Guldmedaljören som satsade på en sjätteplats

Den 28 mars blev det klart att Olle Spetz från Viskastrandsgymnasiet i Borås var den som tog hem guldet i finalen för unga plåtslagare. Han hade aldrig räknat med att vinna – tvärtom. Han strategi var att komma sist.

– Jag ville inte utgå från att jag skulle komma först, för då sätter man så mycket press på sig själv att man riskerar att göra fel. Så jag satsade på en sjätteplats och tänkte ”då är jag ändå den sjätte bästa i Sverige”. Det gjorde att jag kunde ta det rätt lugnt på själva tävlingen, säger Olle som blev mött av applåder när han kom in i klassrummet några dagar efter segern.
– Det känns väldigt bra att ha vunnit, men också lite konstigt, konstaterar han.
Genom att behålla lugnet under tävlingen och ta ett moment åt gången hann han bli färdig i tid, utan fel och med ett väl utfört resultat.
–  Jag tror att jag vann för att jag hanterade stressen bra. De andra tävlandes kvaluppgifter var fantastiskt bra, några mycket bättre än mina, men jag tror att jag hade en stor fördel i mitt lugn och att jag hade en plan för hur jag skulle utföra de olika momenten och i vilken ordningsföljd. När jag var färdig med en sak släppte jag den mentalt och gick till nästa, säger han.

”Känslan kommer jag aldrig glömma”
Olle beskriver sig som en lugn typ som sällan blir stressad, men efter sex timmars hårt arbete med tävlingsuppgiften, utan pauser och med fullt fokus, kom nervositeten.
– Jag fick rejäl huvudvärk när koncentrationen släppte. Under tävlingen var jag helt lugn, men plötsligt kunde jag inte göra annat än att vänta. Det gjorde mig stressad och nervös och var faktiskt det jobbigaste av allt, säger han.
När beskedet kom att han blivit guldmedaljör infann sig en overklighetskänsla.
– Att stå på prispallen och få guldmedaljen – den känslan kommer jag inte att glömma!
Lugn i all ära, men goda förberedelser, övning och snack med lärarna om hur han skulle gå till väga under tävlingen var en stor del av vägen som ledde till prispallen, säger han.
– Jag hade gjort den här typen av uppgifter i skolan flera gånger och var dessutom inne från praktiken för att öva inför tävlingen i skolan. Min lärare sa till mig att lita på det jag kan, då fixar jag det. Taktikprat och pepp hjälpte mig väldigt mycket.

Klurigt tävlingsuppdrag
Övningsuppgiften var upplagd som ett verkligt uppdrag, där det kommer ett sms till plåtslagaren från chefen, med uppdraget beskrivet i stora drag.
Tävlingsuppgiften var att tillverka en ventilationshuv med valmat tak och ett fönsterbleck med avledare samt en fasadlist med två stycken nittiograders böjar i stålplåt. Därefter var det upp till tävlingsdeltagarna att tolka uppgiften och göra sitt bästa.
– Jag hade tur, för jag hade övat på exakt rätt saker, på rätt sätt, säger Olle.
Att tillverka huven tog lång tid, eftersom han gjorde den löstagbar, efter ett besked från låtsaschefen att sotaren skulle komma strax efter.
– Det var pilligt, med många olika moment och jag ville få den riktigt bra. Därför tog den lite extra tid. Avledaren är klurig och listen kan bli svår om man gör den med svängfals, men där kapade jag tid genom att göra den i en enda del, berättar han.

Fast för ett äkta hantverk
Olle ville bygga saker redan i nian och tänkte med anledning av det bli snickare. Men efter att ha provat plåtslageri var han fast. Han skulle bli plåtis.
– Jag upptäckte att jag var ganska bra på plåtslageri och att det var kul. Dessutom är det ett äkta hantverk, med saker som lever kvar under lång tid. Och lärarna här är otroligt duktiga, säger han.
Vetskapen om att det är lätt att få jobb efter gymnasiet spädde på önskan att plåtslagare, plus en händelse som han beskriver så här:
– En kompis till mig har en pappa som är plåtslagare. En dag kom han körande i en snygg bil – en AC Cobra – och då tänkte jag att plåtis ska jag definitivt bli, haha.

Vill jobba med restaurering
Planerna för framtiden är att, efter gymnasiet, jobba med restaureringsprojekt. Han tror att det väger tungt på cv:n att han är svensk mästare i plåtslageri. När han kan lägga till lumpen på pappret så blir det ett snyggt cv, menar han.
– Jag vill gärna jobba med fina material som koppar, säger Olle som gör sin praktik hos Er-Jill Byggnadsplåt.
Tävlingsdagarna kommer att dröja sig kvar i hans medvetande under lång tid. Inte bara själva tävlingen, utan allt runt omkring.
– Roligast var prisutdelningen. Att stå på prispallen och få guldmedaljen gav en otrolig känsla. Men hela grejen var häftig – att vara på SM, med alla tävlande som var superhyggliga och att ha kul tillsammans med bowling och annat kvällen före. Inte minst är detta en seriös tävling och den aspekten är viktig.
Förstapriset bestod av blommor och en pengasumma, varav den största delen ska gå till klassen.

Text: Susanne Ringheim Kilje
Foto: PVF
Publicerad: 2019-04-24
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2019)

Fakta
SM för unga plåtslagare anordnas årligen av PVF Yrke & Utbildning, på uppdrag av Plåt & Ventföretagen och Byggnads. I år skulle deltagarna tillverka produkter som var tänkta att monteras av slutkunden och kunde därför inte testa dem innan ”leverans”. Juryn granskade de tävlande under dagen och bedömde dem utifrån kriterierna kundbemötande, arbetsmiljö samt korrekt och estetiskt väl utfört arbete.

Medaljörerna i SM för unga plåtslagare 2019
1:a Olle Spetz, Viskastrandsgymnasiet, Borås.
2:a Felix Bengtsson, Anders Ljungstedts Gymnasium, Linköping.
3:a Alexander Bech, Hahrska gymnasiet, Västerås.

På delad fjärdeplats
Robert Nord, Bromangymnasiet, Hudiksvall.
Jesper Ericzon, Uppsala Yrkesgymnasium, Uppsala.
Joel Cronqvist, Kattegattgymnasiet, Halmstad.

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!