Gotländsk nystart med fokus på ventilation

Tanken på att sälja företaget hade grott rätt länge i Roger Klingvalls medvetande. Det dröjde dock innan han hittade en passande köpare, men så snart kontakt hade etablerats med Louise Ringqvist föll alla bitar på plats.

– Jag ser verkligen fram emot att få driva Eklunds Vent & Plåt tillsammans med Jens, Calle och våra medarbetare, säger Louise Ringqvist.

Diskussionerna har pågått sedan i våras och i mitten av september var även allt pappersarbete färdigt. Så numera kan Louise Ringqvist titulera sig vd på Eklunds Vent & Plåt.

– Det är väldigt skönt att allt har löst sig på bästa sätt. Att lämna över firman till Louise känns verkligen tryggt, säger Roger som kommer att vara kvar i periferin ett tag till.

– Jag ska bland annat räkna på jobb och fakturera för det per timme. Jag kommer också att driva fastighetsbolaget, som äger den här fastigheten, vidare ett tag till, berättar han.

Louise är utbildad vvs-ingenjör och har jobbat i installationsbranschen i över 20 år. Nu senast med en anställning som projektledare och VA-utvecklare på Teknikförvaltningen inom Region Gotland. Dessutom driver hennes man, Eric Ringqvist, ett kyla- och värmepumpsbolag på ön.

– Eric har förstås stöttat mig i processen och han ingår även i den nya bolagsstyrelsen. Men det här är ändå mitt beslut och jag ser verkligen fram emot att få driva Eklunds Vent & Plåt vidare tillsammans med Jens, Calle och vår personal, säger Louise.

”Lite av en nystart”

Jens Larsson leder arbetet med de utvändiga uppdragen.

Jens, med efternamnet Larsson, som Louise refererar till är ansvarig för alla plåtarbeten och Calle Carlsson leder ventilationsavdelningen.

– Det här blir jättebra, tror jag. Lite av en nystart, säger Jens.

Han har varit anställd sedan 2008. Calle är däremot nyare på jobbet, men har bred och mångårig erfarenhet av att leda olika ventilationsprojekt.

– Under flera år har jag drivit ett eget företag inom ventilationsbranschen. Jag flyttade till Gotland för fyra år sedan. Nu ska det verkligen bli kul att få vara med på den här resan, säger Calle.

Ventilation tidigare i processen

Den gotländska byggbranschen är inte så stor, vilket har bidragit till att Roger och Louise redan hade stött på varandra i olika sammanhang.

– Som projektledare på Region Gotland hade jag rollen som sakkunnig inom vvs i olika byggprojekt och entreprenader, så under de åren har jag haft mycket med Eklunds Vent & Plåt att göra.

Louise tror att ventilation ligger väldigt rätt i tiden och hoppas på ännu fler uppdrag inom den sektorn i framtiden.

– Min känsla är att beställarna i dag tänker in och planerar in för fler energieffektiva installationer än tidigare. Det är något som har lett till att ventilationen har kommit in tidigare i processen, vilket gynnar oss, säger hon.

Tuffa år under pandemin

– Jag flyttade till Gotland för fyra år sedan. Nu ska det verkligen bli kul att få vara med på den här resan, säger Calle Carlsson.

Trots att det finns mörka moln, som börjar torna upp sig för alla inom byggbranschen, kan den nya företagsledningen på Eklunds Vent & Plåt se fram emot hög produktivitetsnivå de närmaste månaderna.

– Pandemin var en riktig plåga för oss. Det var två tuffa skitår med många jobb som försvann, men nu har vi två stora ventilationsuppdrag och orderboken är full i hela våren. Så det ser bra ut, säger Roger.

Trots konjunkturläget byggs det fortfarande mycket på Gotland, vilket även har lyft plåtslagarnas roll.

– Vi håller just nu på med en del större arbeten. Men det är även rätt gott om mindre jobb, eftersom det fortfarande byggs en hel del bostäder och även fritidshus på ön, säger Jens och Roger fyller i:

– Det ska dessutom byggas ett nytt bryggeri och ett nytt badhus i Visby. Försvaret har etablerat sig på ön igen också, vilket naturligtvis ökar möjligheterna för fler jobb för alla i byggbranschen.

