Hadi Barbari – en konstnärlig ung plåtslagare

Han brinner för konst, musik och vackra plåttak. Fjolårets segrare i SM för unga plåtslagare, 21-åriga Hadi Barbari, är en riktig konstnärssjäl. Den 15 april delade han ut priset till 2021 års vinnare.

När Hadi Barbari kom ensam till Sverige från Afghanistan som femtonåring hösten 2015 hade han ingen aning om att han fem år senare skulle stå högst upp på prispallen i SM för unga plåtslagare. Men drömmen gick i uppfyllelse förra året då han kammade hem segern genom sitt noggranna och väl utförda arbete i tävlingen.
– Det var en dröm som jag hade kämpat länge för. Vinsten är som ett bevis på att man är duktig i sitt yrke och det känns jättekul, säger Hadi Barbari som har fortsatt att arbeta som plåtslagare på Upsala plåtslageri under året som gått.
– Jag trivs jättebra här och har många duktiga arbetskamrater som jag lär mig mycket av. Även om jag också jobbar mycket på egen hand så finns det alltid skickliga kollegor att fråga om råd när det behövs.

Lockades av hantverket

Hadi kunde inte ett ord svenska när han kom till Sverige 2015. I dag talar han flytande med bara en svag brytning. För att lära sig rätt uttal använder han ett speciellt knep.
– Jag sjunger mycket svenska sånger, då hör man dialekten och kan härma. Lisa Ekdahl är en favorit, säger 21-åringen och börjar nynna på klassikern ”Vem vet”.
Ett år efter han kom till Sverige var det dags att välja gymnasium och valet föll då på byggprogrammet eftersom han gillar att jobba med händerna. Vid rundvandringen i ettan upptäckte han plåtslageri.
– Vi fick prova på de olika yrkena och jag fastnade direkt för plåtslageri eftersom det kändes mest avancerat och komplicerat, som ett riktigt hantverk, och det gillar jag, säger Hadi.
Han berättar att han var den elev som alltid var kvar sist i verkstan och jobbade med sina egna projekt efter skolans slut.
– Det var en fantastisk känsla att få stå där och falsa i verkstan och skapa saker i plåt.
Men han hade fått upp ögonen för vackra plåttak redan före gymnasiet.
– Där jag kommer ifrån har vi ingen plåt på taken, så det var en av de första sakerna som fångade min uppmärksamhet när jag kom till Europa. Här är taken så fina, nästan som konstverk, som en krona på byggnaden.

”Här är taken så fina, nästan som konstverk, som en krona på byggnaden.”

Skapar även på fritiden

Det är inte bara i arbetet som Hadi använder sina händer. Även på fritiden skapar han. Då handlar det om konst och musik. Han målar i både olja och akvarell och i framtiden hoppas han kunna arbeta med konsten som yrke.
– När jag var ny i Sverige hade jag mycket fritid efter skolan, då är det lätt att man börjar tänka för mycket på deprimerande saker. Men jag upptäckte att det var roligt att rita och måla och att det gjorde att jag släppte de tankarna. Nu har målandet blivit ett sätt att uttrycka mig.
Och för ett år sedan började Hadi ta fiollektioner.
– Jag lyssnar mycket på klassisk musik, gärna fiol. Det är så vackert och jag blir så berörd. Så jag ville lära mig att spela själv och började gå hos en privatlärare.

Delar ut årets SM-pris

Den 15 april är Hadi Barbari åter på plats i Katrineholm på SM för unga plåtslagare, men denna gång som prisutdelare.
– Det ska bli jätteroligt. I år, när jag inte tävlar själv, kan jag bara njuta av att vara där.
Hans råd till årets tävlande är ta det lugnt och först och främst gå in för att ha kul.
– Det ska vara roligt att tävla, så försök att inte stressa, även om det är svårt. Och titta inte så mycket på dina medtävlande, utan försök koncentrera dig på ditt eget jobb och gör ditt bästa.

Du har nu ett SM-guld i bagaget och fina arbetsmeriter. Hur ser framtidsplanerna ut?
– När jag gick i skolan tänkte jag att jag kanske skulle plugga vidare till arkitekt så småningom. Men vi får se vad som händer. Just nu trivs jag så bra med jobbet som plåtslagare att jag vill fortsätta med det ett tag. Och mitt närmaste mål är att få en egen bostad så att jag slipper bo i andra hand.

Text: Karin Cedronius
Foto: Orlando Boström
(Artikeln ursprungligen publicerad i PVMagasinet #4.2021)

Fakta

Namn: Hadi Barbari
Ålder: 21 år
Arbetsplats: Upsala plåtslageri
Aktuell: Prisutdelare vid SM för unga plåtslagare 2021
Merit: Vann SM för unga plåtslagare 2020

 

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!