbladdpunkter

Martin Garmstedt, Account Manager OKQ8.

Av OKQ8:s cirka 300 stationer kommer alla att ha minst två uttag för snabbladdning. Plåt & Vent besöker OKQ8:s station i Upplands Väsby, norr om Stockholm. Det är en stor station med många besökare och åtta snabbladdpunkter. Vi träffar Martin Garmstedt, Account Manager östra Sverige och södra Stockholm OKQ8, som berättar om konceptet.

– Vi börjar vår satsning där den stora efterfrågan av laddning finns i dag, i Stockholm, Göteborg och Malmö. Sedan bygger vi ut successivt i övriga landet, säger han.

Alla stationer i OKQ8:s nätverk ska ha snabbladdpunkter. Mindre stationer kommer att få två snabbladdpunkter, större stationer med fler besökare kommer att ha fler laddpunkter.

– Vår satsning bygger på att vi som drivmedelsbolag vill vara med och skynda på omställningen till el, som är det nya drivmedlet. Vår ambition är att vara störst och ta fram det största laddnätverket av snabbladdare i Sverige. Vi gör det tillsammans med Skellefteå Kraft, säger Martin Garmstedt.

Snabbladdarna på OKQ8:s stationer har en effekt på 150 kilowatt, vilket ger mycket snabb laddning för de allra flesta elbilar. Men för att möta framtidens ännu högre krav kan laddarna byggas ut till 350 kilowatt med ett antal moduler.

Allt på samma kort

För att förenkla för företagare och anställda sker identifiering med hjälp av appen OKQ8 Elbilsladdning, eller med något av OKQ8:s företagskort: Business Basic El eller Fuel Plus El. Med korten går det att följa upp samtliga anställdas laddningar och laddhistorik genom en elbilsladdningsportal. Med samma kort kan företagare och dess anställda förutom att ladda elbilen även vid behov tanka flytande drivmedel, handla varor och tvätta bilen.

– Vi har adderat in en RFID-tagg i korten, som är själva nyckeln för att kunna särskilja vem det är som har tankat, laddat eller handlat varor och vad som har köpts. Det gäller även för dem som laddar bilen hemma. Om det är firmabilen som laddas kan arbetsgivaren se det på fakturan och sedan ersätta den anställde för den el som denne har betalat för. Företagskortet används bara för att blippa.

För att ladda elbilen privat använder man appen OKQ8 elbilsladdning. Till den går det att koppla sitt Mastercard eller Visakort etcetera och ange vilket kort som fakturan ska kopplas till.

Mer information om OKQ8:s elbilsladdning finns på webbsidan. 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!