Garanterat jobb inom plåt- och ventilationsbranscherna!

Plåt & Ventföretagens stora rekryteringssatsning, Garanterat jobb, med syfte att locka fler till plåt- och ventbranscherna, är nu i full gång. Och intresset från målgruppernas sida är mycket stort.

Garanterat jobb är en rikstäckande rekryteringskampanj med budskapet att alla som väljer en framtid som plåtslagare eller ventilationsmontör går en ljus och jobbsäker framtid till mötes. Målet med Garanterat jobb-kampanjen är att öka antalet sökande till gymnasieprogrammen, samt andra utbildningsformer, med 25 procent till den 1 januari 2025.

– Kampanjen handlar till stor del om att vi först måste synliggöra branscherna och yrkena inom plåt och ventilation. Som det ser ut i dag är det knappt någon som vet att yrken som plåtslagare eller ventilationsmontör ens finns. Om fler hade känt till att det här är välbetalda framtidsyrken skulle intresset varit betydligt större, säger Tomas Skagerlind, kommunikationschef på Plåt & Ventföretagen.

Tvådelad kampanj

Kampanjen delas upp i två olika spår. Det ena är ett internt arbete med information riktad mot Plåt & Ventföretagens medlemsföretag. Det andra spåret är en extern och rikstäckande kampanj och här ingår tre reklamfilmer som just nu visas på YouTube, Facebook, Instagram och TikTok.

– Till detta har vi adderat en kampanjsajt, garanteratjobb.se, som hela tiden uppdateras med intervjuer, filmer, informationsmaterial med mera. Innehållet riktar sig mot både unga och deras föräldrar.

Samhällsproblem

En framtid utan plåtslagare och ventilationsmontörer skulle på sikt kunna liknas vid ett samhällsproblem.

– Om den här utvecklingen fortsätter kommer många fastigheter att ha omfattande brister när det gäller ventilationen och renoveringsbehovet då det gäller tak, fasader och avvattningssystem kommer bara att öka. Bristen på arbetskraft leder också till färre affärer och indirekt till en sämre samhällsekonomi. Redan i dag vet vi att vi har medlemsföretag som tvingas tacka nej till jobb, eftersom de inte haft tillräckligt med utbildad personal, säger Annika Brännmark, branschchef på Plåt & Ventföretagen.

Men kan ni verkligen garantera jobb efter utbildningen?

– Visst sticker vi ut hakan lite med det namnet, men vår erfarenhet visar att det ändå stämmer med verkligheten. För om du genomför och klarar av en utbildning till plåtslagare eller ventilationsmontör, så får du också ett jobb inom dessa branscher, fortsätter Annika Brännmark.

En viktig del i arbetet med kampanjen sker i samarbete med innehållsbyrån Starlings. De har tagit fram den rikstäckande kampanjen som berättar att alla som väljer en framtid som plåtslagare eller ventilationsmontör går en ljus och jobbsäker framtid till mötes.

Konkret budskap

– Vi är jätteglada för det här samarbetet med Plåt & Ventföretagen. Inte minst för att jag tycker vi har fått ihop ett fungerande budskap och en riktig bra lösning med filmerna och kampanjsajten, som efter bara några veckor har fått stor spridning, säger Kajsa Ericson, vd på Starlings.

Andreas Bergius, producent och projektledare på Starlings, har hunnit sätta sig in i hur plåt- och ventbranscherna fungerar och har därmed fått en större förståelse för hur bristen på personal kan få samhällskritiska konsekvenser.

– Jag har själv barn som inte har valt yrkesbana än och jag känner att Garanterat jobb är ett koncept som många föräldrar kan ta till sig. Budskapet är väldigt konkret och direkt, då vi är mycket tydliga med att alla som väljer att göra karriär som ventilationsmontör eller plåtslagare garanterat får jobb efter utbildningens slut, säger Andreas Bergius.

Mer information hittar du på:
garanteratjobb.se
www.youtube.com/@Garanteratjobb

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!