Experter på rektangulära ventilationskanaler

Tullinge Vent & Plåt är ett av de företag som har hittat en fast kundkrets och en väl fungerande nisch inom ventilationsplåtslageri. Trots de senaste årens allt tuffare förutsättningar har bolaget kunnat effektivisera verksamheten och börjar nu få vind i seglen igen.

– Det går bra för oss, jag ska inte klaga. Men på grund av lågkonjunkturen är det just nu lite svårt att planera långsiktigt, säger Lars-Erik ”Lasse” Jensen, vd på Tullinge Vent & Plåt när vi träffar honom i Västberga strax söder om Stockholm, där kontor och verkstad är beläget sedan i början av 90-talet.

– Vi har haft ett par tuffa år, först med coronan och pandemirestriktionerna och nu den här lågkonjunkturen som vi har hamnat i. Periodvis får jag räkna på alla typer av jobb, även de som jag förut inte tyckte att vi behövde. Ledtiderna är kortare, så just nu vet vi bara att vi har jobb den närmaste veckan. Men jag är ändå inte orolig. Vi har fortfarande många förfrågningar.

Kunderna är huvudsakligen företag som sysslar med ventilationsinstallationer som sedan monterar produkterna i kontorsbyggnader, offentliga fastigheter, restauranger och storkök.

Kanalsystem i galvad plåt

Tullinge Vent & Plåt tillverkar och levererar alla typer av större rektangulära kanalsystem, i galvplåt.

– Tillverkningen av kanalsystemen i galvad plåt är kärnverksamheten i det vi gör. Dessutom gör vi specialjobb som tillverkning av köksinredning, till exempel kåpor, kassettak och dräneringsbaljor. Vi har även en smidesverkstad där våra kanalsystem i svartplåt och rostfritt tillverkas, i både falsat och svetsat utförande. Här gör vi även produkter som stativ, inbrottsgaller och dörrar, berättar Lasse Jensen och fortsätter:

– Oftast får vi ritningar med beställningen och sedan specialtillverkar vi exakt det som kunden behöver. Om kunden inte kan mäta kan vi komma ut och mäta på plats.

Inledningsvis bestod företaget även av en plåtavdelning som, fram till för några år sedan, drevs av stockholmsprofilen Jorma ”Joppe” Pitkänen. Men i dag är ”plåt” bara en del av företagsnamnet.

– Vi kände att vi vill renodla verksamheten och bara satsa på ventilation och smide, så vi lade helt enkelt ner plåten.

Tullinge Vent & Plåt har även en smidesverkstad där kanalsystemen i rostfritt tillverkas. Här produceras även produkter som inbrottsgaller och dörrar.

Ansvar för order och produktion

Lasses kollegor, Love von Friedrichs och Ion Bogdan, ansvarar för orderhanteringen och för själva produktionen i verkstaden.

Love är utbildad plåtslagare och pluggade till yrket i Karlstad innan han flyttade tillbaka till Stockholm.

– Jag blev anställd som plåtslagare på Tullinge och blev kvar även när plåtavdelningen upphörde. Men det är verkligen inte fel att ha kvar den kompetensen i huset, för det är ändå produkter av metaller som vi jobbar med, säger Love.

Ion Bogdan kom in år 2000 som inhyrd arbetskraft.

– Jag hade en kompis som jobbade här vid den tiden och fick tips av honom att det här var en bra arbetsplats. Så jag fick jobb och blev kvar här, trots att jag inte är utbildad inom ventilation. Jag är född och uppväxt i Rumänien, där gick jag på konstskola innan jag flyttade till Sverige. Det enda erfarenheten av plåt var att jag kunde öppna en konservburk, säger Ion Bogdan.

Grundades på 1980-talet

Tullinge Vent & Plåt grundades 1987 av Lasse Jensen och Peter Karlsson. Då låg kontor och verkstad i nära anslutning till Tullinge flygfält, vilket förklarar företagsnamnet. Den numera pensionerade Peter Karlsson var länge aktiv i Plåt & Ventföretagens ventilationssektion samt i lokalföreningen i Stockholm.

– Peter är en barndomsvän till mig och han visste allt om ventilationsbranschen, vilket inte jag gjorde. Själv gick jag bygg- och anläggning på gymnasiet, men valde inriktningen timmerman och jobbade som det i tio år innan jag kom in på ventilation, berättar Lasse.

– När vi även hade plåtavdelningen så var vi som mest 25 anställda. Sedan försvann den avdelningen och pandemin och lågkonjunkturen har gjort att vi har anpassat personalstorleken utifrån vår nuvarande verksamhet. Det känns mer hanterbart med 14 anställda och nu kan vi fokusera på vad vi gör bäst, säger Lasse.

– Vi jobbar nästan aldrig mot slutkund eftersom de som beställer av oss främst är ventilationsinstallatörer. De installerar sedan våra produkter i kontorsbyggnader, offentliga fastigheter, restauranger och storkök. Ibland handlar det om tillverkning av riktigt stora produkter. Ett tre meter långt rör till Mall of Scandinavia var vi till exempel tvungna att tillverka ute på parkeringen för vi fick inte plats med det i verkstaden, säger Ion Bogdan.

– Med åren bli man ju lite arbetsskadad. När jag till exempel går in i en hamburgerrestaurang tittar jag alltid upp för att se om jag ser något rektangulärt i taket innan jag beställer, säger Lasse med ett brett leende.

Hur ser framtiden ut för er bransch?
– Behovet av skräddarsydda ventilationsprodukter kommer nog alltid att finnas, inte minst för att det finns regler och lagar att följa när det gäller ventilationen, samtidigt som allt fler inser betydelsen av att vi behöver andas frisk luft. Men konkurrensen blir allt tuffare. Speciellt från de lite större leverantörerna, stora spelare som inte behöver konkurrera om priset på samma sätt som vi. Men små företag i vår storlek måste också få finnas och få vara med och konkurrera på marknaden.

– Samtidigt har vi samma problem som alla andra i byggbranschen med tanke på att det är svårt att rekrytera personal. Så just kompetensbristen kan definitivt bli ett rejält hinder för tillväxt, säger Lasse Jensen.

FAKTA Tullinge Vent & Plåt
| Ort: Västberga. | Verksamhet: Ventilationsplåtslageri och smidesarbeten. | Antal anställda: 14. | Webbplats: tullingevent.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!