Trots att det finns mörka moln som börjar torna upp sig för alla inom byggbranschen, så kan den nya företagsledningen på Eklunds Vent & plåt ändå se fram emot en period med hög produktionstakt de närmaste månaderna.

Fördel vara medlem

Louise Ringqvist kommer att vara kvar som medlem i Plåt & Ventföretagen. Ett syfte med det är att hon vill lyfta personalens kunskapsnivå och därmed rusta för den kommande teknikutvecklingen och framtida regelförändringar.

– En fördel med att vara medlem är att det finns många nyttiga kurser och utbildningar. Just nu håller vi på att planera så att vi kan få genomföra en AMA-utbildning på plats här på Gotland.

Roger Klingvall har också positiva erfarenheter av medlemskapet i Plåt & Ventföretagen.

– Medlemskapet hängde med när jag köpte företaget och det har fungerat bra. Jag har fått stöd från förbundet när det gäller framför allt juridikfrågor. Sedan blir ju ett medlemsföretag större av att vara ansluten till en stark organisation. Det blir mer stuns i det vi säger.

”Laddad inför utmaningen”

”Tacka hellre ja än nej” är ett av Roger Klingvalls tips till Louise.

Eklunds Vent & Plåt har varit verksamma inom byggnadsplåtslageri och ventilationsbranschen sedan 1910, så det är ett anrikt företag som Louise har tagit över. Därför är den obligatoriska sportreporterfrågan om hur det känns för en gångs skull relevant:

– Det är naturligtvis väldigt spännande att få ta över och leda företaget. En utmaning, förstås, men jag är laddad, säger Louise.

Vad var det som gjorde att du valde att gå från en trygg och fast anställning till att ta över och driva ett stort företag med 17 anställda?
– Min pappa drev eget inom åkeribranschen så någonstans har jag företagandet i blodet. Efter många år i installationsbranschen har jag även ett brett nätverk med många bra kontakter. Sedan har ju min man ett bolag i en närliggande bransch, vilket känns tryggt.

Vad ser du för utmaningar?
– Min ambition är att fortsätta hålla i gång det hela på samma sätt som Roger har gjort. För mig är det också viktigt att personalen trivs och att de kommer till sin arbetsplats med glädje och att alla drar åt samma håll.

Roger! Vilka är dina bästa tips till Louise?
– Att det är bättre att ha fullt upp än för lite, så att hellre tacka ja än nej tycker jag är ett bra tips. Jag har också försökt att få in personal med en annan bakgrund än just från ventilations- och plåtbranscherna eftersom det skapar en bättre mångfald och olika typer av erfarenheter, säger Roger Klingvall.

 

Fakta Eklunds Vent & Plåt AB
Ort: Visby, Gotland. Antal anställda: 17, varav 8 på ventilation, 6 som jobbar med utvändiga arbeten samt 2 servicetekniker. Verksamhet: Utför alla slags arbeten inom ventilation och byggnadsplåtslageri. Till exempel servicearbeten, OVK-besiktningar, takduksarbeten och entreprenader runt om på hela Gotland. Företaget erbjuder även tillverkning, försäljning och montering av detaljer i tunnplåt.

Företagets historia
Eklunds Vent & Plåt grundades redan 1910 av Franz Leonard Eklund, som då hade flyttat från Bollnäs till Visby. De första lokalerna fanns innanför ringmuren och bolaget började expandera omgående. 1938 tog Franz Eklunds båda söner, Gösta och John, över verksamheten. De kom sedan att driva företaget i nästan 40 år. 1977 tog tredje generationen i familjen Eklund över, då Johns son Hans-Göran köpte bolaget. 2003 sålde Hans-Göran firman till två anställda, Åke Magnusson och Roger Klingvall. Sedan 2008 har Roger Klingvall varit ensam ägare och 2022 köptes Eklunds Vent & Plåt av Louise och Eric Ringqvist.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!