Fredrik välkomnade elever i sin verkstad

I ett försök att få fler unga intresserade av plåtslagaryrket tog Fredrik Löhman emot ett antal fjortonåringar i sin verkstad. Där fick de lära sig mer om både yrkets historia och vad en plåtslagare gör. Eleverna fick även prova på att arbeta med plåtmaterialet. ”Att ta emot elever tar inte mycket tid i anspråk och jag tror att det ger ringar på vattnet”, säger Fredrik.

Återväxten i plåt- och ventbranschen har utmaningar och många olika projekt som genomförs syftar till att attrahera framtidens plåtslagare, bland annat Plåt & Ventföretagens rekryteringsprojekt Kompetens25.

En som vill bidra i arbetet med att få fler unga att få upp ögonen för yrket är plåtslagaren Fredrik Löhman, som driver företaget Gävleborgs Plåt. Till vardags arbetar han och hans medarbetare på olika takentreprenader och övriga tak- och fasadarbeten. Men i april välkomnade han ett antal fjortonåringar i sin verkstad, för att berätta mer om yrket och låta dem prova på hur det känns att arbeta med plåt.

– Eleverna tyckte att det var kul och spännande. Många sa att deras besök hos mig var det roligaste studiebesöket hittills, vilket var roligt att höra, säger han.

Samarbete med skolan

Det hela började när Sofiedalskolan i Gävle frågade Fredrik om han kunde tänka sig att ta emot några åttondeklassare i sin verkstad.

– De hade tema bygg i skolan och som en del av det gjorde de studiebesök på olika företag som jobbar inom byggbranschen. Jag fick frågan och tyckte att det lät som en bra grej.

Två besök planerades in, uppdelade på två halvdagar då eleverna var där cirka två timmar.

”Många sa att deras besök hos mig var det roligaste studiebesöket hittills.”

– Jag frågade om någon av dem visste vad en plåtslagare gör. Ingen visste riktigt säkert. Då pratade jag om yrket och visade lite korta filmer som bland annat informerar om plåtslageri och hantverkets historia. Sedan berättade jag om hur jag kom in på banan, innan eleverna gjorde en mindre övning där de skulle skapa varsin mobilhållare och fick testa att klippa och bocka själva, säger Fredrik.

Besöket avslutades med ett quiz om plåtslageri.

– Någon hade svetsat lite på sin epa och de hade koll på att hus ofta har hängrännor och stuprör. Men i övrigt var det mycket ny information för eleverna.

Material från Plåt & Ventbyrån

Att det krävdes en stor insats av honom själv håller inte Fredrik med om.

– Det mesta, som filmerna och idéer till övningarna, hämtade jag från Plåt & Ventbyråns webbplats. Där finns mycket bra material som går att använda. Filmerna ligger på Youtube. Jag visade en film där en tjej som går plåtlinjen berättar om plåt och en film som handlar om vad en plåtslagare gör. Eleverna var i min verkstad i cirka två timmar och så jag behövde förbereda material inför besöket, vilket tog ungefär lika lång tid. Mer tid behöver det inte ta och både lärare och elever var mer än nöjda.

”Den här typen av insatser ger ringar på vattnet.”

Han menar att den tid som investeras nu kommer att komma tillbaka när återväxten tar fart.

– Den här typen av insatser ger ringar på vattnet. Vill du bidra som plåtslagare, men vet inte var du ska börja, hör av dig till förbundet eller din lokala förening. Det finns till och med möjlighet att äska pengar till ett projekt, om det skulle behövas, säger Fredrik.

Kan bidra på många sätt

Det behöver dock inte handla om att bjuda in elever till sin verkstad. För den som vill hjälpa till finns det andra sätt.

– Du kan åka ut på besök i skolor och berätta om yrket eller köra ut plåtslagarlådor. Dessa går att beställa på Plåt & Ventbyråns webbplats till trä- och metallslöjdlärare i årskurs 7–9 och brukar vara uppskattade. Vi måste alla hjälpas åt för att öka återväxten till vårt hantverksyrke och då är varje liten insats lika viktig.

”Vi måste alla hjälpas åt för att öka återväxten till vårt hantverksyrke och då är varje liten insats lika viktig.”

Skulle han få erbjudande att välkomna elever till sin verkstad även nästa år skulle Fredrik absolut tacka ja.

– Det vore bara roligt. De tar inte mycket tid och ger så mycket tillbaka.

Fredriks tips till dig som vill bidra
→ Kontakta kommunen eller en skola direkt. Skapa bra kontakt med en skola i ditt område. De vill garanterat komma på besök om du erbjuder, eller välkomna dig för en föreläsning.
→ Ta hjälp. Du behöver inte skapa en massa material själv. På Plåt & Ventbyrån finns massor av bra material, både filmer och övningar, som kan användas.
→ Kontakta förbundet. Vet du inte var du ska börja? Kontakta din lokalförening eller förbundet. De kan hjälpa dig att få svar på funderingar och med eventuell finansiering.
→ Våga! Det är inte så läskigt och det finns inga krav. Eleverna och skolorna är bara så tacksamma för att du tar dig tid, så minsta lilla insats uppskattas.
→ Ta dig tid. Det tar inte mycket tid i anspråk, men den lilla tid du lägger får du tillbaka flera gånger om. Varje liten insats ger ringar på vattnet och hjälps vi alla åt kan vi vända skutan åt rätt håll.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!