Funkis välkomnar injusterare

Förra hösten sjösatte Plåt & Ventföretagen och Funkis (Funktionskontrollanterna i Sverige) tillsammans den nya certifieringen för injusterare. Då blev det också möjligt för certifierade injusterare att bli medlemmar i Funkis. Vi har pratat med Tobbe Knutsson, ordförande på Funkis, om fördelarna med att vara medlem hos dem.

Hej Tobbe Knutsson. Varför ska man som injusterare bli medlem hos er?
– Först och främst är ett medlemskap i Funkis personligt och gäller inte på företagsnivå som i Plåt & Ventföretagen, så man kan med fördel vara medlem i båda förbunden. Våra medlemmar får teknisk vägledning och stöd i sitt jobb som injusterare. Dessutom får de tillgång till gamla dokument, i den utsträckning de finns kvar, och ett bra injusteringsprotokoll som går att använda istället för den vilda flora av olika protokoll som finns idag. Framöver kommer vi även att ta fram en databas för K-faktor som våra medlemmar får tillgång till.

Kan vem som helst söka medlemskap hos er?
– Nej, man måste ha genomgått certifieringen för att bli medlem.

Vilka områden arbetar ni inom när det gäller injustering?
– Vårt främsta fokus är att stötta medlemmarna tekniskt, men också att höja yrkets status. Vi vill arbeta för att få beställarna att förstå hur viktig roll injusterarna har.

Har ni några utbildningar planerade?
– Nej, inget konkret ännu, men i framtiden är planen att vi ska hålla kurser i vårt labb i Stockholm, där vi har mätriggar och instrument som idag används vid kurser för våra OVK-medlemmar, men som fungerar bra även för injusterare. Det är för övrigt i det labbet som filmerna i utbildningsmaterialet för injusterarcertifieringen filmades.

Hur kommer det sig att Funkis har tagit injusterarna under sina vingar?
– Tanken har funnits länge att vi ska kunna ta hjälp av dem vid OVK:er, men det förutsätter att Boverket skriver in det i sina regler, vilket inte har skett ännu. Man kan säga att vi nu går händelserna i förväg, och eftersom det är brist på OVK-funktionskontrollanter så är det bra om vi kan få hjälp av andra yrkesgrupper, som just injusterarna. Yrkena är lika och många av våra OVK-medlemmar har börjat som injusterare eller ventilationsrengörare.

Har ni något medlemsforum där man kan komma i kontakt med andra medlemmar?
– Ja, vi har ett forum på vår hemsida, som kräver inloggning. Där finns frågor och svar och mycket dokumentation för injusterare, men också en chattfunktion. Sen har vi även tekniska rådet som medlemmar kan ringa eller mejla till och ställa frågor.

Hur gör för att söka medlemskap i Funkis?
– Först och främst måste man vara certifierad injusterare. Sen tar man kontakt med oss via vår hemsida funkis.se

Text: Karin Cedronius
Publicerad: 2019-10-28
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #10.2019)

 

Fakta om certifiering av injusterare
Certifiering av injusterare görs hos Kiwa. Kraven för att få bli injusterare finns på Plåt & Ventföretagens hemsida.

 

Föregående artikel
Nästa artikel

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!