Företagarduon som älskar plåt

Det började som en kul grej och ett sätt att dekorera den egna arbetsplatsen. I dag har företaget Älskaplåt i Nässjö vuxit rejält och kunder i hela landet köper deras inredningsdetaljer i plåt. Ägarna Anna och Anne har fullt upp!

När Anna Giss började arbeta som ekonomichef på Nässjö Plåtprodukter 2017 tyckte hon att kontoret där hon tillbringade sina arbetsdagar var lite trist. Fönsterbänkarna gapade tomma och krukväxterna lyste med sin frånvaro. Men ingen på företaget hade tid eller lust att sköta några kontorsblommor.

– Så jag tog mig en funderare och kom på att vi ju kunde tillverka blommor i plåt, eftersom vi hade både materialet och maskinerna hos oss i verkstaden. Jag och en konstruktör på firman klurade lite och kom fram till att vi kunde skapa kaktusar i vitlackerad plåt att ställa i fönstren, säger Anna Giss.

Kaktusarna blev snygga och prydde sin plats i kontorsfönstren. Tanken var aldrig att det skulle bli mer än så, men ödet ville annorlunda.

– Flera kunder och leverantörer som kom på besök tyckte att kaktusarna var så fina att de ville köpa egna, berättar Anna.

Duon fann varandra

I samma veva var designläraren Anne Johansson på studiebesök hos Nässjö Plåtprodukter med sin gymnasieklass. Hon och Anna fann varandra och började prata om möjligheterna med materialet och strax var duon ett faktum.

Anne, som är kreativ och har goda kunskaper i CAD, hjälpte till att ta fram nya innovativa mönster och produkter och efterfrågan bara ökade. Kaktusarna fick sällskap av allt från monsteror, tulpaner och ekollon till träd och blad men också älgar, änglar, granar, tomtar och en hel massa andra figurer som passar i hemmet.

– Under ett par år arbetade vi parallellt med våra vanliga jobb och utvecklade allt fler inredningsdetaljer tillsammans som vi sålde till kunderna, berättar Anna.

Älska plåt!

I dag driver hon och Anne företaget #Älskaplåt tillsammans. Anna arbetar heltid medan Anne fortfarande har några kurser kvar i design och CAD på skolan, men även hon ägnar stor del av sin tid åt företaget.

– Anne är den kreativa och jag är tyckaren. Sedan räknar vi på det och ser att det håller ekonomiskt också, säger Anna med ett brett leende.

De har cirka 130 återförsäljare över hela landet, och ett eget showroom i Nässjö som fungerar som butik en dag i veckan. Dessutom har de ett samarbete med Nässjös stolthet – rockartisten Dregen och hans band Backyard Babies.

– Vi kontaktade Dregen, som ju också är från Nässjö, eftersom vi ville göra något med lokal förankring. Det slutade med att vi fick tillverka en specialdesignad mingelbricka i form av en EP-skiva i plåt till Backyard Babies releaseparty. Efter det har det även blivit ett par glas- och grytunderlägg i vår ”Dregen collection” som går att köpa i #Älskaplåts webbutik.

Företaget växer

Företaget växer, utbudet och kunderna likaså. Men, precis som alla som verkar i plåtbranschen, har Anna och Anne fått känna på utmaningar under det senaste årets materialprisökningar.

– Vi köper in färdigskuren stålplåt och corten och när materialpriserna höjs med det dubbla, som de har gjort under de senaste åren, påverkar det förstås vår verksamhet. Vi har med anledning av det faktiskt fasat ut en del detaljrika produkter som vi har haft låg marginal på redan tidigare. De lönar sig inte alls när plåten har blivit så dyr, säger Anna.

Och företagsnamnet då – #Älskaplåt. Hur kom ni på det?
– Haha, det är väl inte konstigt alls? Vem älskar inte plåt? Vi tycker att det är ett perfekt namn på ett företag som vårt! //

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!