Finsk skåptillverkare storsatsar med hållbar plåt

Polaria, den marknadsledande tillverkaren av spegelförsedda och helt fuktsäkra badrumsskåp i plåt på sin hemmamarknad Finland, satsar på internationell expansion hösten 2020 med start i Sverige, Norge och Baltikum. I takt med ökade krav på hållbarhet och återvinning av material i en cirkulär ekonomi har Polarias tillväxt ökat. I Sverige finns stora återförsäljare av badrumsinteriörer, till exempel Dahl, Fresk, Ahlsell, Beijer med flera. Polaria verkar intensivt för att arbeta upp kanaler till dessa samt till kommuner och regioner.

Sedan starten av tillverkning av badrumsskåp i plåt på 1980-talet har Polaria fram till hösten 2020 producerat över två miljoner skåp. Företaget är idag en eftersökt leverantör till större producenter av hela badrumsinteriörer. Planen för expansionen är att en betydande del av företagets produktion i framtiden ska gå till svenska kunder. Siktet är inställt på grossister, byggbolag, privata och offentliga upphandlingsorganisationer på den svenska marknaden för hyresfastigheter som omfattar miljontals boenden.
–Plåtskåp i badrum och andra våtutrymmen har en lång tradition i Sverige, säger Timo Karhula, Vd, Polaria. Det underlättar vår etablering liksom att den svenska marknaden liknar den finska. Även vårt bredare sortiment har en elegant nordisk design som uppskattas över hela världen. Hållbarhet och kostnadseffektivitet förenad med design, hög kvalitet och ett modernt uttryck.

I Sverige är intresset för hållbarhet och återvinningsbara produkter i en cirkulär ekonomi lika stort som i Finland. Den svenska miljöministern har uttryckt regeringens generella ståndpunkt: ”Återvinning och återanvändning är centrala delar i omställningen till en cirkulär ekonomi och är högt prioriterade frågor för regeringen”. Polarias skåp tillverkas av pulverlackerat stål med nanokeramisk ytbehandling med utmärkt vatten- och fuktbeständighet och går fria från korrosion. Plåt kan återvinnas till 100 procent utan att förlora sina unika egenskaper.
–Vi ser stora möjligheter i Sverige, säger Timo Karhula. Sverige är ett framträdande land inom plåtprodukter. Förutom en etablerad badrumsdemo i Showrooms by MAKAJO i Stockholm kommer vi också, när läget tillåter, att intensifiera besöken med vår specialutrustade lastbil. Den har en toppmodern högkvalitativ badrumsutställning med skåp samt handfat och även andra detaljer i elegant designad plåt. Att se är att tro, när man får känna på kvaliteten och ser utrustningen på nära håll så växer övertygelsen sig stark att hållbarhet och kvalitet också kan vara estetiskt tilltalande.

Intresset för Polarias plåtskåp är stort redan efter en kort tid i Sverige. Sveriges ledande handelsbolag inom VVS, Dahl Sverige AB, har vid sin filial i Borlänge gjort flera affärer med bland annat kommunalt ägda fastigheter inom allmännyttan.
–Vi möter genomgående positiva reaktioner. Kabinetten är snygga, gedigna och med väl integrerade detaljer som kommer att hålla länge. Eftersom det ofta är dyrt att byta ut trasiga delar i badrum är hållbarheten över tid en viktig framgångsfaktor, säger Pär-Olof Långberg, säljare affärsområde Fastighet, Dahl Sverige AB. Man ska också veta att många köpare i Sverige har preferenser för oorganiska material som till exempel plåt vilka är mer beständiga än organiska material som till exempel kemiskt impregnerat trä.
Plåt är hundra procent hållbart och till hundra procent återvinningsbart utan att förlora i kvalitet i en lång tradition. Det finns idag alternativa material som också är fukttåliga, till exempel kemiskt impregnerat trä och plast. Gemensamt för dessa sistnämnda material är att de innebär låg och ibland ingen grad av återvinning, utan bidrar till slit- och slängsamhället med ökad förbrukning av jordens resurser. Därför står Polarias metallkabinett väl rustade att möta framtidens krav på en både säker, tilltalande och hållbar livs- och boendemiljö.

Publicerad: 2020-09-18
Pressmeddelande: 2020-09-16 (Polaria)
Foto: Polaria

Om Polaria
Polaria är ett familjeföretag och finsk tillverkare av badrumsprodukter förlagd i Mäntyharju. Företaget etablerades på 1970-talet under annat namn och omsatte år 2019 cirka 100 MSEK. All produktion sker vid anläggningen i Mäntyharju i östra Finland. Från och med 2018 fick de populära badrumsskåpen Polaria också ge namn åt företaget.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!