Guldfärgad fasad lyfter stadsbilden

Kvarteret Stenen i Örebro, det så kallade Guldhuset, rymmer 41 hyresrätter för studenter. Huset med sin guldfärgade fasad blev uppmärksammat redan tidigt i projektet. Det nominerades även till Örebros Byggnadspris som syftar till att stimulera en estetiskt, socialt och ekologiskt hållbar stad.

”Guldhuset” är en profilbyggnad som knyter an till den framväxande CV-staden ett hundratal meter från medicinarcampus. Byggherrens målsättning var att ge stadsbilden ett ansiktslyft och öka möjligheterna för studenter att få boende. Alla lägenheter blev snabbt uthyrda och nu har studenterna flyttat in i det som ska vara ”Sveriges mest attraktiva studentbostäder”.
– Guldhuset har fått mycket beröm. Många tycker att det sticker ut – på ett bra sätt – samtidigt som det harmonierar med de andra mer traditionella husen i närheten, säger ansvarig arkitekt Fredrik Hedvall på White Arkitekter.
Lägenheterna är byggda med tanke på flexibilitet. Ytan är mellan 37 och 80 kvadratmeter, vilket betyder att studenten också kan dela lägenheten med kompisar eller bo med sin partner. Fokus ligger på delningsekonomi, hållbarhet och spontana möten. De boende har tillgång till bilpool, laddningsstationer för elbilar och inglasade cykelrum i entréplanet. Tryckluft, arbetsbänk och verktyg finns att låna vid behov.

Principen om staplade gyllene klossar har ledsagat arkitekten. Foto: White Arkitekter.

En riktning mot guld

I den omgivande miljön finns en hel del gul puts, vilket ledde arkitekten i riktningen guld. På fasaden mot gatan har guldfärgade aluminiumkassetter från Alucobond monterats. Mot fönstren är kassetterna fastskruvade, något som ger ett indraget intryck. En tredje kulör på husets sockel följer upp ambitionen med fallande bredder och förskjutningar.
Detaljeringen av fasaden var väldigt viktig redan i projekteringen och White var med och tog fram exakt var skarvarna skulle hamna.

”Aluminium har ju den fina egenskapen att den fångar ljuset. Det är små toleranser mellan kassetterna och vi har lekt med förskjutningar i fasadliv.”

– Skruvmonterat varieras med kassettmonterat, för att ge skuggeffekter och ett levande intryck. Aluminium har ju den fina egenskapen att den fångar ljuset. Det är små toleranser mellan kassetterna och vi har lekt med förskjutningar i fasadliv, säger Fredrik.

 

Kvarteret Stenen i Örebro skimrar utanpå och inuti ryms 41 studentlägenheter. Foto: White Arkitekter.

Gyllene klossar i aluminium

Det gyllene snittet är en gestaltningsprincip som ofta används av arkitekter. Proportionerna anses speciellt vackra och det var denna vision om staplade gyllene klossar som ledde till valet av plåt, med den glimmande metallkänsla som aluminium ger, säger Fredrik.
– En oväntad men uppskattad effekt var att solljuset får en behaglig värme när det speglas i den guldfärgade plåten.
Han har noterat en ökad popularitet när det gäller plåtfasader, inte minst bland arkitekter, och han själv föreslår allt oftare plåt i sina projekt.
– Plåt är ett beprövat material, med bra prestanda som man kan lita på och valen är många: korrugerad plåt, kassetter och så vidare. Dessutom är plåt, inte minst, ett underhållsfritt material. //

 

Fakta Kvarteret Stenen – Guldhuset 
Byggherre: Asplunds.
Arkitekt: White Arkitekter.
Material: Alucobond fasadplattor i aluminium, färg Desert Gold (plus kompletterande kulörer).
Plåtslageri: H-Construction AB.

 

Gul puts i närmiljön ledde arkitekten i riktningen guldfärgat. Foto: White Arkitekter.
Solljuset får en behaglig värme när det speglas i den guldfärgade plåten. Foto: White Arkitekter.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!