Habo Plåt kan konsten att behålla ett familjärt team

Det var år 1967 som Alf Karlsson grundade sitt företag inom plåt och ventilation. Hans söner växte i princip upp i verkstaden och direkt efter grundskolan började Joakim och Mikael som lärlingar på pappas företag. Valet var självklart och sedan dess har bröderna fortsatt att utvecklas inom branschen, de har alltid något spännande på gång.

Idag driver Joakim Karlsson och Mikael Karlsson företaget Habo Plåt & Ventilation AB som de startade år 1989 tillsammans med pappa Alf. Idag är Alf 80 år och för ca 20 år sedan slutade han arbeta i företaget, men han dyker ofta upp i verkstaden för att kolla läget. När det är mycket att göra får han rycka in och hjälpa till i verkstaden vilket han tycker är väldigt roligt.

– Habo Plåt & Ventilation är verkligen ett familjeföretag, och pappa tycker ju det är väldigt roligt att vi gått i hans fotspår och fortsätter att driva företaget vidare. Just nu arbetar vi mest med plåtslageri men det har varierat. Jag brinner mer för plåtslageriet och min bror mer för ventilationen, och under åren har vi anpassat oss utifrån efterfrågan, säger Joakim.

Joakim Karlsson till höger i bild driver Habo Plåt och Ventilation tillsammans med sin bror Mikael Karlsson.

Allt från det stora till det lilla

Habo Plåt & Ventilation håller till i Habo och har uppdrag både där och i Jönköping som ligger 2 mil söder om Habo. De arbetar tillsammans med många av de stora aktörerna som PEAB, Skanska, NCC och SERNEKE. Habo Plåt har bland annat gjort många uppdrag för fastighetsbolag som VätterHem, Junehem och HSB. De tar sig också an uppdrag från privatpersoner, som till exempel när en villa behöver ett nytt plåttak.

– Nu är vi så inarbetade att vi har bra kontakter och ett bra rykte. Vi har förmånen att få jobb via vårt nätverk, och även möjligheten att vara med och offerera på stora projekt. Nu marknadsför vi oss inte alls faktiskt, ibland är vi sponsorer för någon förening bara men det är för att vi tycker det är roligt att vara med och stötta, säger Joakim.

Ett mycket kompetent team

Habo Plåt och Ventilation har växt stadigt med åren och de har nu totalt 12 anställda. De har ett team som verkar trivas otroligt bra på jobbet, som har hög hantverksskicklighet och stor kompetens inom yrket. Det är en konst att behålla sina medarbetare i en bransch där det är brist på kompetens, men Habo Plåt och Ventilation har verkligen lyckats.

”Vi försöker skämma bort våra medarbetare lite lagom.”

– Det är jätteroligt att ha ett så bra team. Dom är otroligt duktiga och det är väldigt, väldigt sällsynt att vi får någon anmärkning vid slutbesiktningen av våra jobb. Vi får mycket beröm måste jag säga. Jag tror att många trivs här på grund av att vi försöker lyssna och möta deras behov, annars skulle de tröttna tror jag. Vi försöker skämma bort våra medarbetare lite lagom, säger Joakim.

Inte nog med att Habo Plåt och Ventilation är ett familjeföretag i grunden, Joakim berättar att hela teamet fungerar som en familj. Många sitter kvar efter jobbet och tar en kopp kaffe till innan de går hem. Joakim och Mikael arbetar för att hålla en positiv stämning och ett glatt gäng, och hittar på roliga saker tillsammans ibland. Enligt Joakim är det viktigaste är ändå att lyssna på medarbetarna, man kan till exempel möta deras önskemål när det kommer till utrustning och maskiner, det måste inte fungera så som det alltid har gjort.

Projekt inom byggplåt

Plåtslagarna vill gärna arbeta i projekt där de får visa upp sin hantverksskicklighet. Under hösten startade Habo Plåt och Ventilation igång ett par stora projekt. Det var kvarteret Fabriken i Jönköping där fastighetsbolaget VätterHem var beställare, ett stort projekt med mycket bandtäckning. De genomförde också ett takbyte på kvarteret Fribytaren i Jönköping, även det var ett projekt för VätterHem där de uteslutande arbetade med brun plåt för att behålla det gamla utseendet.

Ca tre fjärdedelar av Habo Plåts uppdrag är inom byggplåt och resten inom ventilation, och de handlar stora delar av sitt material från Bevego. Ända sedan Bevego öppnade filial i Jönköping har Habo Plåt varit kunder, och innan dess handlade de från företaget som köptes upp av Bevego. Det var där de träffade Anders Josefsson som än i dag är deras kontaktperson inom byggplåt.

– Vi är trogna kunder till Bevego, vi köper säkert 95% av allt material genom dem. Vi har handlat där sedan urminnes tider, eller sedan de öppnade filial i Jönköping i alla fall. Det är väldigt bra att ha en och samma kontaktperson, även om fler personer på Bevego blir inblandade under processen. Det är den höga servicen och den personliga kontakten som är allra mest värdefull. Man vet vad man får och man vet att det blir bra, säger Joakim.

Webbutik inom ventilation

Ett annat spännande område som Habo Plåt och Ventilation arbetar med är e-handel inom ventilation, och de driver sin webbutik under namnet Ventilationsshopen. Där säljer de allt från ventilationsaggregat till filter och reservdelar, och kunderna är framförallt privatpersoner och föreningar.

Inom Ventilationsshopen har de tagit fram en smart prenumeration på ventilationsfilter som innebär att privatpersoner kan prenumerera på det filter som passar ventilationssystemet i deras hem. Filtret landar automatiskt i brevlådan och blir som en påminnelse om att det är dags att byta filter. Även här finns ett samarbete med Bevego och du kan hitta ett antal produkter från Bevego i webbutiken.

”Många vet inte att man behöver byta filtret två gånger om året för att inomhusluften ska hålla en bra kvalitet.”

– Många vet inte att man behöver byta filtret två gånger om året för att inomhusluften ska hålla en bra kvalitet, och många glömmer dessutom av att byta. Vi såg att privatpersoner hade ett behov av att kunna köpa produkter inom ventilation på webben och därför startade vi Ventilationsshopen, och vi såg dessutom att en prenumeration på ventilationsfilter skulle fylla ett befintligt behov, säger Joakim.

Här på Kärnekulla Vättervyn arbetar några av plåtslagarna från Habo Plåt just nu.

Aktuellt på Habo Plåt och Ventilation

Just nu har Habo Plåt ett spännande projekt i gång i Habo. Det är Tosito som beställt ett riktigt stort lägenhetshus med 90 lägenheter, det har fått namnet Kärnekulla Vättervyn och byggs av SERNEKE. Därifrån är det en magisk utsikt över sjön Vättern som skapar en riktigt fin arbetsplats för plåtslagarna.

VätterHem har också beställt två höghus i Jönköping som Skanska just nu håller på att bygga. Även här är Habo Plåt på plats som plåtentreprenör, de två husen kallas för Vätterhöjden och blir 9 våningar höga med 39 lägenheter i varje hus. Precis som i de flesta projekt har Habo Plåt två plåtslagare ute på detta uppdrag. //

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!