FOJAB vann PLÅTPRISET 2019 med Lunds tingsrätt

Den 25 april arrangerades arkitekturdagen PLÅT19 för tolfte året i följd. På Hotell 11 i Göteborg bjöds västkustens arkitekter på materialutställning och inspirerande föreläsningar om hållbara och innovativa metallfasader. För nionde året delade PLÅT-seminariet också ut hedersutmärkelsen PLÅTPRISET. Det gick i år till FOJAB för Lunds tingsrätt. Samtliga plåtarbeten är utförda av Plåtexpressen, medlemmar i Plåt & Ventföretagen.

PLÅTPRISET delas ut av plåtbranschen och tilldelas en svensk arkitektbyrå som under året visat upp ett projekt där plåtfasadens möjligheter har tillvaratagits och maximerats utifrån aspekterna form, funktion, innovation och miljö. I år gick priset till FOJAB för Lunds tingsrätt. En unik, gedigen och värdig byggnad klädd i hållbar koppar.
– Vi är så glada över att vinna plåtpriset 2019. Det känns extra bra när man har arbetat med ett projekt i fyra år och lyckats hålla ambitionsnivån, hela vägen i mål, säger Kjell Adamsson, FOJAB.

Juryns motivering:
”PLÅTPRISET 2019 tilldelas en byggnad vars uppdrag ställer extra höga krav på funktionalitet och symbolvärde. Med få materialval i en gedigen, stilfull och tydlig arkitektur har arkitekterna lyckats förena dessa krav i en ny klassiker. Byggnadens välstrukturerade fasad har valts och brukats utifrån det långa livscykelperspektivet, på meriterna slitstarkt och vackert åldrande. Fasaden är därmed en väl synlig kvalitetsstämpel för en lyckad byggprocess, en klimatsmart byggnad och en säker verksamhet. Gestaltningen är lika monumental som värdig, varm och välkomnande. Den fångar stadens historia, men vittnar lika mycket om en hållbar framtid. För alla kommande tider – Lunds nya stolthet.”

Läs mer om Lunds tingsrätt här!

Text: Tomas Skagerlind
Publicerad: 2019-04-29
Pressmeddelande: 2019-04-26

 

Fakta Lunds tingsrätt:
Fasadmaterial: Koppar
Arkitektbyrå: FOJAB
Byggherre: Specialfastigheter
Entreprenör: NCC
Plåtslageri: Plåtexpressen

För mer information:
Kjell Adamsson, FOJAB: +46 708 83 80 82, kjell.adamsson@fojab.se
Stefan Johansson, FOJAB +46 70 664 23 02, stefan.johansson@fojab.se
Tobias Lellky, Vd i Plåtexpressen, 0701-30 80 95 / 0416-253 83, tobias.lellky@platexpressen.se.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!