Fyra medlemmar om pandemins påverkan

Toppar och dalar. För somliga medlemmar har corona gett en skjuts i affärerna, för andra har det varit betydligt tuffare. Vi har pratat med fyra medlemsföretag om hur de har påverkats av pandemin.

Tommy Wixner, Wixner Plåt & Ventilation

Hur har ni påverkats av pandemin?
– Under våren 2020 märkte vi inte av den så mycket, det var mest oro över vad som skulle hända. Däremot blev andra vågen under hösten desto tuffare med betydligt mindre sysselsättning. Vi jobbar mycket mot bostadsrättsföreningar, och eftersom vi jobbar med ventilationsarbeten inomhus i folks lägenheter så blev många jobb inställda.

Hur löste ni de utmaningarna?
– Som tur är har vi ett andra ben att stå på – våra plåtentreprenader. Så vi har riktat in oss mycket på det. Och nu i vintras hade vi även tur i oturen för det blev så mycket snö att vi har haft fullt upp med snö- och takskottning.
– Men vi har även lagt till en del i verksamheten: produktutveckling. Vi märkte nämligen att när folk var hemma under pandemin blev de mer och mer intresserade av att jobba i trädgården och vi fick in många förfrågningar om att göra blomlådor och rabattkanter i corten. Så vi startade en sidobusiness med det som har gått jättebra. Vi har även tagit fram en snöraka som man kan ha för att skotta av taket på sin villa. Den har sålt jättebra. Det gäller att tänka lite utanför boxen!

Vad tar ni med er för erfarenheter framöver?
– Vi har alltid jobbat med både ventilation och plåtentreprenad. Och vi har en fördel av att alla våra anställda som gör ventilation i grunden är plåtslagare, så alla klarar även plåtjobben. Så när vi har haft lite sämre med jobb på ventilation, men mer på plåtsidan, har våra servicetekniker och montörer fått gå in och lägga plåt och vara med och hjälpa till. Det gör oss flexibla och det är en styrka.

Vad tror du om branschens utveckling efter pandemin?
– Det är svårt att säga, men jag tror att det kommer bli ganska mycket jobb när den är över. Man kan se att det är många förfrågningar och anbud som har lämnats in, men där beställarna ligger och väntar utan att komma till beslut. Så jag tror att det under de närmsta fem åren kommer att bli ganska mycket jobb.

Kan du ge något tips på hur företag i byggbranschen bör tänka för att få i gång verksamheten och lönsamheten efter pandemin?
– Att inte låsa sig vid medarbetare som bara har specialistkunskap. För det blir problematiskt om det är färre jobb på den delen. Var flexibel och anställ folk som kan jobba med flera olika områden.

Vad ser du mest fram emot när pandemin är över?
– När det gäller jobbet längtar jag efter att kunna umgås med kunder och anställda utan att behöva tänka på munskydd, handsprit, handskar och avstånd. Det känns så onaturligt. Privat ser jag mest fram emot att få resa igen. //

 

 

Håkan Bolander, Hagmans tak

Hur har ni påverkats av pandemin?
– För oss blev våren 2020 en katastrof, eftersom många av de företag som vi jobbar åt frös sina investeringar. Det gjorde att vi tappade omsättning. Vi avslutade väldigt många jobb till årsskiftet 2019/2020 och hade en mycket svag ingång på 2020, och tyvärr ingenting som kom i gång.

Hur har ni tacklat era utmaningar?
– Vi löste sysselsättningen genom att subventionera vissa jobb för att kunna sysselsätta våra anställda. Men vi var ändå tvungna att säga upp tre plåtslagare på grund av vikande orderingång och osäkerhet.

Vad tar ni med er för erfarenheter framöver?
– Det var ingen vidare bra strategi att säga upp personal på grund av en risk för vikande marknad. Vi tappade inte bara de tre som sades upp, utan även ytterligare tre som inte var nöjda med företagets lösning av problemet.

Vad tror du om branschens utveckling efter pandemin?
– Det är svårt att sia om. Men en sak som är säker är att det i avtalen framöver bör finnas en force majeure-paragraf, så att man snabbt och utan kostnad kan friställa medarbetare om något liknande händer igen. Många andra branscher, som har insett att de är överbemannade, kommer nog att minska sin personal efter pandemin, men jag tror inte vår bransch får den utvecklingen.

Kan du ge något tips på hur företag i byggbranschen bör tänka för att få i gång verksamheten och lönsamheten efter pandemin?
– Jag tror att det är viktigt att behålla kompetenser och nyckelpersoner i svåra tider då osäkerheten blir påtaglig. Det är även viktigt att man har vinster kvar i bolagen för att man ska bli uthålligare. Staten skramlade med förändringar i 3:12-regeln, vilket jag tror maxade uttagen ur privata bolag. Det leder snabbt till en försvagad likviditet som inte direkt gör företaget uthålligare i kristider.

