Filminspelning på Plåt & Ventbyråns Branschskola

Våren har varit händelserik på Plåt & Ventbyråns Branschskola i Katrineholm. SM-finalen för unga plåtslagare 2023 gick av stapeln i mars, tätt följt av Branschskolans 30-årsjubileum. Under april tog ett filmteam plats i Katrineholm för att dokumentera vardagen för elever och lärare på Branschskolan. Tilde Nyström och Hobbe Ericson intervjuades för filmen.

Tilde Nyström går gymnasieinriktningen plåtslageri och är inne på sin andra kurs på Plåt & Ventbyråns Branschskola. Hon är andra generationens plåtslagare i sin familj och har vetat vad hon vill göra sedan hon var liten.

– Det bästa med utbildningen är att det inte känns som att gå i skolan, det är nästan som att vara på ett kollo. Man får testa på att bo själv, vilket ger en smak av vuxenlivet, säger Tilde.

I framtiden vill hon fortsätta att jobba som plåtslagare:

– Det har alltid varit min plan. Tanken är att jag ska ta över pappas verksamhet, den platsen där jag jobbar nu. Eftersom det är brist på kvinnor i branschen är det viktigt att lyfta upp yrket. Jag hoppas att andra tjejer ser filmen och känner sig välkomna i branschen.

”Ventilationsbranschen behöver mer folk”

Hobbe Ericson fyller i från sitt perspektiv på ventilationsutbildningen:

– Det är viktigt att göra en film så att andra som inte vet något om ventilation får en bild av yrket. Jag hoppas att några blir intresserade och väljer att utbilda sig till det. Även ventilationsbranschen skulle behöva lite mer folk, säger Hobbe.

Han går sitt andra år på gymnasiet med inriktning ventilationsmontör. Han valde utbildningen för att det kändes spännande att testa något nytt och för att han hade hört att det var lätt att få jobb direkt efter studenten.

– Det var kul att spela in filmen, men jag var lite nervös. Jag tycker att det är roligt att visa upp det bästa med skolan, vilket jag tycker är lärarna, arbetslokalen och maten som vi äter på restaurangskolan, säger Hobbe.

Säkra yrkets kompetens och överlevnad

Branschskolans platschef Mats Olsson menar att grundsyftet med filmen är kompetensförsörjning.

– Tänk om fler branscher hade tillgång till en fin branschskola för att säkra yrkets kompetens och överlevnad, säger han.

Filmen kan användas som inspiration för både lärare och elever och är ett sätt att visa till exempel vårdnadshavare hur det ser ut på branschskolan.

– Även i utbildningsrådgivarrollen kommer den här filmen, tillsammans med den folder om skolan som vi har tagit fram, att kunna användas och visa på hur det är och hur vi jobbar med branschskolan. Yrkena i sig är små och därför tror jag att en film som förmedlar känsla och inspiration är viktig, då man kanske i många fall inte känner till plåtslageri eller ventilationsmontage, säger Mats.

Se filmen!

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!