Gamla ID06-kort slutar gälla 21 januari 2020

Efter detta datum går det inte att komma in på arbetsplatsen om du inte har ett nytt kort. Det är alltså hög tid att beställa nya ID06-kort och medlemmar i Plåt & Ventföretagen har förmånen att ha rabatter hos den största kortleverantören.

Från och med oktober förra året har det gått att beställa de nya, säkrare ID06-korten som verifierar identiteten på byggarbetsplatsen.

Det är framför allt byggbranschen som använder ID06-kort, ett ID-kort som lanserades 2006. Syftet med kortet är att säkerställa sambandet mellan arbetstagare och arbetsgivare, så att rätt person är på rätt arbetsplats. ID06 hjälper också till att uppfylla lagkravet på e-liggare.
Från och med oktober förra året har det gått att beställa de nya, säkrare ID06-korten som verifierar identiteten på byggarbetsplatsen. Men fortfarande är det många företag som inte har gjort det.
– För att gynna de vita jobben och slå ner fusket i byggbranschen är det superviktigt att använda ID06. Det nya kortet har en säkrare utgivningsprocess, där var och en måste verifiera sin identitet med pass eller bank-ID vid beställning. Det betyder att kortet är en mer solid identifikation än tidigare, säger Gustaf Broman på identitets- och säkerhetsföretaget Nexus Group som är den största leverantören av ID06-kort.

Hög tid att registrera sig
– Det tar en viss tid att få ut kortet, så nu är det verkligen dags att registrera firman och medarbetarna. Beställningsprocessen är enkel och tar kort tid. Efter att medarbetaren har godkänt sin beställningslänk så skickar vi kortet från oss inom ett par dagar. Det finns även möjlighet till snabbare leveranser, säger Johanna Sigfridsson på Nexus Group.
När du ska registrera dig för ID06 får du samtidigt en fråga om du vill gå med i Plåt & Ventföretagen. Alla medlemmar, gamla som nya, får ta del av Nexus rabatter: istället för 199 kronor per kort får Plåt & Ventföretagens medlemmar kortet för 149 kronor. Vill man ha en färglogga med företagets logotype kostar det 20 kronor extra med rabatten. Svartvit logotype ingår alltid. Medlemmar får dessutom automatiskt Plåt & Ventföretagens logotype på korten, så att de även fungerar som medlemsbevis.

– Det tar en viss tid att få ut kortet, så nu är det verkligen dags att registrera firman och medarbetarna, säger Johanna Sigfridsson på Nexus Group.

Kontrollera att gamla kort är inaktiva
När man beställer ett nytt kort är det meningen att det gamla ska spärras per automatik. Men har man till exempel skrivit in personnumret på olika sätt – med eller utan bindestreck – så kan inte systemet göra matchningen och det blir fel.
– Det finns en hel del gamla kort som fortfarande är aktiva, trots att innehavaren har ett nytt kort. För att spärra ett kort kan man logga in själv i det gamla systemet eller kontakta Nexus support som kan spärra för hela företaget, säger Johanna.
Med hjälp av ditt kortnummer (BB) kan du kontrollera om kortet är aktivt eller spärrat på id06.se/kortkontroll. Försöker någon använda ett spärrat kort kommer detta inte att fungera.
– Glöm alltså inte att spärra gamla ID06-kort, så slipper företaget dessutom dubbla årsavgifter till ID06-organisationen, tipsar Johanna.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Publicerad: 2019-12-17
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #11.2019)

 

Så här går det till
Firmatecknaren ska först registrera företaget. När det är gjort kan företaget utse en administratör som kan gå in i portalen och lägga beställningar. Medarbetaren får sedan ett mejl där hen godkänner beställningen med sitt BankID.
Om firman är registrerad i ID06-systemet går handläggningen snabbare hos Nexus och extra kort eller besökskort kan fås dagen efter beställning. Välj mellan expressleverans där du kan hämta upp kortet hos Sistec i Solna nästkommande helgfria vardag eller prioriterad beställning, då kortet skickas med A-post.

Mer om Plåt & Ventföretagens rabattavtal med Nexus finns här: www.pvforetagen.se

Mer information om det nya kortet, typ fråga-svar, hittar du här: id06.se/fragor-svar

Registrera och beställ: nexusid06.se

Är du osäker på hur du ska göra när du beställer så finns det en video att se på här: vimeo.com/358982674

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!