”Ett unikt tillfälle som bara händer en gång i livet”

Förra gången som tävlingen skulle genomföras kom det en pandemi i vägen. EuroSkills 2020 blev därför något av en fest som alla såg fram emot, men som aldrig blev av. I september nästa år arrangeras EuroSkills i Gdansk i Polen. Och om allt går som planerat kommer det att finnas en plåtslagare på plats som representerar de svenska färgerna.

Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB, samt ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.

EuroSkills är en tävling där flertalet yrkeskategorier från olika europeiska länder tävlar mot varandra och där bedömningarna görs utifrån skicklighet och det goda kunnandet. Fokus ligger på enastående prestationer hos unga och begåvade personer upp till 25 års ålder. Lite förenklat handlar det alltså om ett europamästerskap i yrkesskicklighet.

– För plåtslagaren som blir uttagen och får representera Sverige kommer Euroskills att vara ett unikt tillfälle, något som bara händer en gång i livet. Han eller hon kommer att få resa, träffa nya människor och samtidigt utveckla sig inom ditt yrke, säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB, samt ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.

2023 deltar Sverige igen

Både år 2016 och 2018 hade Sverige med två unga plåtslagare som tävlade i EuroSkills. År 2023 är det dags igen, då Yrkes-EM går av stapeln i Gdansk i Polen den 5 till 9 september. Den nationella uttagningen kommer att ske i Norrköping den 13 januari 2023, så nu är det hög tid att anmäla sig.

– För att få vara med och tävla i EuroSkills ska man vara född 1998 eller senare. Den tävlande ska ha ett yrkesbevis och företaget som han eller hon är anställd på måste vara medlem i Plåt & Ventföretagen. Naturligtvis måste även medverkan vara godkänd av arbetsgivaren, förklarar Daniel Eriksson.

Tävlingsmomentet hemligt

Alla som ska delta i uttagningen inkvarteras på hotell i Norrköping från den 12 till 13 januari, eftersom tävlingen startar tidigt på morgonen den 13 januari. Den 12 januari träffas representanterna från juryn och de som ska tävla, för en genomgång med avslutande middag. Transport, hotell och mat under tävlingen bekostas av Plåt & Ventföretagen.

Tävlingsmomentet den 13 januari kommer att förbli hemligt tills det är dags för genomgång med de tävlande under samlingen dagen före.

– När uttagningstävlingen är avslutad kommer juryn att granska och poängsätta plåtslagarnas arbeten och sedan kungöra vem som får representera Sverige och landslaget i Gdansk. Besked lämnas under vecka 3–4, säger Daniel Eriksson.

Höjer statusen på plåtslageriyrket

Han skickar också med en uppmaning till alla medlemmar inom plåtslageri:

– Att få möjlighet att vara med och tävla i EuroSkills betyder naturligtvis mycket för en ung plåtslagare. Men för dig som arbetsgivare är det här en minst lika viktig händelse eftersom du samtidigt gör ditt företag mer attraktivt. Du hjälper också till att höja statusen på plåtslageriyrket. Så om du har en extra duktig plåtslagare bland dina anställda ska du inte tveka att anmäla honom eller henne.

Frågor & länkar
Har du frågor – skicka ett mejl till Daniel Eriksson med denna e-postadress: euroskills@pvforetagen.se. Här finns mer information om hur man gör när man anmäler sig: www.pvforetagen.se/euroskills.På EuroSkills webbplats finns mycket matnyttigt  https://euroskills2023.org/.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!