”Håll dig lugn och fokusera på uppgiften”

För ett år sen stod han högst upp på prispallen i SM för unga plåtslagare. I dag jobbar denna Hedemoragrabb för fullt med olika uppdrag i Stockholmsregionen. Möt Elias Karlsson, 19 år, som tycker att plåtslagare är ett riktigt drömyrke.

Hej Elias, för ett år sen vann du SM för unga plåtslagare. Vad har hänt sen du tog emot priset i maj förra året?
– Först gick jag färdigt skolan och tog studenten, sen fortsatte jag att jobba på Erikssons Plåt & Kopparslageri i Avesta. Jag har praktiserat där under alla mina tre år på gymnasiet och trivs jättebra med kollegorna, cheferna och jobben vi får göra.

Vad har utmärkelsen Årets unga plåtslagare 2021 betytt för dig?
– Det är förstås kul att veta att jag är någorlunda duktig på mitt yrke och lyckades vinna över alla andra tävlande förra året. Sen var det ju många runt omkring mig som också blev väldigt stolta över att jag vann, bland annat mina lärare som var helt överlyckliga.

Hur är det egentligen att tävla i plåtslageri?
– Det var kul men det kändes lite skumt när de gick runt med kameror och filmade oss medan vi jobbade. Det gjorde de eftersom hela tävlingen sändes live på Youtube, i och med pandemin. Men efter ett tag glömde man bort att kamerorna var där och jobbade på bara.

Vad har du för tips till årets tävlande?
– Försök att hålla dig så lugn som möjligt under tävlingen. Kolla inte på alla andra som tävlar och stressa inte upp dig om de ligger lite före utan koncentrera dig på ditt. Om det finns en AMA så läs på och dubbelkolla i den så att du inte gör något onödigt fel. Tänk också på att träna mycket innan själva tävlingen så att du har gjort uppgiften innan. Vi fick till exempel göra en fotränna med utkastare och jag hade tränat på att göra en sån hemma i verkstan innan tävlingen.

Varför valde du att bli plåtslagare?
– Jag valde byggprogrammet på gymnasiet och där fick vi testa lite olika inriktningar under ettan. Jag fastnade för plåtslagare eftersom det var roligast. Jag gillar dels att man får vara ute mycket – det finns inget som slår en solig dag uppe på ett tak. Sen gillar jag även att jobbet är utmanande och att man får tänka till en hel del. Bandtäckning är till exempel en favorit.

Vad jobbar du med just nu?
– Jag är i Stockholm fyra dagar i veckan och jobbar i flera olika projekt som vi har där nere. Det är bland annat en skola i Sigtuna och en bandtäckning på några bostadshus i närheten av Frihamnen. Skolan i Sigtuna är ett kul jobb för det är lite extra utmanade. Vi lägger om ett tak som har en del speciallösningar med luckor mitt i nocken och lite annat.

Hur är det att vara hemifrån så mycket?
– Jag gillar det och har jobbat så här i snart två år. Vi ligger ute måndag till torsdag och sen åker vi hem och är lediga på fredagar – jag tycker det är ganska skönt. Vi bor tillsammans ett gäng kollegor på ett hotell och på kvällarna brukar vi spela pingis tillsammans.

Vad har du för planer framöver?
– Jag tänker jobba vidare som plåtslagare på Erikssons Plåtett tag till. Sen får vi se vad som händer, men tror inte att jag kommer tävla mer i plåtslageri, även om det var en kul erfarenhet.

Foto: Patrik Eriksson

 

Namn: Elias Karlsson. Ålder: 19 år. Bor: Hedemora. Gör: Plåtslagare på Erikssons plåt & kopparslageri. Merit: Vann SM för unga plåtslagare 2021. Fritid: Mecka med bilen, vara med tjejen och kompisar.

Föregående artikel
Nästa artikel

MER LÄSNING

Annons
Annons
Annons
Annons
Läs Magasinet!