Expanderande koncern med historiska rötter

Det går nästan att känna historiens vingslag i CIDANs lokaler i Götene. Den äldsta delen av byggnaden är nämligen från tidigt 1900-tal. Men så är också det ursprungliga företaget, Göteneds, grundat för 113 år sedan.

– Våra rötter är viktiga för oss. Historiken är grunden i våra värderingar och de ger oss också insikt i vart vi är på väg, säger Petter Hjelmqvist, vd för CIDAN Machinery Group.
CIDAN tillverkar plåtbearbetningsutrustning för företag som är verksamma inom plåtslageri, byggnadsindustri och tillverkningsindustri. Samtliga maskiner för kantvikning och klippning tillverkas i Götene, medan maskiner för coilhantering tillverkas i Österrike av Forstner, som också ingår i CIDAN-koncernen.

– Vår målsättning är att erbjuda maskiner av högsta kvalitet som är gjorda för lång livslängd. Alla våra maskiner tillverkas utifrån egna lösningar och patent, fortsätter Petter.

En av världens största tillverkare

CIDAN Machinery Group är i dag en av världens största tillverkare av maskiner för plåtbearbetning, inklusive styrsystem och programvara. Men när Göteneds mekaniska verkstad grundas 1907, var den huvudsakliga affärsidén att producera cyklar. Under 40-talet började fokus allt mer svänga åt att tillverka maskiner och 1947 lanserades Götenes första maskingradsax.

– Vi vill stötta kundernas affärer. Det är viktigt för oss, så vi kan bistå med råd och beräkningar och gå igenom kundens befintliga maskinpark och sedan utifrån det komma med förslag på förbättringar. De kanske behöver byta ut eller komplettera någon maskin och på så sätt få bättre kvalitet, bli mer effektiva i materialåtgång och bredda sitt eget produktutbud. Det gör att kunden kan både spara och tjäna pengar. Med vår kunskap kring plåtbearbetning hjälper vi kunder med att förverkliga deras idéer och applikationer med maskinlösningar och mjukvaror.

Johan Stål testkör ny innovation till en gradsax.

1993 förvärvas Göteneds mekaniska av danskägda CIDAN A/S och 16 år senare flyttas produktionen i Danmark till Sverige. I samband med att företaget bygger upp försäljningen i USA byter hela koncernen namn till CIDAN Machinery.  De senaste åren har även österrikiska Forstner Maschinenbau GmbH samt mjukvaruföretaget nuIT GmbH, förvärvats och blivit en del av koncernen.

– Mjukvarudelen blir mer och mer viktig för våra kunder. Vi såg därför att det var nödvändigt att vi knöt till oss ett mjukvaruföretag, vilket har gett oss en helt annan kontroll över den digitala delen av vårt utvecklingsarbete, säger Stefan Frid, ansvarig för produktutveckling.

Service – en förutsättning

CIDAN jobbar globalt, men en stor del av produktutveckling sker i Götene. Här finns 100 anställda. Totalt finns det 200 anställda varav 30 jobbar med produktutveckling i koncernen och omsättningen ligger på 600 miljoner kronor och då står USA för 60 procent av den totala omsättningen.

– Vår omsättning har ökat rejält de senaste åren och här är den amerikanska marknaden extra viktig för oss. Det finns ett stort intresse för våra produkter i USA, fortsätter Stefan Frid.

– Service är en grundförutsättning för att sälja maskiner. För att hjälpa kunder har vi därför byggt upp en stor och kompetent global serviceorganisation. Tidsskillnaden mellan Sverige, USA och Kina kan orsaka lite problem, men vi har öppen service 21 timmar om dygnet för alla, säger Christoffer Janson, serviceansvarig.

Tunga robusta plåtar svetsas och fräses för att ge de bästa toleranserna.

Hur har ni kunnat hjälpa era kunder med serviceärenden under pandemin?
– Inledningsvis var det problematiskt, inte minst med anledning av alla reseförbud. Vi har dock haft väldigt god hjälp av nuVIEW, som är en digital supportlösning. Via den kan kunden klicka för att få fram instruktioner eller få en utbildning på en maskin. Vi har även gjort stora installationer remote. Kunderna kan också skicka sms och kontakta vår serviceavdelning, berättar Christoffer Janson.

– Den här digitala lösningen fanns på plats redan innan Coronapandemin, men vi har fått utveckla och effektivisera tekniken. Den används nu av både service och sälj och gör att vi kan hjälpa kunderna ännu snabbare, vilket gör att kunden slipper stå still i produktionen, säger Petter Hjelmqvist.

Fredrik Håkansson monterar anslag till en FX32 kantvik.

En annan del av CIDANs verksamhet är att man köper in begagnade maskiner, fräschar upp dem och sedan säljer dem vidare.

– Vi strävar alltid efter att hitta lösningar som underlättar för kunden, så vi köper in maskiner och säljer vidare till kunder som behöver komplettera utbudet i sin verkstad. Och det är oavsett märke och tillverkare, vilket innebär att det även kan vara maskiner från konkurrerande tillverkare, avslutar Petter Hjelmqvist.

Text & foto: Tomas Skagerlind
Publicerad: 2020-12-17
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #11.2020)

 

FÖRETAGSFAKTA
Namn:
CIDAN Machinery Group
Verksamhet: Tillverkar maskiner för plåtbearbetning.
Huvudkontor: I Götene, mellan Mariestad och Skara.
Antal anställda: 100 anställda och 200 anställda totalt i världen.
Omsättning: 600 miljoner kronor för koncernen, varav USA står för merparten med 60 procent.

HISTORIEN I URVAL
1907
Göteneds mekaniska verkstad grundas i Sverige
1947 Den första maskingradsaxen tillverkas
1954 CIDAN grundas i Danmark
1993 Göteneds förvärvas av CIDAN
2007 Göteneds mekaniska firar 100 årsjubileum
2009 Produktionen i Danmark flyttas till Sverige

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!