Vad ser du mest fram emot när pandemin är över?
– Stabilitet och ökad lönsamhet är något som vi alltid eftersträvar. Det har varit högt tryck i branschen nu i några år och vi hoppas att det håller i sig även efter pandemin. Självklart ser vi fram emot ett öppet samhälle där vi kan röra oss fritt globalt och att kunna socialisera. Jag gillar spontana möten. //

 

 

Fredrik Gustafsson, Grubbe Ventilation

Hur har ni påverkats av pandemin?
– I början av pandemin försvann många av våra servicejobb, eftersom ingen vågade beställa dessa jobb, och våra industrikunder försvann helt. Vi märkte också att alla jobb fick mycket kortare ledtider.

Hur har ni tacklat era utmaningar?
– Vi har letat aktivt efter nya kunder, bland annat genom att gå ut med mer lokal reklam där vi berättar om hur vi jobbar för att följa restriktionerna och därmed kunna utföra coronasäkra jobb.

Vad tar ni med er för erfarenheter framöver?
– Vi har lärt oss att ständigt höja blicken. Till exempel är det väldigt viktigt att se till att ha en bredd på kunderna så att inte alla kunder är av samma typ, utan att de verkar inom olika branscher. Det är ju exempelvis inte bra att ha 100 procent kunder inom industri, eller 100 procent inom bostadssektorn. Då blir man mer sårbar om det händer något och jobben minskar.

Vad tror du om branschens utveckling efter pandemin?
– Jag tror att vi kommer att se fler och mer effektiva möten via Teams och andra liknande digitala plattformar. Det har visat sig fungera bra och jag tror att vi inte vill gå tillbaka helt till det som var innan, när vi insett hur effektivt det är med videomöten. Sedan kan inte alla möten vara via video förstås, men när det funkar så är det ett väldigt bra alternativ.

Kan du ge något tips på hur företag i byggbranschen bör tänka för att få i gång verksamheten och lönsamheten efter pandemin?
– Sitt inte och sura, utan ta tag i problemen och försök hitta nya vägar för att skapa lönsamhet. Leta aktivt efter nya kunder och fundera på om ni kan utvidga er till att hitta kunder inom flera olika branscher för att ”inte lägga alla ägg i samma korg”, så att säga.

Vad ser du mest fram emot när pandemin är över?
– Att få kramas! Och att kunna umgås med människor utan att behöva tänka på avstånd, restriktioner och annat som vi har gjort så länge nu. //

 

 

Jörgen Rasmusson, Lödde Plåt och förbundsordförande i Plåt & Ventföretagen

Hur har ni påverkats av pandemin på Lödde Plåt?
– Personligen drabbades jag av corona i vintras och hade under elva dygn kraftiga symtom. Jag lider faktiskt fortfarande av lukt- och smakbortfall. Så det var en pärs i sig.
– Rent jobbmässigt har det också varit ett tufft år med fler sjukskrivningar än normalt på företaget, eftersom man ska vara extra försiktig vid minsta symtom. Vi har dessutom haft ett antal coronafall på företaget. Detta, i kombination med att två stora projekt har skjutits framåt i tiden, har gjort att vi har haft ett femtontal plåtslagare hos oss som vi inte har kunnat sysselsätta. Så det har inte varit lätt.

Hur tycker du att framtiden för plåt- och ventilationsbranschen ser ut?
– Jag tycker ändå att framtiden ser mycket ljus ut när Sverige ska återhämta sig efter pandemin. Inte minst eftersom vi ligger efter när det gäller bostadsproduktionen. Det ska även bli väldigt intressant att se hur våra branscher kan vara med och bidra till klimatomställningen och den gröna omställningen som Sverige går igenom. Naturligtvis är det nu främst fokus på att få befolkningen vaccinerad så fort som möjligt, så att hjulen kan börja snurra i normal takt igen. Men sammantaget är min syn på framtiden ljus!

Kan du ge något tips på hur företag i byggbranschen bör tänka för att få i gång verksamheten och lönsamheten efter pandemin?
– Det bästa rådet som jag kan ge är att vara öppen för det nya som kommer. Och att fundera på hur man både som företag och företagare kan bidra till ett förnybart Sverige, enligt Agenda 2030, vid återstarten. Några konkreta exempel på detta är att minimera sitt spill, minska antalet transporter och söka återanvändningsmöjligheter tillsammans med andra inom byggbranschen. Kort och gott att hjälpa till att starta Sverige med en grön omställning. Gör vi det så tror jag att vi kommer att lyckas bra som bransch.

Vad ser du mest fram emot när pandemin är över?
– Ur det privata perspektivet ser jag fram emot att livet återgår till lite mer normala former. Att kunna umgås med människor och inte minst få gå på idrotts- och kulturevenemang, men också att kunna resa ner till huset i Spanien.
– Ur det professionella perspektivet ser jag fram emot att byggkonjunkturen håller i sig så att vi kan tjäna tillbaka det som vi har förlorat under pandemin. Att vi åter får ha fysiska möten med personal och kunder. Men också att vi fortsätter med det som har varit bra under pandemin, som exempelvis digitala möten när det rör sig om korta avstämningar då detta sparar både tid och miljö. //

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!