Företaget som växer i takt med Uppsala

Det pratas om lågkonjunktur, men i Uppsala syns det ingen avmattning i ekonomin än. Åtminstone inte om man enbart ser till antalet byggarbetsplatser. Det här är nämligen staden där det de senaste åren har byggts flest bostäder per capita i Sverige. Något som uppskattas av Gert Norling som driver Plåtkompaniet Norling AB, en av länets största byggfirmor.

I dag bor det drygt 219 000 invånare i Uppsala län och lokalpolitikerna har en vision om att bygga 3 000 nya bostäder och 2 000 arbetsplatser per år fram till 2050. Då beräknas befolkningen ha ökat till 340 000 invånare. Där här är förstås en utveckling som har gynnat de lokala företagarna i byggbranschen och som har bidragit till att Plåtkompaniet har växt och vunnit marknadsandelar de senaste åren.
Men nu är ju en gynnsam marknad naturligtvis inte allt. Det krävs även en företagsledare som kan driva in och slutföra framgångsrika projekt, vilket Gert Norling har lyckats med.
När han tog över firman 1999 omsatte den fyra miljoner kronor per år. Nu ligger omsättningen på 55 miljoner kronor per år och på lönelistan återfinns numera 33 anställda, jämfört med de nio som fanns där från start.
Ändå var en karriär i plåtslageribranschen inget som den unge Gert gick och suktade efter.
– Pappa jobbade som betongbas på Skanska. När han var runt på byggarbetsplatser insåg han att det alltid var ont om plåtslagare, så när det var dags att välja gymnasieprogram sa han till mig ”Du borde bli plåtslagare, för det har inte funnits någon arbetslös plåtslagare sedan 1967. Du kommer alltid ha jobb”. Så det blev byggprogrammet på Märsta gymnasium och inriktning plåt, berättar Gert Norling.

Började i yrket på 1980-talet
1984 var han klar med gymnasiet och efter det provade han på yrket både som anställd och som egenföretagare. 1999 fick Gert möjlighet att förvärva BPA Vent & Plåt AB.
– BPA skulle slimma verksamheten och plåt ingick då plötsligt inte i deras strategiska mål. Jag jobbade som arbetsledare på BPA Plåt och tyckte att det var dumt att hela den delen bara försvann, så jag köpte verksamheten med alla maskiner och nio anställda och har egentligen aldrig ångrat mig. Det har gått bra. Vi har bara varslat två personer en dag, och dagen efter fick vi in en stororder så det var bara att anställa dem igen.
Plåtkompaniet har fyra stora upptagningsområden för sina uppdrag. Det är främst Uppsala, men företagets anställda utför även arbeten i Västerås, Stockholm och i Norrtälje.
Några aktuella exempel på projekt som Plåtkompaniet har varit inblandade i är Flygtornet på Arlanda och Ikea i Kungens kurva.
– Sedan har vi ett intressant objekt på Hammarby fabriksväg i Stockholm just nu. Ett kontorshus som vi har klätt med cortenplåt.

Hur gör ni för att få in fler uppdrag?
– Hittills har vi inte behövt marknadsföra oss. Jag tror vi har gott rykte så vi blir rekommenderade för många jobb, vilket naturligtvis är väldigt kul.

Även ni måste ju ha problem med att få tag på yrkeskunnig personal?
– Ja, det är svårt att få tag på folk förstås, men vi har ett väl fungerande samarbete med skolan på Uppsala Yrkesgymnasium så vi brukar hela tiden ha mellan en och tre lärlingar. Vi tar även in företagslärlingar och låter dem vidareutbilda sig via skolan i Katrineholm. Det funkar jäkligt bra.
– Jag tror också på att hela branschen måste bli bättre på att ta vara på hantverkskunniga nyanlända. Och satsa mer på att hitta talanger bland till exempel ensamkommande. Vi kan inte bara fokusera på svenska ungdomar, för det räcker inte. Jag tror också att det går att höja statusen på yrket, till exempel genom att lyfta gesällbrevssystemet. Det var mer status i att vara plåtis förr i tiden, bland annat för att det lades mer vikt i gesällprovet när jag tog det.

Ni är även auktoriserade enligt Plåt & Ventföretagens system för byggplåtsföretag. Varför valde ni att göra det?
– Nu är ju auktorisationen fortfarande i sin linda, men när den slår fullt ut så tror jag att det kommer vara en konkurrensfördel att jobba efter den. Våra kunder kan känna trygghet med att förbundet står bakom vårt arbetssätt och vet att vi kan leverera det som de efterfrågar i form av dokumentation och kvalitet.

Varför är ni medlemmar i Plåt & Ventföretagen?
– Jag tycker det är viktigt att vara medlem i förbundet och det har varit vi varit sedan jag startade företaget. Men så är jag också fostrad i Nisse Nyströms* hårda och lärorika skola (Behöver vi förklara vem det är?).
Det var viktigt för honom att vara medlem, och det har även blivit det för mig. Man visar att man är seriös och det finns tydliga regler att följa. I dag kräver ofta våra beställare ett medlemskap i ett arbetsgivarförbund.

– Jag tycker det är viktigt att vara medlem i förbundet och det har varit vi varit sedan jag startade företaget, säger Gert Norling.

Använder ni några av förbundets förmånsavtal?
– Vi använder avtalet som finns med Circle K och vi använde Peugeots rabatter när vi köpte bilar senast. De senaste åren har jag även kunnat engagera mig en del i lokalföreningens arbete. Tidigare, när barnen var små, var det svårare, för familjen kommer alltid först för mig. Nu när de är vuxna funkar det bättre.
Gerts tre barn var unga när han drog igång firman. I dag är de två sönerna, Fredrik och Patrik, anställda på Plåtkompaniet, medan dottern jobbar som byggingenjör på WSP. Gerts fru, Helena, arbetar dessutom som ekonomichef på företaget.

Det kan nog bädda för en ganska trygg generationsväxling när du tycker det är dags att dra dig tillbaka?
– Ja, det är möjligt, men så långt fram har vi inte planerat än.
Familjen Norling har dessutom ett gediget djurintresse med hundar och hästar att sköta om.
– Och så är jag en hängiven golfare, men enligt min fru lägger jag redan lite för mycket tid på golfen, så det blir nog inte så mycket mer av det just nu.

Text & foto: Tomas Skagerlind
Publicerad: 2019-05-10
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2019)

FAKTA
Namn: Plåtkompaniet Norling AB
Ort: Uppsala
Grundat: 1999
Medlemmar sedan: 1999

* FOTNOT
nu 80-årige Nils ”Nisse” Nyström är en välkänd profil för den lite äldre generationen plåtslagare. Han har bland annat grundat och drivit NN-Bolagen samt BPA Vent & Plåt AB.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!